Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřeboval bych poradit učím se sám a chci být nařed.
Od doby, kdy Romulus a Remus podle pověsti založili Řím, do objevení Ameriky Kolumbem v roce 1492 uplynulo 2 245let. kdy byl založenen Řím?
21.4.753 př.n.l. Podle Wikipedie.
jsou dvě možnosti: buď od objevení Ameriky odpočítáš těch 2245 let, nebo si napíšeš do Google heslo Řím založení
když budeš dobře počítat, oba způsoby dojdou stejného výsledku...
doplněno 14.01.12 07:47:2245 - 1492 to by jsi se pomýlil o nějakých 1506 let...
1492 objevení Ameriky a před objevením A. už 2245 let fungoval Řím... takže asi 1492 - 2245 vyjde to -753 a proto správně před naším letopočtem...
doplněno 14.01.12 08:00:musíš to brát k časové ose a bodu 0.. teda k zrození krista nebo po novém k začátku našeho letopočtu
Moc děkuji budu si to už pamatovat, podobný příklad je i tady takže ho zkusím vypočítat:
Od roku 776 př. l., kdy se podle tradicekonaly první olympijské hry, do roku v němž se konaly první novověké olympisjké hry, uplynulo 2672 letv kterém roce to bylo?
776-2672?
když to není tak, tak to bude obráceně?! proč si to nenakreslíš a nespočítáš, neodpočítáš?
doplněno 14.01.12 08:32:správnost výpočtu si potom můžeš ověřit vygůglováním té události, které datum potřebuješ zjistit... jak jednoduché...
doplněno 14.01.12 08:37:díky bruno, to jsem zapomněl mu připomenout... ale to už snad by měl vědět...i když...
Takhle ti sice vyjde správný výsledek (rok 1896), ale správně bys měl napsat: -776 + 2672 = 1896. K datu před n.l. (proto mínus) přičteš uběhlé roky. Aby ses v tom vyznal a poznal co přičíst a co odečíst a jaké znaménko použít, nakresli si časovou osu, jakou vložil Hejkal.
V jedné zahradě žila želva, která se vylíhla v roce 89 před n.l., a umřela v r. 73 n.l.. Kolika let se dožila?
Jiná želva umřela v roce 111 n.l. a dožila se 189 let. V kterém roce se vylíhla?
Faraon se narodil v roce 3 255 před n.l. a zemřel v roce 3 203 před n.l. Kolika let se dožil?
Jsem rád, že tomu chceš přijít na kloub, tak až to vypočítáš, uveď i postup. aby bylo zřejmé, že jsi to pochopil.
U toho Ačka přemýšlím a nerozumím tomu i když jste mi dali ten postup je to stejné jako bych se narodil v roce 2000 a umřel bych v roce 1999 :D. Ale pokud bych na to šel podle svého tak by se ta želva dožila -16 let? Ale to je asi blbost. Až budu znát nějak výsledek napíšu vám i postup zatím si myslím že ta první je špatně
Chudak želva,v tomto připadě se čisla sčitají
doplněno 14.01.12 09:27:89(před nl)+73(nl)=162(věk)
Všem odpovidajícím na tento dotaz . A tazateli také tleskám, že tomu chce přijít na kloub. Je to úplně primitivní příklad. Ale když člověk neví jak na to , tak
. Jde o to, pochopit postup. Pak je to brnkačka
.
Já se tady kajícně přiznám, že ač mám VŠ technického směru, tak matika pro mě bylo . A to jen proto, že jsem na začátku nepochopila, že v ní nesmím hledat vědu. Prostě to pro mě bylo utrpení. Jak jsem měla počítat nějaké integrály a derivace, když jsem nevěděla, kolik je 1+1? No a pak , když za několik let moje dcera kvůli nemoci měla individuální studium. Musela jsem oprášit svoje vědomosti (spíše nevědomosti) a najednou jsem začala chápat, že matika není utrpení, ale docela zábavná hra... A počítání pak už šlo samo.
souhlasím s petou... původně jsem chtěl jen polopatě vysvětlit tazateli, že musí od objevení A. odpočítat ty roky a dostane se k založení Říma...
tazatel ale počítal špatně, a já udělal chybu, když jsem mu pro lepší pochopení na časové ose nakreslil rok 0... kdyby to byla jen matematická 0, výpočty seděly... ovšem potom se do toho začal míchat ten rok 0, i když vlastně nebyl, protože to je jen dohodnutý časový termín - hranice mezi roky p.n.l. a roky n.l.
matematicky to sedí,
Protože byl dnešní kalendař sestaven a zaveden až v 16 stoleti mohl byt rok 0 tohoto kalendaře(udajdě po narození Krista).Před tim se kalendář počítal trochu jinak.Vobdobý o který je tu spor platil julianský kalendař(v Řimské říši) nebo se počítal podle doby vladnutí vladcu(ostatní svět)
doplněno 16.01.12 01:48:A vestarověku číslo 0 neznali
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.