Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Problém se slovem zapomněly

Od: lennish* odpovědí: 14 změna:

Dobrý den,

Chtěla bych se vás zeptat jak mám zdůvodnit slovo " zapomněl " - jde o to "mně" ;)

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

2x

Zapomněl, to je stejně jako domněnka, prostě se musí pamatovat. Je to výjimka, pro kterou pravidlo bohužel není. Aspoň tak nám to bylo řečeno. :)

hop®
hodnocení

2x

Zapomnětlivý zapomněl domněnku o pomněnce :)

doplněno 24.01.12 14:31:

pravidla.cz/...

hodnocení

0x

On zapomíná...Kdybys někdy zapomněl,
jak se píše "připomněl",
pomni, pomník, pomněnka,
domnívat se, domněnka.Pomůcka ze netu.

paaja*
hodnocení

0x

Nám to na ZDŠ paní (tenkrát soudružka) učitelka zdůvodnila vzorovým slovem poMNI

dzordz*
hodnocení

0x

Zapomenout, je tam to N.

hodnocení

0x

Nás učili, že se dá říct "zapomenout", kde to n jasně je. Je to trochu nesmysl, ale pro zapamatování to je dobré.

doplněno 24.01.12 14:45:

*zed*zase pozdě

hodnocení

0x

Já to věděl, ale už jsem to zapomenul

hop®

Ale už jsi si vzpomenul? ;)*hi*

frame*
hodnocení

0x

My se učili, že je to výjimka. opomněl, připomněl, zapomněl, vzpomněl ... vše od slova pomni

hop®

Výjimka od pomni? *sok*;)

frame*

Ano, taky mi to nějak extra nepřipadá (to slovo pomni) ale za učitelku, která nás to učila bych dal ruku do ohně.

cinematic*

"Pomni, že prach jsi a v prach se navrátíš."

Pomni to a rozetři

cinematic*

Ano, ale to už není odvozeno od "zapomínání" :) Jinak ještě existuje i tvar poměl ve smyslu mít se.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]