Nejste přihlášen/a.
Zdravím,chtěl jsem se zeptat-(byl) jsem v prvním ročníku vš,ted budu končit studium koncem ledna a od září chci jít na novou školu. Mám teď nějaké brigády-více jak 4 tis.měsíce,čili pracovní úřad na těch pár měsíců je zbytečný,zdravotní si samozřejmě budu platit sám...a ted k dotazu:potrvzení o studiu platí na celý rok?nebo musím v práci nahlásit že nejsem student?jinak budu mít větší daň...a další dotaz:musím si platit i sociální pojištění?
Díky za odpovědi..
Potvrzení platí po dobu, kdy studujete (jste student). V jednotlivých měsících podle stavu k 1. dni daného měsíce. V zaměstnání to nahlásit musíte, nebudete mít slevu na studenta (335,-/měsíčně). Zdravotní pojištění budete muset odvést alespoň z výše minimální mzdy (13,5% z 8000), podle typu pracovně-právního vztahu Vám to třeba vyjde i z nějaké brigády. Sociální si neplatíte.
Dobrý den "kjaneckova", vypadá to, že se v tom trochu vyznáte - mohu mít na Vás též dotaz? Pracuji již několik let normálně v pracovním poměru. Od září budu studovat na VŠ v kombinovaném studiu (čili dálkově) při zaměstnání. Sleva na studenta, o které píšete, by se mohla týkat i mě? Tedy pokud bych dodala zaměstnavateli potvrzení o studiu, přestože jde o dálkové studium při zaměstnání, mohla bych si slevu uplatnit? Děkuji za odpověď a omlouvám se tazateli, za vloženou vlastní otázku.
Zákon o daních z příjmů
§ 35ba
f) 4 020 Kč u poplatníka po dobu, po kterou se soustavně připravuje na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem, a to až do dovršení věku 26 let nebo po dobu prezenční formy studia v doktorském studijním programu, který poskytuje vysokoškolské vzdělání až do dovršení věku 28 let. Dobou soustavné přípravy na budoucí povolání studiem nebo předepsaným výcvikem se rozumí doba uvedená podle zvláštních právních předpisů 14d) pro účely státní sociální podpory.
Obecně: do 26 let při studiu VŠ (prezenční i dálkové), do 28 let viz § (prezenční!)
Sleva se poskytuje měsíčně, tj. 335,-, zaměstnavateli samozřejmě dodat Potvrzení o studiu.
Dobrý den, děkuji Vám za odpověď. Volala jsem na finanční úřad, tam mi paní citovala přesně tento paragraf a řekla mi, že je tam výslovně uvedeno, že se jedná pouze o prezenční studium. Mě to ale přijde, že se to prezenční studium váže pouze k tomu doktorskému studiu. Nevím, jestli jste to jen našla nebo tomu více rozumíte, ale nevíte, jak bych zjistila, jak to opravdu je? Moc děkuji!
No, to jsou prostě paní na finančním úřadě. Ano, jako mzdová účetní bych měla rozumět takovýmto slevám na dani. Je to tak, jak si stejně myslíte i Vy, u doktorského studia do 28 let - pouze prezenční forma, jinak u VŠ do 26 let můžete mít slevu na studenta i při dálkovém studiu. Uvidíte, až třeba přinesete do zaměstnání Potvrzení o studiu, mzdovka Vám určitě slevu uplatní. Nebo zkuste diskusní fórum: business.center.cz, vyhledat si otázky na stejné téma. Jinak nevím, jak přesvědčit, že to tak je
Aha, tak to jste moc hodná, moc děkuji za informaci. Já jsem to zjistila až teď, jinak studium jsem ukončila v roce 2011, takže bych si žádala zpětně. Každopádně moc děkuji za info! Moc jste mi pomohla!
pokud studujete v distanční formě, pak se soustavně NEpřipravujete na budoucí povolání studiem
Nemáte pravdu, už jsem v tomto skoro odborník. Pokud je to do 26 let a studium na VŠ, tak i dálkové studium JE příprava na povolání a lze si slevu na dani odečíst.
Opravdu není. Je to tak (a už to mám ověřeno asi u třiceti zdrojů):
Pokud studuji na vysoké škole a je mi méně jak 26 let, tak se pro účely zákona o st. soc. podpoře nerozlišuje denní nebo kombinované studium nebo zda pracuji a statut studenta mít nemusím.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.