Problém se slovem zapomněly Od: lennish* 24.01.12 14:25 odpovědí: 14 změna: 25.01.12 10:34 Dobrý den,
Chtěla bych se vás zeptat jak mám zdůvodnit slovo " zapomněl " - jde o to "mně"
14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení
2 x
Zapomněl, to je stejně jako domněnka, prostě se musí pamatovat. Je to výjimka, pro kterou pravidlo bohužel není. Aspoň tak nám to bylo řečeno.
2 x
Zapomnětlivý zapomněl domněnku o pomněnce
doplněno 24.01.12 14:31: pravidla.cz/...
0 x
On zapomíná...Kdybys někdy zapomněl, jak se píše "připomněl", pomni, pomník, pomněnka, domnívat se, domněnka.Pomůcka ze netu.
0 x
Nám to na ZDŠ paní (tenkrát soudružka) učitelka zdůvodnila vzorovým slovem poMNI
0 x
0 x
Nás učili, že se dá říct "zapomen out", kde to n jasně je. Je to trochu nesmysl, ale pro zapamatování to je dobré.
doplněno 24.01.12 14:45: zase pozdě
0 x
Já to věděl, ale už jsem to zapomenul
Ale už jsi si vzpomenul?
0 x
My se učili, že je to výjimka. opomněl, připomněl, zapomněl, vzpomněl ... vše od slova pomni
Výjimka od pomni?
Ano, taky mi to nějak extra nepřipadá (to slovo pomni) ale za učitelku, která nás to učila bych dal ruku do ohně.
"Pomni , že prach jsi a v prach se navrátíš."
Ano, ale to už není odvozeno od "zapomínání" Jinak ještě existuje i tvar poměl ve smyslu mít se.
Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz. Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.