Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěla by jsem se zeptat, jestli někdo nevíte, jak mám napsat různé číslovky slovy. Např. 1956? Díky
jedna dvě tři čtyři pět šest sedm osm devět deset
dvacet třicet padesát sedmdesát sto dvěstě třista pětset
tisícdevětsetpadesátšest, dvatisícedvanáct...
doplněno 24.01.12 19:24:samozřejmě že třeba oddělovat řády... dvě stě, pět set, sedmdesát osm,
V písemném styku, zvláště odborném, se dává přednost uvedení čísel a počtu jevů číslicemi. Vypisujeme-li číslovky slovy, píšeme je zvlášť, např. jeden milion tři sta tisíc sedm set šedesát osm, dva tisíce dvě stě třicet jedna. Jen ve výjimečných případech, např. na složenkách, lze z bezpečnostních důvodů psát číselný výraz dohromady (značku měny píšeme vždy zvlášť).
koukni prirucka.ujc.cas.cz/...
doplněno 24.01.12 19:35:omlouvám se za první příspěvek, kde píši tisícdevětsetpadesát šest dohromady, má to být samozřejmě tisíc devět set padesát šest...
napsal jsem to tak, jak se to píše u nás na Slovensku... spolu...
pozor, dvacet sedm ale sedmadvacet
Podle toho kam.
Třeba na složenku bývalo doporučení psát dohromady s velkými písmeny, tedy JedentisícDevětsetPadesátŠest, nevím jak je to dnes, složenku jsem nevyplňoval několik let...
Kde jste přišel na ty velké písmena? Co si pamatuju, tak na všech složenkách je číslo psané jako jedno slovo, tudíž první velké a pak všechny malé Viz Česká pošta www.ceskaposta.cz/...
A za číslo se doporučuje napsat vlnku nebo jinak vyplnit zbylý prostor, aby nešlo nic doplnit (jestli je předepsáno, čím přesně vyplit, to nevím¨.
Na ta velká písmena jsem nepřišel, pamatuji si jejich používání z dob mládí, kdy o výpočetní technice věděla houby nejen pošta a složenky se vyplňovaly perem nebo kuličkovou tužkou barvy jiné než červené. V těch dobách bývalo doporučení, jak jsem psal! Prakticky to naprosto chápu, pokud složenku vypisoval někdo rozvrzaným plnícím perem, byla možná velká písmena užitečným vodítkem...
Tak ten odkaz na složenku je sice nový, ale vypisování číslic jak jsem psal výše použivala už máti, když jsem byl malý capart.
Nechci se hádat, ani netuším, kolik Vám je, jestli třeba Vaše maminka není podobného věku jako moje ségra (anebo třeba naopak...). Moje máma dělala účetní a pak hospodářku základní školy, a těch složenek za měsíc vyplnila víc, než já za celý svůj život...
Nezpochybňuji Vaši zkušenost ani teorii o psaní čísel slovy a podobný přístup očekávám od Vás, děkuji. Tečka!
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.