Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Šikana od party spolužáků - jak se bránit?

Od: sisi* odpovědí: 37 změna:

Dobrý večer,potřebovala bych poradit.Syn navštěvuje 8.tř.,ve třídě je 8 kluků,z toho 5 je "parta"která různým způsobem šikanuje ostatní,už je ten problém 2 roky.Poraďte co s tím?podotýkám,že jsem byla už za tř.učitelem i ředitelem,snažili se o domluvu žákům(krom poznámek a řed.důtek nemohou nic dělat)Syn nechce abych do školy chodila-pak si z něj utahují,že je mazánek,ale já nevím co jiného dělat,nechci čekat,až se stane něco horšího.Díky

37 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x

Dneska se o šikaně všude jenom mluví, lidé jí mají plné pusy, ale moc se pro to nedělá. Když je kluk už osmák, jistě je už dosti silný, abyste ho přihlásila do džuda. Tam se naučí bránit a myslím si, že posměváčkové si raději nechají zajít chuť. A tím, že běháte do školy jako ta slepička kropenatá, přiděláváte synovi jen potíže - ostatní se mu posmívají a právem. Mně vždycky rodiče říkávali: Vyřešte si to sami mezi sebou, my u toho nebyli, tak nevíme, kde je pravda...Prostě se mezi nás nepletli a dobře dělali.

Za mého dětství se nikdy o žádné šikaně nemluvilo. To slovo snad ani neexistovalo. Děti se také poškorpily, popraly, ale vyřídily si to mezi sebou a zase bylo dobře. Přesto, že jsem byla děvče, prala jsem se jako kluk a neměla jsem tudíž nikdy problémy se šikanou. Ti co to zkusili, dostali nářez. Ti ostatní to viděli a tudíž si nic ani nezkusili.*bzum*

Takový velký chlapec by se už měl umět bránit. Vždyť v životě to bude potřebovat, nebude za ním pořád stát maminka či pan učitel. A tak je dobré, když si každý dovede zjednat pořádek a přirozený respekt. /myslím to všeobecně, nenavádím tady děti ke rvačkám/. Jinak to bude mít celý život těžké. Bude ho šikanovat zaměstnavatel, manželka, děti, tchyně, nakonec třeba i spolubydlící v domově důchodců. Jo jo. *zed* Jaga.

sisi*
hodnocení

Máte pravdu,syn je dost silný na to ,aby se ubránil jednomu,který ho napadne,ale za tím jedním stojí další 4,to je potom těžké se jim postavit,nemyslíte?Za mého dětství nebyly děti tak agresívní jako dnes

hodnocení

2x

Trvejte na tom,aby byli pozvani rodice vsech vyrostku a reditel s nimi promluvil.dobre by bylo,aby jste nejdriv sehnala vice rodicu,jejiz deti jsou take sikanovani.SAma nic nezmuzete a navic syna si pak opravdu vice vychutnaji.Snazte se vyhledat rodice obeti,promluvte s nimi,zda by do toho sli.Bohuzel se najdou i takovi rodice´,kteri to nebudou chtit resit.A co vas syn na to?chce aby jste to resila?

sisi*
hodnocení

Rodiče těch výrostků jsou ve škole víc jak doma,ale nikam to nevede.Jedná se o vesměs o sociální případy,myslím si,že rodiče na ně nemají čas a tak si kluci hledají zábavu jinde a to tím ,že napadají ostatní spolužáky.Myslím,že rodiče ostatních napadených kluků to doma asi ani neříkají,bojí se,že by rodiče šli do školy a oni by si to pak od té "partičky" schytaly.Syn také nechce abych to řešila ve škole,právě proto ,že by to měl ještě horší.

sisi*
hodnocení

omlouvám se napsala jsem to chybně:Myslím,že ostatní děti to doma rodičům asi ani neříkají, bojí se...

To ma pravdu,ze by to mel horsi,takze sama nic nedelejte.Zkuste se poptat urcitych kluku a zaroven rodicu,jestli by do toho sli.ale ted co se s tim vyresi.ja tedy nevim jak je muzou az potrestat,ale zrejme znamko s chovani jim neublizi.a zase nemuzou dat 8 vejrostku do pastaku,muselo by jit oprandu o vazny trestny cin.Mam obavy,ze v dnesni dobe je to cimdal vice neresitelne.Takovy jeden hajzl,vzal by se beze svetku za roh a rozbit poradne hubu,ale 8 z nich,to tezko.Nekdo to tam ale veli ne?Byva to tak.

medwed*
hodnocení

1x

Zašel bych za ředitelem samozřejmě tajně pohrozil mu policíí a trestním stíháním a pokud mu to nebude stačit což myslím že bude pak bych to normálně udělal a řešil přes policii...

dobrak*
hodnocení

0x

To nemáte manžela co by těm spratkům rozbil pysk?

sisi*
hodnocení

No manžela nemám,jsem s dětmi sama,syn se jeho otci v tomto nesvěřuje

des*

Takový podobný případ se řeší v seriálu na Nově-ulice-vyčkejte,jak to vyřeší tam,jsem na ten návod zvědav.

ladinpraha*
hodnocení

0x

Když není k ničemu učitel a ředitel školy, tak je tady zřizovatel školy a policie. Myslím si, že tyto případy by se měly řešit rázně a důsledně.

teacode
hodnocení

0x

Že ředitel může dávat jenom dutky není zas toliko pravdy, např. pokud by mu o to šlo, může si v neodkladné věci pozvat rodiče těch spratků (na té scůzce by jste mohla být taky) a zkusit jim tam vše domluvit...pokud jsou to asociálové a vožralové co je jejich děti nezajímaj, pak bych se snažil zatlačit na ředitele ať se víc snaží - při nejhorším mu můžete "pohrozit", že to mediálně rozmáznete např. v regionálním tisku apod. - a myslím, že se setsakramentsky bude snažit danou věc řešit, jde přece o jeho školu a jeho pověst...

Hlavně to nenechte jen tak, syn si to teď neuvědomuje, ale bude to mít už takhle dalekosáhlou dohru - nízké sebevědomí, nebude si věřit - z toho vyplívá, že nebude průbojnej a skončí někde jako řadovej zaměstnanec, ač může být inteligentní až na půdu a měl by navíc...

teacode

Jo a taky např. učitelka - nevím jestli, ale myslím, že by na to mohla mít právo - by mohla říci té partičce, že pokud to ještě udělají, tak nepojedou např. na školní výlet, budou mít za trest tabuli pouze oni od nevidim do nevidim apod. Takovýhle frajeři se stejně nejvíc těšej, jak budou po večerce moci chodit do chatek za holkama - a o všechna tahle potěšení by je za jejich chování měla učitelka potrestat...

sisi*
hodnocení

Syn má učitele,jistou autoritu u dětí má,ale ne tak velkou,aby s tím přestaly.Zákaz různých akcí se nekoná,nevím jestli to žákům vůbec zakázat lze.Ty z partičky nemají respekt ani z policie,párkrát už byla ve škole taky,ale nic si z toho kluci nedělali,naopak kdo byl u ředitele a policie byl pro ostatní frajer.Na ně by snad platil učitel typu :Igor Hnízdo ,žel tělesné tresty jsou zakázané.

sisi*
hodnocení

Jinak všem děkuji

pt®

"sisi", je to smutné, ale je vidět, že škola s tím nic neudělá a "partička" si dělá ze všeho srandu. Podle mně by to chtělo zásah někoho cizího. Aby jim ten cizí člověk pohrozil, že jestliže se doslechne, že někoho ve škole šikanují, bude s nimi zle. Nebudou tak výrostci vědět, kdo si stěžoval a dají si pozor. Chtělo by to, domluvit se s nějakým urostlým chlápkem, cizím, kterého nezná ani Váš syn ani ti výrostkové, třeba někdo od Vás z práce. Podle mně se úřední cestou vyřídí s prominutím "prdlajs" Je to můj názor.

majsterjoe*

8.trida, pokud reditel nechce resit pripad vice nez resi, a myslite-li si ze by resit jinak mohl, obratte se na prislusneho nadrizeneho, mesto, skolni inspekce.

Vyhrozovat zhorsenou znamkou z chovani, v 8.tride se to uz pise na prihlasku na stredni skolu, mohli by se zkrotit.

hodnocení

0x

Muzu se jeste zeptat sveril se syn jak tza sikana konkretne probiha?vite to je siroky pojem.Kdysi ve tride syna ,jeden zak odesel z vyucovani domu,ze se mu spoluzaci smali a podobne.no a tridni to kvalifikoval jako sikanu a na vysvedceni byla 3 z mravu.

sisi*
hodnocení

No jedná se o různé ůtoky,naposledy šel syn ze školy a dotyčný ho zezadu praštil přes záda florbalkou a ještě mu s ní podrazil nohy,takže si kluk pěkně pohmoždil koleno.Nedovedu si představit kdyby ho tou florbalkou praštil někam jinam...nebo ve třídě se bouchají do hlavy křídlem tabule,je to podle nich děsná sranda,nebo jeden z nich hodil nůžkami přes hlavy jiných-naštěstí se zapíchly do konvice na zalévání kytek...jenže o těchto rádoby "legráckách"se učitel nedoví-nemá od koho-spolužáci se bojí něco říci,aby se nestali terčem ůtoku...mnoho závažných činů začíná jen "legráckou" a skončí špatně :( možná se to někomu bude zdát,že tu řeším banální věc,ale pro mě jako matku,která učí své děti,že bezdůvodně se nemá napadat jiný člověk,je to dost velkej problém

Pro nas matky je tohle tezke.v tomto je treba aby zastoupil otec,ja vim,neni a znam to kdyz muj zemrel,tak jsem nemohla urcite veci nahradit..vite je to bolestive,ale vemte si,ze je v 8.tride,za chvili se bude muset vyznat jako chlap.Co aby se naucil branit a jak tomu celit.Je spis samotar,nebo nejaky kamaradi je dobre mit kolem sebe.V 9. a pak dal,nebude to jine,budou si ublizovat zas jinak.Jeste nechci se vas nejak dotknout,ale v 8.tr.,aby se sveroval maame ,kdo mu ublizil,neni tak uplne obvykle.Spis by vas mel usetrit.Vypovida to,opet o tom,ze tam chybel tata.Potrebuje trochu zmuznet.Zatnete zuby,musi se to naucit sam.

sisi*
hodnocení

Syn je spíš samotář,je rozumově vyspělejší než ty z "partičky",takže si s nimi nemá co říct :( Jeho kamarádi nechodí do stejné školy.Ohledně svěřování-víte se všemi svými třemi dětmi máme velice dobré vztahy,jsem ráda,že mám jejich důvěru,a nejsem ta maminka slepička,ale jsou i vedeni k tomu,aby si snažili pomoci samy,ale proti přesile?víte do jeho třídy si kluci nosí i nože,je to problém...chápu,že se děcka bojí o všem mluvit.Asi máte pravdu,měl by zmužnět...ale když už se mi svěřil,tak možná očekává ode mně pomoc?

petr13*

nedá se to řešit jinak než silou , ať kluk vezme kámoše a pořeší to s nima . domluvou se nic nepořeší

Podivejte,kdyz je jednotna vychova,byvaji i dobre vztahy.u vas jednotna,protoze meli jen vas.ono si ani clovek neuvedomi,co mu nemuze nahradit.Chybel mu muzsky vzor a to se ted nemuze naucit za 2 roky.on nema ani predstavu o tom jak by to mel brat a sveruje se,jelikoz jste pro ne vzdy dychala.ani si to neuvedomuje,ze tohle uz davno melo zdrave ustat.Ja verim,ze vas syn muze byt vyspelejsi,ze nechape ty jejich ,,srandicky Dobre,ale neumi se k tomu postavit dusevne.neni vsechno o ranach.Je obeti,protoze citi jeho ohrozitelnost.Je jasne ,ze zmlatit vsechny nemuze a ani to neni jeho styl,ale vybudovat si repekt,mit kamarady,aby si ho nevyhledavali jako obet.ja vubec nemyslim ze by jste byla maminka -slepicka,jak pisete.Je tady to ALE.Vest k samostatnosti znamena i je nechat nabit pusu,jinak se nenauci nikdy jak si v te situaci poradit,jak se zaridit,aby se nestavaly.Ja sama nemuzu uplne radit,jsem take zena.Spis by se tu meli ozvat muzi,jake maji zkusenosti,s problemy s sikanou,pokud byli vychovavani jen mamou,nebo proste nemeli muzsky vzor,jak to dopadlo,jak si poradili.POkud dodnes nemaji problem priznat tu verejne,ze to nemeli ve skole jednoduche,nekteri si s tim treba neporadili dodnes.Takze MUZI,timto vas prosim pomocte pani,jak na to,co by bylo dobre..Jeste k poslednimu bodu,jestli ceka od vas pomoc,kdyz si stezuje,no mozna ano,je na to zvykly,ale taky hlavne potrebuje pofoukat nezdary,ublizeni.Tak to bych ted nechtela byt ve vasi kuzi.Kdyz utnete,bude to problem a kdyz budete pokracovat,tak bude mit potize cely zivot a bude hledat partnerku,ktere se bude chtit take sverovat.A kdyz nahodou takova nebude,bude porad utikat za vami a budete nejdriv vy,pak partnerka.Jestli mi rozumite,co tim myslim?At se se to libi nebo ne,pak by to melo byt obracene.Ja vam zady nechci neco podsouvat,jen zvazte,takove veci se pak opravdu muzou stat.

petr13*

já byl na škole mlácen a přepadáván cikány .Nikomu jsem to neříkal a vždy jsem to přešel . Dneska vím ,že jsem to měl řešit se spolužáky a prostě si to vyřídit sám a ukázat jim ,že nejsem jen ten kdo bude dostávat .Odnesl jsem si z toho to ,že nesnáším všechny cikány . Bohužel to mám v hlavě a když vidím cikána jsem na pozoru a nenechám se jím ani oslovit ( tím to tenkrát začalo). Moje rada je , jestli má kámoše ,tak aŤ je seřežou abude mít napořád klid . Ono vzít si obušek a seřezat je nebude zas tak velkej problém 1 zvládne i více lidí ,a věřte ,že když dá jednomu nebo dvou pořádnou ránu ostní je bránit nebudou .

Petre,to je prave to,ze on to ale neumi,je jiny.Nechci mluvit za mamu,ale tak to vyznelo.ale naucit se to bude muset,pro svoji obranu.Pokud nema moc kamaradu,ale jen nejake dobre jedince,meli by mu pomoci,pokud jsou to kamaradi.Ja taky nejsem treba typ,co ze bych kolem mela spoustu lidi a vsichni byli ze me hotovi,pritom ve smes sama pretvarka.Mam cely zivot par supr pratel a jsem spokojena,nijak bych to ani nechtela.Jestli on to tak ma?Pokud nema kamarady,muze mit potize jakekoliv a je potreba mu pomoci,odborne,nez pujde na skolu.Petre,takzedobre,to vite ted,ze jste mel tenkrat neco resit.tady by bylo mozna dulezite rici tazatelce-co se presne ve vas odehravalo,ze jste to tenkrat nedokazal.Byl to jen strach,nebo co se v klukovi odehrava?Nebo bylo pro vas unosne dostavt rany?Zatrpknul jste,takzeto asi lehke nebylo.jak si treba vybudovat respekt bez ran?

petr13*

respekt bez ran se dá vybudovat až v dospělosti . U dětí funguje jen, když máte bohaté rodiče a máte všechno ,nebo se ničeho nebojíte . Taky jsem nebyl ten kdo by se pral , byl jsem slabej klučina . Proč jsem to nikomu neřekl? Styděl jsem se , že se nedokážu bránit . Proto své dítě vychovávám jinak . Musí se ukázat ,že se člověk dokáže bránit . Beru to tak , že když jim dá pár ran ,tak možná přestanou a když né ,tak by stejně dostal ,ale naučí se bránit . Super je dát ho do nějakého kroužku ( judo,karate,box ) prostě někam kde bude mezi dětma a naučí se chovat a trochu se otrká .

ajja*
hodnocení

0x

Dobrý den,něco podobného jsme řešili s dcerou.Šikana ve třídě jen kvetla a ani po oznámení třídní to nepomohlo,naopak to bylo ještě horší,protože si zkrátka se šikanou nevěděli rady.Hlavně,že se o tomto vážném tématu všude mluví a ve škole mají přednášky,ve skutečnosti,když ta situace nastane a je třeba rychle a hlavně profesionálně zakročit,tak si nevědí rady.Ředitel se k ničemu neměl a můj osobní pocit byl,že největším problémem pro zaměstnance školy nebyla šikana,ale to,že je někdo obtěžoval a měli něco konečně začít dělat.My jsme změnili školu.Chápu,že v 8.tř. se nikomu nechce všechno měnit,ale někdy je to opravdu jediné řešení.Hlavně,ať nechodí dítě do školy se strachem,co se zase bude dít.Držím palečky!

doplněno 23.01.12 13:13:

A ještě chci podotknout,že rady typu,"vyřiďte si to s nima osobně",rozhodně nerealizujte,i když to k tomu svádí darebákovi nafackovat,ale pamatujte,že jsou případy,kdy se ještě dostane do problému otec nebo třeba bratr šikanovaného dítěte a hrozí mu vězení.Zkrátka děti jsou chráněné,bohužel i ty agresivní a ty toho umí nejlépe využívat,bohužel.

eulalie*
hodnocení

0x

Co se šikany týká, máme doma s tímto velmi bolestné zkušenosti, syn se nese traumata na celý život. No jak z toho ven? Pošlete svého syna do kurzů kung-fu, aikido, karate, krav maga či něčeho podobného, aby se naučil pravidlům sebeobrany a těm šikanovatelům se mohl postavit a zpacifikovat je (česky řečeno - dáti jim pár facek). Domluva u učitelů či ředitele školy je na nic, to nic neřeší. Alespoň v našem případě to bylo jako hrách na stěnu házet. Šikana je svinstvo, kdo to nezažil, nepochopí.

petr13*

doporučuji box , karate ,judo musí se naučit rány rozdávat . Loni jsem řešil útok na dceru 7třída . 3el jsem při hodině do školy ,otevřel třidu chlapce kterej to na ní zkoušel jsem před učitelkou vytáhl za košili a držel jsem ho pod krkem a dotlačil až ke zdi a pěkně z blízka jsem mu řekl " ať se jí ještě jednou dotkne a něco uvidí " , dneska se s holkou normálně baví . Trochu ostuda ,ale šlo o mé dítě .

babikveta
hodnocení

0x

Dobrý den, také se nyní opět nacházíme v této obtížné situaci, takže vím co prožíváte a co prožívá Váš syn. Vnuk, žák 6. třídy, byl minulý školní rok napadán, ať už slovně či fyzicky nepřizpůsobivým spolužákem - cikánem. Trvalo skoro půl roku, než se podařilo sjednat nápravu. Co vše to obnášelo ani nebudu vypisovat, neboť jsme si s tím, jako rodina užili své. Cikáně bylo přeloženo na jinou školu, ale tím to neskončilo. Po prázdninách se vrátilo zpět na původní školu a do původní třídy, kde opět pokračovalo ve své činnosti. Vydrželo zde jen pár týdnů a pak zase bylo přeloženo jinam. Ale abychom to neměli jednoduché, tak jeho pomsta byla sladká, šikana přes mobil. Číslo telefonu dcery si nechalo opsat od spolužáka, na kterého vyvíjelo nátlak vyhrůžkami, z třídní knihy a co pak následovalo, bych nikomu nepřála. Dceři chodila po dobu jednoho měsíce jedna SMS za druhou a to i v noci a s jakým obsahem! Žádala operátora, aby volající číslo zablokoval, ale to prý bohužel není možné a navíc bylo voláno z dobíjecí karty. Až po několika oznámeních na policii se podařilo tyto SMS útoky ukončit. Odešel ze školy jeden "terorista", ale jeho místo zaujali hned dva jemu podobní výlupkové a to přímo ze spolužáku ve třídě. Vnuk chodil domů často s modřinami, roztěkaný a bývalo mu špatně. Nejprve o tom doma nemluvil, ale když už to přerostlo svou mez, tak se svěřil. Ani rady, ať si jich nevšímá, nebo poprosí někoho se ve třídě na něhož se může spolehnout, nefungovaly. Dokonce jej zklamal i třídní učitel, který tuhle věc bere na lehkou váhu. Jedná se prý o přirozený vývoj. Poradila jsem vnukovi, ať se v tomto případě tedy obrátí na učitele, kterému nejvíce důvěřuje. Tak se taky stalo, jenže momentálně nemá na to čas. Doufám, že nebude pak na nějaké řešení pozdě. Bohužel, ne všechny děti jsou fyzicky zdatné, aby se mohly ubránit jednomu, natož několika agresorům a pak tím trpí. Přestože vnuk již druhým rokem chodí do aikida, není schopen se ubránit, je citlivý a není žádný bitkař. Sám si nepomůže a jak píšete, když se obrátí o pomoc k někomu jinému, tak je to ještě horší. Jak teda dál?!

petr13*

Promiňte ,ale protože jsem to zažil na vlastní kůži , mohu doporučit rychlé řešení, protože kluk až bude starší bude ty to " lidi" nesnášet a hrozí pomsta z jeho strany . Aikido , co myslíte ,že se tam naučí? To už je lepší Judo ,ale to bych spíše doporučoval holkám ,ale kluk musí chodit na kontaktní sport ( box , MMA ,) ,aby se naučil přijmout ,ale i dostat ránu . Je to celé jen o strachu udeřit toho druhého a to se musí odnaučit , jinak z něj bude slečinka ,která bude celej život dostávat .Zapoměňte na rady " nevšímej si jich " on si jich nevšímá ,ale oni ho vyhledávaj . Okamžitě ukončit Aikido a začít dělat něco pořádného ,kde ho něco nučej . A poslední věc , to ten kluk nemá rodiče? Tátu ,bráchu ,kamaráda?

babikveta

Bohužel, otce a sourozence nemá a matka je vážně nemocná. A toho ti hajzlíci využívají. Pokud byl nějaký kamarád, tak se asi většinou ze strachu přidal na stranu těch silnějších. Právě že v Aikidu, které ho baví a jde mu to, má kamarády, ale ti jsou daleko od místa bydliště. Tady se vlastně jedná výhradně o spolužáky, kteří terorizují.

petr13*

A to se nic na Aikidu nenaučil? Tak to bych změnil kroužek . Jestli není schopnej se za 2roky ubránit tak je buď špatnej trenér , nebo není kluk šikovnej . Dejte ho na box . A nedělejte z něj chudáčka ,život bolí ,ale rány se musej přijmat s bradou nahoru .

jenicek*
hodnocení

0x

přeřaďte syna na jinou školu. Koukám že se to jinak stejně řešit nedá. Nebo se musí spolčit stima co je taky šikanují a ukázat jim že jsou taky silní, pořádně jim dát co proto, nebát se. Ať poznají, že už to dělat nesmí!

Dovolim si nesouhlasit,tedy z pohledu zeny,ale i jineho citeni pro tuto vec.spolcit se s nekym jehoz s grazlama,kdyz nejsem..mozna ze jste to myslel diplomaticky,na oko sjim poklepat na ramena a za zady se usmivat ze jsou jeste k tomu blbi.S jinou sklou nesouhlasim,je to tvrde,ale kdyz se nevyporada zady,jinde muze byt hur,protoze jako od noveho zaka se neco ocekava a budou ho vice sledovat a zrovna si ho muzou podobni pitomci vyhlednout.Ja vidim jako reseni,nejake to bojove umeni,kter pouzije jen na svoji obranu,ale hlavne ho nechat dospet tim,ze uz musi sam.cim vic se bude clovek starat ,zbrzdi jeho vyvoj v prosazeni se a spolecenskem postaveni a zkratka ,aby si vedel rady a mel veselejsi zivot,bez ponizovani.muj byvaly mel 160cm vysku a postavil se kazdemu,kdo by ho napadl a dokazal si s nim poradit,zahodil ho jednou rukou.Jinak rvacky nevyhledaval.vzpominam,ze stacilo,kdyz se jen podival a budil respekt.je treba aby dal najevo,ze neco mysli vazne,ale taky to dodrzi.za cenu rany.Musi si vybojovat.

babikveta

Uvažovali jsme o přeřazení na jinou školu, ale vnuk nechce. Myslí si, že by to bylo stejné, než by se všichni poznali. A co vím od známých, bohužel na téměř všech školách v okolí je situace podobná. A to aby se spolčil s šikanovanými proti svým teroristům, taky nejde. Ty děti se bojí a já se jim nedivím. Zastání nemají nikde. Tito "útočníci" si dovolují i v hodinách, když je nesleduje učitel. Samozřejmě, že napadený se brání, ale to už pak je kárán od učitele a dokonce dostane i poznámku za nevhodné chování v hodině. Tak se mi zdá, že i učitelé raději hrají na mrtvé brouky, aby neměli problémy. Přestože mám jak v rodině, tak i blízkém okolí kantory, jde dle nich o závažný problém celé společnosti. A co se týče toho, aby se vnuk ubránil sám, je to problém. Jak již jsem psala, není žádný bitkař a rvačky nevyhledává. Těžko se tedy může bránit, když ho jeden z útočníků drží a druhý mlátí. Tady jsou opravdu všechny rady drahé.

petr13*

myslím si ,že z hochů děláte jen slečinky a až budou na střední ,tak to bude ještě horší . Rada je aby dělal pořádnej sport a nebo ho přeřadit na dívčí školu (tam sesnad ubrání)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]