Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Němčina překlad věty do perfekta

Od: kocour17* odpovědí: 7 změna:

Můžete mi prosím někdo poradit jak by byla tato věta v perfektu? :D se mi to nějak vykouřilo z hlavy

Die Kinder mussten zu Fuß gehen

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

luke237
hodnocení

0x

Nemyslim, ze modalni slovesa maji nejaky tvar v perfektu. Proste maji jen jeden tvar (ten, co jsi napsala) pro minuly cas.

Uvidime, co na to rekne nekdo, kde nemecky opravdu umi *smich*

naihonn*
hodnocení

0x

Teprve s němčinou začínám, ale s dopomocí a nalezením obdobné věty si troufám tvrdit, že v tomto případě správně bude věta znít:

Die Kinder haben zu Fuß gehen müssen.

iz*
hodnocení

0x

Němec by tuto větu použil výhradně v perfektu. Modální slovesa sice tvary perfekta mají, ale nikde se nepoužívají.

Tuto větu do perfekta nepřevádějte!

doplněno 12.12.12 16:42:

Pro Naihonn: ... ale (téměř) nikde se nepoužívají.

doplněno 12.12.12 16:49:

Naihonn, s tvary perfekta modálních sloves jsem se setkala pouze ve slovnících, učebnicích a v Duden. V psaném ani mluveném projevu nikdy - ani v NDR, ani v SRN ani v Rakousku (němčinu používám cca 50 let).

doplněno 13.12.12 01:33:

S perfektem sloves haben (ich habe gehabt) i sein (ich bin gewesen) se občas setkávám. Ovšem to jsou slovesa pomocná, nikoliv způsobová.

S tvarem perfekta, který uvádíte, se setkávám ve spojení se slovesem lassen. (Ich habe mir einen Mantel nähen lassen.)

naihonn*

No, troufnout si říct, že se nikde nepoužívají, to je trošku moc. To by už ani neexistovaly. Ale ve skutečnosti se samozřejmě používají. Víc na jihu a pak v Rakousku, ale to už znamená, že někde ano. :-P

doplněno 13.12.12 00:48:

Samozřejmě nemám zkušenosti, jen jsem si zrovna při téhle příležitosti na jednom jazykovědném fóru přečetl, že je to (Ich habe gehen müssen; Ich habe gehabt) typické právě snad pro Bavorsko a pak Rakousko.

luke237
Jak to teda zni?
iz*
V první větě mělo být v préteritu.

zwiki*
hodnocení

0x

Podle mě je to dobře napsané.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]