Nejste přihlášen/a.
zdravím, chtěl bych se zeptat, zda může učitel lisknout žáka.
tak tak jenyk...pravidelný a preventivní hned při vstupu do školní budovy...dnes,aby se učitel bál otočit čelem k tabuli a zády do třídy...
Máme jednu učitelku,ale ona se zlobí už třeba u pozdravu,vejdeme do třídy pozdravíme,a hned se vzteká.Asi nedělala psychotesty.Nevím co ji tak vadi.A kdyz nekdo neco nevi,treba ani jsme tu latku nebrali,tak prijde,a rekne,mam vas propleskat?a ona je toho schopna,tak jen tak se ptam.kdyby me,nebo nekoho z nasich zaku uhodila,jak bychom se meli zachovat?
Právo na to nemá a klidně jí to můžete říct. Jenomže tím si u ní nejspíš ještě pohoršíte. Často se setkávám s názorem přímo rodičů, že učiteli řeknou - jak nebude ukázněný, klidně mu dejte pohlavek. A učitel nesměle odpovídá- to si, bohužel, nesmíme dovolit. Když je pohlavek zasloužený, vždycky pro nás bylo příjemnější ho skousnout, než abychom odcházeli s poznámkou, či vyzváním rodičů k návštěvě školy...Záleží na situaci a na obou stranách. je fakt, že někdy učitel musí vydržet docela hodně...
Před lety i můj otec říkal, že si s učitelkou nechce dopisovat ať mě liští rovnou. Jeden učitel se vždy ptal "chceš po hubě nebo poznámku?" většina chtěla po hubě od něj to byla slabota, doma by to bylo horší. Dnes se každý kdo má hubu ohání lidskými právy ale to, že má jakési povinnosti už neví. Odpověď na vaší otázku zní NE, nesmí stálo by jí to místo. Ovšem na některé studenty by měl přijít Igor Hnízdo!
Když jsem já chodil do školy, bylo to naprosto normální, když můj otec chodil do školy, bylo to tak normální, že to raději ani doma neříkal, neb by dostal po prdeli podruhé. Dneska to bohužel není normální a učitelé se bojí. A je to špatně. Ale co mohou. Plácnou žáka, oni to doma napráší a místo aby to doma slízli znovu, tak jdou do školy a pro kantora je to minimálně na řešení, leckdy na propuštění. Což je špatně. Leckterý rodiče na výchovu kašlou a jak se říká, správná facka ve správný moment... Dle mého na to právo má, proč ne, ale dle mnohých ne...
Odpověd zní nemůže. //////////////////////
Dodatek z vlastního pozorování. Školu máme vedle domu, kde bydlíme. Tato škola byla i škola našich dětí, tak jí známe dokonale. Chování některých dětí, jejich slovník při jednání s učitelem, drzost a neslušné chování vůči všem kolem, by zasloužilo udělat vyjímku, stanovit opět pro školu, různá pravidla. Příklad: Jak nesmí přijít dítě do školy zmalované. Čistě a slušně oblečené, zakázat mobil, který ve třídách, dělá učitelům ze života peklo, apod. Učitel, by se stal zase " Pan učitel " a měl by úctu žáků i rodičů. Jen můj názor...
"mikiki5", stát se to může, ale nemá se to. Dnes je zvláštní doba, a každý má své problémy i ten učitel, spíše učitelka, neboť těch je více. Každý má svou rodinu, své starosti a možná i obavy o své místo. Prostě deprese, stres, chaos a z toho všechno plyne. Je těžké to ustát. Dříve byly děti zrovna, jako dnes, jen televize nebyla, nebyly reklamy a proto děti ani rodiny neměly mezi sebou velké rozdíly. Vytratil se cit, soucit, a nahradily to věci, peníze a majetek a to nikdy člověka neuspokojí, protože v duši je prázdno. Má to hlubší podstatu.
Pokud je učitel nervák a liskne dítě, které se jen špatně podívalo, tak je to špatně. Pokud je děcko drzé a dělá naschvály nebo dokonce sprostě kantorovi nadává, tak by si zasloužilo jednu po tlamě.
Podívejte se, jak je to u nás - ve škole je to VCELKU pohoda, šikana není AŽ TAK velká a i ke kantorům chová mládež JAKŽ TAKŽ úctu - protože ještě u nás, se najdou učitelé, kteří se nebojí následků a neukázněné robě "proplesknou" (více než opravdický liskanec je tuším populárnější tzv. ořech nebo vytáhnutí za ucho). Také se učitel nebojí víc zařvat.
A teď mrkněte např. na USA, kde mají kantoři téměř svázané ruce - děti nejen, že nesmí bít, ale stačí, aby na dítě zařval a druhý den má na stole stížnost od rodičů za "psychickou újmu", kterou dítěti způsobil. Pak se diví, že je v USA tak častý případ střelby na školách a obrovská míra šikany - postižení si nemají kde stěžovat a pokud to udělají, tak se jejich situace ještě zhorší.
Na druhou stranu, když má učitel téměř neomezenou moc, tak žáci zastávají roli robotů a pomalu se bojí něco říct nebo třeba opravit učitele, který se spletl, protože by mohli dostat pohlavek.
Takže bít ano, ale všeho s mírou. Tak jak to bylo cca před deseti lety, to bylo úplně OK. To se oficiálně bít nemohlo, ale neoficiálně měli kantoři většinou svolení rodičů na "jednu výchovnou". Teď už ale mají děti mnohem lepší přístup k informacím o těchto věcech a často učitele psychicky vydírají, takže učitelé se bojí nejen toho, aby jim neuklouzl nějaký ten "ořech", ale aby na dítě nebyli příliš tvrdí.
Přál bych všem co se zastávají fyzických trestů, aby vaše děti bila psychicky labilní, vystresovaná neurotická učitelka. Dospělý člověk nemá potřebu bít děti, jako chlap by neměl mít potřebu mlátit ženskou. Jsem zásadně proti! Stejně jako jsem proti trestu smrti. Všechno se dá zneužít a jsou věci co nevrátíte zpět. Ať už život, nebo trauma na duši dítěte. V 5. třídě jsem /samozřejmně neprávem/ dostal od neurotičky facku že mi spadly brejle. Druhý den šla matka do školy a tu učitelku tak srovnala, že mi div neříkala pane. Učil jsem se slušně, sígr jsem nebyl, takže nenadělala nic.
No a vám by možná neuškodilo zažít to, co zažívají někteří učitelé či žáci - žáci (spolužáci) je veřejně urážeji, zesměšňují a natáčejí se je na videa. Obrana neexistje v současné době žádná. Šikana se neřeší. Nebo si nepamatujete případ jednoho učitele na střední škole, kterému ruply z toho všeho nervy, žáka, co ho dehonestoval, uhodil? Jak tento učitel skončil? Sebevraždou, jelikož neunesl tlak okolí a médií. Nebo snad nevíte o šikaně mezi spolužáky, jaká nyní na školách probíhá? Děti si v současnosti mohou dovolit opravdu naprosto všechno, nemají strach, protože když by je učitel uhodil, tak okamžitě naběhnou rodiče žáka a budou dotyčného kantora srovnávat tak, divže nebude jejich dítěti říkat pane.
Sice máte pravdu, ale stále platí, že facka není argument. Má první žena byla všelijaká, provokovala, občas mě napadla, ale nikdy jsem jí facku nedal. Učitel který nevydrží tento tlak nemá prostě učit. Pusťte si film Panu učiteli s láskou... taky tam měl pěkný grázly.
Promiňte, ale proč sem pletete svoji ženu? Byl jste snad jejím učitelem? Byl jste jejím manželem, či snad nikoliv? Tak pročpak byste ji měl bít? To mi hlava nebere, tento váš argument.
Dokavad jsem nemel deti, tak jsem si rikal, z ejim nikdy na zadek nedam. Ted je mam a realita je jina. Deti sjou vychovane, zlibi, ale v normalnich mezich. To, co obcas vidim na navstevach mi hlava nebere. Facka je nekdy argument, ktry setri zbytecna slova stokrat opakovana. V mem pripade placnuti pres zadek, deti mam male.
I v bibli, ktera hlasa miluj blizniho sveho je napsana tato veta. Muj otec ji mel moc rad a trauma jsem si neodnesl:
Kdo zdržuje metlu svou, nenávidí syna svého; ale kdož ho miluje, za času jej tresce. Kap. 13
Je snad jedno komu dáte facku, zda dítěti, ženě, nebo kolemjdoucímu na ulici. Pořád je to vlastně takový plivanec do obličeje. To se mezi slušnými lidmi nedělá. Proto to porovnávat lze!
Pokud na mě bude někdo na ulici řvát a dělat mi naschvály, tak mu klidně jednu vrazím. Ono je rozdíl - bít hlava nehlava a jedna po tlamě. O mě taky jednou učitelka zlomila pravítko i když jsem nic neprovedla a nebyla jsem sígr, prostě jí jen ruply nervy. No a? Trauma z toho nemám a jsem slušně vychovaná.
Vyrovnaný a dobrý učitel nemá potřebu děti mlátit či jinak fyzycky napadat či slovně.Sama jsem učitelkou , učila jsem na druhém stupni i na SŠ. Dnes učitelka řekla mému synovy ve 4. třídě, že je debil a že mu liskne..OPRAVDU si myslíte, že tento typ učitelů vychová z dětí slušné lidi..
Syn se dobře učí, je normální kluk..jen si motal s igelitkou ve vzduchu. Učitelé jsou často zakomplexovaní neurotici, řešící si svoje problémy na slabších či dětech. Mimochodem rodič, který nechá mlátit svoje dítě cizím člověkem, aniž by u problému byl, a ještě mu doma přidá, asi taky není zcela normální.
Učitelka řekla vašemu synovi, že je debil - jak to víte? Řekl vám to syn nebo jste u toho byla? A paní učitelko, doufám, že jste neučila český jazyk, ve svém příspěvku máte dvě hrubé pravopisné chyby.
A zamýšlíte se všichni, kdo tvrdíte, že učitelé jsou neurotici - PROČ JSOU NEUROTICI?!
Často slýchám od lidí dvě věty - "Já bych to nedělal ani za zlatý prase" nebo v jiné variantě "Já bych ty děti řezal/pozabíjel", ale pak se ti samí lidé smějí vtipům o neurotických učitelkách a říkají, že učitelka není povolání, ale diagnóza. Ale tu souvislost tam už nikdo nevidí.
Sama píšete, že vyrovnaný učitel nemá potřebu děti mlátit. A jak má být proboha vyrovnaný? Argument "kdo to nezvládá, nemá učit" neberu. To by učil málokdo. Tahle specifika učitelů nevychází z ničeho jiného než z povahy práce. Za další, proč říkáte, že učitelé mají potřebu děti mlátit? Jako že jsou sadisté? Fakt jste učila a zažila kolegy, kteří měli POTŘEBU někoho BÍT?
A to všechno píšu s vědomím, že máte pravdu - učitelka neměla říct Vašemu synovi to, co řekla. A že nikdo cizí nemá právo bít "mé" dítě. Nemá, já bych to také nechtěla.
Učitelé mohou mlátit děti pouze v sebeobraně. A to se děje čím dál častěji. Myslím že výuka sebeobrany na fakultách by byla na místě. Jistě budou následovat zdravotnický personál, který tímto již prochází.
Nevěřím, že by učitelka před celou třídou řekla synovi, že je debil. Leda by to nebyl takový andílek a normální kluk, jak píšete. Holt rodiče vždycky vidí svoje dítě jako nejhodnější a nejšikovnější, a ti debilní zamindrákovaní učitelé se po něm jen vozí. Taky jsem doma měla tisíc výmluv, proč jsem zrovna já dostala poznámku... já se JEN přidala, JEN jsem udělala tohle.
Než odsoudíte učitele jako zakomplexovaného neurotika (ono se dneska není čemu divit, parchant vedle parchanta a pouze a jenom díky rodičům), vezměte syna do školy a konfrontujte jej s učitelkou, ať Vám každý řekne svou verzi.
Kdysi dávno když moje maminka podepisovala xtou poznámku, že ve škole zlobím-vyrušuji, či co, tak sedla, a napsala pod poznámku, že si taky nestěžuje, když doma zlobím, a že to má učitelka se mnou řešit ručně přímo ve škole. A jak jsem pak byl hodnej. Facka ve správný čas, je lepší, než tisíc poznámek.
Bohužel podle zákonů ne. BOHUŽEL!
Rád vzpomínám na dotaz učitelů: "Chceš facku, nebo mi dáš žákajdu?" Než abych řešil svůj průser ještě s rodiči kvůli poznámce, volil jsem vždy výchovný "lískanec". Prostě jsem dostal symbolického facana a bylo vyřešeno, navždy. Během chvilky. Rodiče nemuseli číst sáhodlouhé poznámky a přemýšlet o trestu. Já jsem nebyl nervózní z toho, jaký asi doma dostanu trest.
Tyto metody jsem používal i na "svá" děcka, když jsem vedl pionýrské oddíly, po revoluci zájmové kroužky. Věřte, nikdo si nestěžoval. Výchovná symbolická facka ve správnou chvíli je lepší než... (doplňte si sami...)
Lisknout žáka si v současné době učitel nemůže dovolit. JAKÁ JE TO ALE ŠKODA! Já bych některé žáky mlátila rákoskou každý den, protože kvůli tomu, co si oni dovolí ke svému učiteli, si nic jiného nezaslouží. Současná generace je příšerná a lituju učitele, že musejí takové zmetky učit. Promiňte mi to, ale je to opravdu kolikrát hrůza, co si oni k učiteli, ale také ke spolužákům dovolují. Taky jsem byla kdysi žákem nebo studentem, ale nepamatuji si, že bychom se jako třída takto chovali. Čím to tak asi bylo?
Může. Ale pak je z toho celostátní afére, která plní tizk, představenstvo městské části dílem pléduje, dílem chystá odvolání navzdory přímluvám ministrině školství, rodiče píší petice a chudák učitel (zřejmě zakomplexovaný chudák, který si léčí své mindráky na dětech?) rezignuje na ředitelský post a odchází ze školy. A komentář zasttupitele? "Je to jeho jednostranný akt, ale my ho nejspíš stejně odvoláme."
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.