Nejste přihlášen/a.
dobrý den,
dneska se mi svěřila kamradka s tímto problémem...hodně jí to trápí..brečela a de to na ní vidět
je to 13 letá divka větnamské národnsoti...možná to má na tom nějaký podíl..ale chová se nromálně je to rodina jako každá jiná až na ten problém teda.jde o todle:nechtějí jí nikam pouštět muže jen do školy a zpátky maximálně do knihovny a jen na chvíli.nesmí na návštěvi ke kamarádkám nesmí do kina nikam!když se de zeptat seřvou jí že ne!...jednou sme se šli zeptat splu protože niKAM NEMUŽE a už nevěděla co dál.dovolili jí to jenže pak když přišla domu seřvali jí!chápu co jiního mají říct..když má sebou kamarádku.ale měly by jí někma pouštět,je z toho něštastná jen sedí doma o prázdninách taky,ani za tetou nemuže! a to z jednoho důvodu:nechtějí aby byla ,,zlobyvá" jako takové ty rozcapené pubertačky aby nezačla kouřit a tak podobně.myslí si že všichni okolo sou asi špatní to nevím...já jsem normální slušná holka .a do takové té partičky rozmazlených holk a podboně se rozhodně nezařazuji. když mě vidí s ní před domem(deme do školy) tak nic sou v pohodě ale když je Hanka sama řeknou jí že nejsem slušná že to jen hraju a pritom mě viděli ani né minutu vubec mě neznají devají mi šanci...s nikím ,,neslušním" neměli tu čest se poznat myslím že by měla nějaké kamarádky co nejsou moc...sloušné to ne!prostě jen já...když si s nimi chce o tom promluvit akorát na ní křičí že ne!...nic!prosně jí to nedovolí .ani učit se k nám nemuže.myslím že jí nevěří jenže nemají duvod.je to moje nejlepší kamarádka a moc dobře jí znám.co má dělat?prosím pomocte nám.
Dobrý den. Víš, Mončo, to je těžké. Tebe rodiče vychovávají dle svého uvážení a nikdo jim do toho nemůže zasahovat. To samé je u rodičů Tvé kamarádky. Její rodiče mají asi jiné představy a výchově své dcery i o společnosti, s kterou se stýká. Ty znáš všechna fakta jen z vyprávění své kamarádky, díváš se na to tedy jen z její strany. Rodiče o ní mají zřejmě obavy a jestli mají důvod k přísnosti, to také nikdo neví. Nikdo jim do domácnosti nevidíme. Možná, že by mohla kamarádka zkusit promluvit o svém problému (který jako problém vnímá) promluvit s výchovnou poradkyní. Na školách bývají a jsou tam právě z toho důvodu, aby se na ně děti obracely, pokud mají problémy. Myslím si, že by toto mohla být cesta, aby i rodiče Tvé kamarádky pochopili, že se něco děje a že s nimi má kamarádka problém. Rodiče se přece musí umět nějakým způsobem domluvit i s učiteli a pokud ne, určitě mají možnost si obstarat tlumočníka. Samy dvě toto nevyřešíte, nestačíte na to. Nevymýšlejte žádné "kulišárny" na její rodiče, to by se vám nemuselo vyplatit a nakonec bys ta špatná kamarádka pro jejich dceru mohla být v první řadě třeba Ty. Poohlédněte se, jak říkám, raději po nějakém "dospělákovi", který ví jak na to, může v tomto pomoci a případně s rodiči promluvit atd. Zkuste to.
Ahoj, je jediné řešení aby se jich nebála! Má nějaké příbuzné třeba babičku nbo tak třeba ať se svěří jim aby s jejímy rodiči promluvliy Nebo jedině jestly nejsi moc stydlivá tak jim to skus trošku naznačit nebo se jich nějak zeptat jestli nechtějí aby nebyla zlobivá tak to záleží jenom na ní jestly nezačne kouřit atd ... a vyvarovat se tomu no však víš tomu kouření atd .. Doufám že jí to trochu pomůže
její rodiče neumí česky takže já tomudle tímto spůsobem moc nepomůžu.ale na ty příbuzné se zeptám
Bohužel rodiče jsou rodiče a s nimi ty nehneš. Oni mají nějaký model chování, nějaké přesvědčení, a v něm žijí. Popravdě, moc se nedivím, protože když vidím bandy dnešních slečen, jak je nezajímá nic jiného, než chlast, jak se super obléci, zmalovat a jak si jít o víkendu zapařit, je mi zle. Jenže rodičům nevysvětlíš, že zrovna ty jsi ta dobrá, já to mamce své super kamarádky z dětství také nevysvětlila, a až po letech mne vzala na milost.
Co kdyby se kamarádka domluvila, že bude na telefonu kdykoli a bude se pravidelně hlásit? Nebo by se mohli rodiče přijít podívat, kde se učíte, aby to věděli. Rodiče přehánějí, ale pokud u nich kamarádka bydlí, asi bude muset poslouchat V 15 může odejít na intr...
Jinak, nějak se neuraz, ale přečíst to je celkem oříšek, tolik chyb, to je ostuda.
Kdyz se clovek podiva na rasove slozeni studentu universit v USA a Kanade, tak Asiati v nich maji vyrazne vetsi zastoupeni nez by odpovidalo jejich podilu v obyvatelstvu.
Asiati obecne se spatne integruji. Jestlize "bily" imigrant v druhe generaci je prakticky plne integrovany a k nerozeznani od mistniho cloveka, u Asiatu to vzdycky trva o 1-2 generace dele. Oni jak travi tolik casu uvnitr svych rodin a komunit, tak je na nich dlouho porad videt, ze nektere jejich hodnotove zebricky jsou odlisne od zbytku mistnich obyvatel.
Tak to proste je.
do učení jí nějak netlačej je jim to ,,jedno" ...prostě ona jde sa do té školy se připravý ale ne že rodiče by jí nějak nutili studovat nebo tak..to ne...doma má takvý normální režim...vezmu si třeba příklad večerní koukání na TV ..je jim jedno do kolika se divá...ale musí ráno stávat takže myslím že v takovém tom opatrování dítěte kvuli studiu to nebude.ale děkují
Ve 13 letech se moc nedivim, ze ji nikam nechteji poustet.
Jak metaforicky zpiva Landa v jedne svoji pisnicce...
...dej si pozor, holčičko, ať se v lese neztratíš. Když tě jednou polkne stín, na cestu se nevrátíš. Do nejhlubších černejch lesů tátové už nemůžou...
Moniko, rodiče tvé kamarádky mají pravdu, zachovala ses neslušně a velice necitlivě.
Vyvíjet na kamarádčiny rodiče nátlak tím, že se na něco "půjdete zeptat spolu" je minimálně neslušné.
___ Co víš o zvycích a výchově ve wietnamských rodinách? Jak si můžeš dovolit soudit rodiče své kamarádky?
Věz, že mají své důvody, proč tvou kamarádku vychovávají, tak, jak považují za správné.
___ Chceš-li pro svou kamarádku něco udělat, toleruj ji i její rodiče a nesnaž se je nijak ovlivňovat.
Ahoj, tvoje kamarádka pochází z jiného prostředí...ve Vietnamu a dalších asijských státech bývají rodiny více "pospolu", uzavřené...i když znám hodně vietnamců a takové problémy nemají...Možná mají její rodiče strach, protože to tady pořádně neznají...prostě se o ní bojí. Já kdybych měla děti ve Vietnamu taky bych se o ně asi bála :D Možná bys třeba mohla někdy zajít k nim domů a sblížit se s jejíma rodičema. Podle mě kdyby tě líp znali a viděli by, že jsi slušná a vychovaná atd. tak by o tobě tyhle věci neříkali a už by se nebáli Hanku s tebou pouštět...Jinak si rozhodně myslim, že tenhle jejich přístup je to nejhorší, co můžou udělat...Ale to jim nevysvětlíš no. Jediná šance podle mě je se s nima líp poznat a budou důvěřovat aspoň tobě, když nikomu jinýmu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.