Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Potvrzení o studiu vs ukončení studia

Od: ufon009* odpovědí: 13 změna:

Zdravím,chtěl jsem se zeptat-(byl) jsem v prvním ročníku vš,ted budu končit studium koncem ledna a od září chci jít na novou školu. Mám teď nějaké brigády-více jak 4 tis.měsíce,čili pracovní úřad na těch pár měsíců je zbytečný,zdravotní si samozřejmě budu platit sám...a ted k dotazu:potrvzení o studiu platí na celý rok?nebo musím v práci nahlásit že nejsem student?jinak budu mít větší daň:)...a další dotaz:musím si platit i sociální pojištění?

Díky za odpovědi..

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

kjaneckova*
hodnocení

0x

Potvrzení platí po dobu, kdy studujete (jste student). V jednotlivých měsících podle stavu k 1. dni daného měsíce. V zaměstnání to nahlásit musíte, nebudete mít slevu na studenta (335,-/měsíčně). Zdravotní pojištění budete muset odvést alespoň z výše minimální mzdy (13,5% z 8000), podle typu pracovně-právního vztahu Vám to třeba vyjde i z nějaké brigády. Sociální si neplatíte.

skye*

Dobrý den "kjaneckova", vypadá to, že se v tom trochu vyznáte - mohu mít na Vás též dotaz? Pracuji již několik let normálně v pracovním poměru. Od září budu studovat na VŠ v kombinovaném studiu (čili dálkově) při zaměstnání. Sleva na studenta, o které píšete, by se mohla týkat i mě? Tedy pokud bych dodala zaměstnavateli potvrzení o studiu, přestože jde o dálkové studium při zaměstnání, mohla bych si slevu uplatnit? Děkuji za odpověď a omlouvám se tazateli, za vloženou vlastní otázku.

skye*

Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Volala jsem na finanční úřad, tam mi paní citovala přesně tento paragraf a řekla mi, že je tam výslovně uvedeno, že se jedná pouze o prezenční studium. Mě to ale přijde, že se to prezenční studium váže pouze k tomu doktorskému studiu. Nevím, jestli jste to jen našla nebo tomu více rozumíte, ale nevíte, jak bych zjistila, jak to opravdu je? Moc děkuji!

kjaneckova*

No, to jsou prostě paní na finančním úřadě*modla*. Ano, jako mzdová účetní bych měla rozumět takovýmto slevám na dani. Je to tak, jak si stejně myslíte i Vy, u doktorského studia do 28 let - pouze prezenční forma, jinak u VŠ do 26 let můžete mít slevu na studenta i při dálkovém studiu. Uvidíte, až třeba přinesete do zaměstnání Potvrzení o studiu, mzdovka Vám určitě slevu uplatní. Nebo zkuste diskusní fórum: business.center.cz, vyhledat si otázky na stejné téma. Jinak nevím, jak přesvědčit, že to tak je:)

skye*

Aha, tak to jste moc hodná, moc děkuji za informaci. Já jsem to zjistila až teď, jinak studium jsem ukončila v roce 2011, takže bych si žádala zpětně. Každopádně moc děkuji za info! Moc jste mi pomohla!

bobanec

pokud studujete v distanční formě, pak se soustavně NEpřipravujete na budoucí povolání studiem

skye*

Nemáte pravdu, už jsem v tomto skoro odborník. Pokud je to do 26 let a studium na VŠ, tak i dálkové studium JE příprava na povolání a lze si slevu na dani odečíst.

martinaa*

Máte status studenta? To je stěžejní.

skye*

Opravdu není. Je to tak (a už to mám ověřeno asi u třiceti zdrojů):

Pokud studuji na vysoké škole a je mi méně jak 26 let, tak se pro účely zákona o st. soc. podpoře nerozlišuje denní nebo kombinované studium nebo zda pracuji a statut studenta mít nemusím.

martinaa*

Tak to potom jo*placni*

bobanec

JE to příprava na budoucí povolání ale NENÍ soustavná - napište na finančák a uvidíte

skye*

Tak formulace je mi dost jedno, abych pravdu řekla. Každopádně s těmi daněmi je to tak, jak jsem psala - mám to ověřeno od tří mzdových účetních, dvou finančních úřadů a dokonce ministerstva školství.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]