Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Vlnová délka- barva světla

Od: maxmini odpovědí: 2 změna:

pomozte mi prosím s touto úlohou. Děkuji.

Určete vlnovou délku světla z ohybu na štěrbině šířky 0,5 mm, jestliže difrakční obrazec pozorujeme na stínítku ve vzdálenosti 3 m od štěrbiny a prvá minima dané barvy jsou od sebe vzdálena 4,9 mm. Z tabulek určete, o jakou barvu světla se jedná

2 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

pro mne je to španělská vesnice, ale zkusím to...

našel jsem forum.matweb.cz/...

skeptik*
hodnocení

0x

Musíš nejdříve spočítat úhel, pod kterým se nachází toto minimum od štěrbiny. Použiješ vzorec a*sin(Th) = m*lambda, kde a je šířka štěbiny, Th je úhel paprsku, m = 1 je první minimum a lambda vlnová délka.
Úhel je zřejmě arkustangens podílu vzdálenosti šterbiny od stínítka a vzdálenosti minima od středu obrazce.

1. tan^-1(0.0049/3) = 0.0016 rad

a*sin(Th) = m*lambda

a = 0.0005 m
Th = 0.0016 rad
m = 1

0.0005*sin(0.0016) = lambda

lambda cca= 800 nm

doplněno 15.01.12 11:27:

Takža barva by měla být infračervená, což se mi moc nezdá a lepší by bylo, kdybych viděl obrázek k úkolu.

doplněno 15.01.12 11:44:

Mea Cuipa.

Zde je oprava. lambda = (0.0005*sin(tan^-1(0.0049/6)) Je třeba tu vzdálenost vydělit dvěma, abychom získali skutečně vzdálenost minima od středu, takhle by to předtím byla vzdálenost od -1 do 1 minima, tedy by to nebyl pravoúhlý trojúhelník.

Takže vlnová délka je 408.3 nm. A jedná se o fialové světlo

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]