Nejste přihlášen/a.
Mám 4 letou dceru. Chodí do školky už druhým rokem, loni jsem ji brala po obědě ale letos bych potřebovala kvůli práci aby zůstávala i odpoledne. Problém je, že nechce spát a ani nevydrží v klidu ležet. Máme zde malou školku, 20 dětí od mrňat až po předškoláky. Zjistila jsem že předškoláci také nespí, ale učitelky jí tam nechtějí nechat právě z tohoto důvodu že nevydrží ležet v klidu. Zajímalo by mě, jestli mají právo z tohoto důvodu dítěti odpolední školku zakázat. Připadá mi totiž že je to jen jejich lenost. Holčička není hyperaktivní. Nechci jim něco přikazovat ale před tím než bych jim oznámila že holka prostě BUDE v určité dny ve školce i odpoledne ať spí nebo ne, chci mít jistotu jestli toto mohu vyžadovat přes jejich protesty a podle mne nesmyslné argumenty. Díky za odpovědi a zkušenosti které napíšete.
Dobrý den Luciferko. Moje úvaha, děti jsem měla tři a všechny ve školce. Pozor na jednání učitelů ve školce k dítěti. Když budete přes nechuť učitelky, ( dítě po obědě nespí) dál dávat do stejné školky, může se stát, že dítě najednou do školky nebude chtít chodit. Dítě to doma nedokáže vysvětlit. Jen paní učitelka jí může více napomínat, špatně si umyla ručičky, špatně drží příbor, neuklidila správně hračky, zlobí. Dcera najednou nebude chtít do školky, nebude se jí tam líbit a mohla by nechuť, ke škole( dál) zůstat.
Když jí učitelky nebudou chtít, raději najít jinou školku, kde nebude učitelkám vadit, že po obědě nespí. Vím, jak v dnešní době, je těžké najít školku, ale pro dítě je to lepší, než ho stresovat. Jen můj názor.
To mě taky napadlo, aby si pak nějakým způsobem na ní nevylévaly zlost. Faktem je, je učitelky má ráda, takže i přes to, že k ní mají výhrady, se chovají dobře, takže snad by se po téhle stránce nic nezměnilo, snad nejsou tak stupidní. Ona nespí po obědě už asi od roka, je těžké jí k tomu přimět, potřebuje prostě méně spánku, co naspí přes noc jí stačí, navíc je dost paličatá a když něco prostě nechce, tak to dělat nebude. Na druhou stranu si dokáže sama třeba hodinu hrát sama. Ony prostě zneužívají toho, že mi jí může pohlídat matka, ale dělám na 12 ti hodinové směny a když jsem v práci, chci aby jí vyzvedávala máma až odpoledne, protože má 74 let a je toho na ní až dost, takže ty 4 hodiny odpočinku navíc jí jasně bodnou.. no, budu to muset řešit radikálněji a né je prosit aby jí tam nechaly.
Omlouvám se, že se do toho pletu, je fajn, že si holčička pospí v noci... ale "když něco prostě nechce, tak to dělat nebude". To je kámen úrazu. Školka totiž není od toho, aby si v ní děti celý den hrály, ale také, aby se něco naučily, rozvíjely si základy všeho možného, a to včetně dodržování pravidel a kolektivního chování. To bohužel znamená, že by dcerka měla pravidla dodržovat, ať se jí líbí, nebo ne, a k tomu je potřeba vést ji i doma (tím však nechci říci, že to nezadbáváte). Dnes už sice neplatí, že "všichni si jdeme hrát, teď všichni cvičíme apod., děti se do aktivit nesmí nutit, na druhou pro všechny děti platí stejné zásady (pokud nemá dítě poruchu či jiné problémy) pravidla a řád školky (prostor na svačinu, prostor k vyjádření, prostor k běhání apod.). To se týká i prostoru ke spaní, kde by dítě mělo vědět, že nemusí spát, ale má ležet, případně si prohlížet knížku apod.
Ano, chápu o čem mluvíte, ale každé dítě je jiné, můj syn v jejím věku toho si chtěli naklonovat jak byl hodnej, dceru by nejradši vyloučili, ale jen proto že se jim nevejde do škatulky nemůžou přeci takto vyžadovat aby tam odpoledne prostě nebyla, protože si potřebují dát kafe. Jsou v práci a jsou to profesionálky. Holka není retardovaná aby vyžadovala zvláštní školku jen je více osobnost než ostatní děti. Ostatně, takto ji "diagnostikovala" i pediatrička. Myslím že většinu pravidel dodržuje, v tomto ohledu si na ní nestěžují. Ale spát ji prostě přinutit nejde a jen tak ležet a zírat do stropu jí prostě nebaví. Takže kdyby jí posadili do třídy a malovala by si nebo cokoli, prostě hrála si, nevyžaduje zvláštní pozornost, jen prostě nedaj to kafe.. ale to já v práci taky ne. Sama píšete že máte hyperaktivní dítě ve školce a bez problému, tak nevím, podle mě je to na přístupu učitelek.
Přesně tak, není třeba ležet, učitelky by měly, pokud vidí, že dítě nespí a prostě spát nebude, nabídnout nějakou zábavnou tichou činnost. Nevím, u nás si tedy sice dám čaj, ale pořád očima u dětí Nelze odejít nebo sedět na kafíčku někde za rohem. Naše hyperaktivní holčička se válí sem a tam, občas si kreslí, někdy usne... proč ji nutit, aby v klidu ležela? To ona stejně nebude a nervy z toho bude mít ona i já.
Bez emocí a v klidu si o tom promluvte s učitelkou, jak to vidíte, že pokud dítě nespí, mohou ho zabavit jinou činností. Zároveň ale zdůrazněte, že ji do spaní rozhodně nemají nutit.
doplněno 11.12.12 13:20:JInak jak píše Krkovička, občas nějaké dítě při ležení zlobí a dělá hluk, tak ho na chvíli pošlu uklidnit vedle do místnosti. To jsou ale vyhlášení zlobivci a je to něco jiného, neže že dítě protě nemůže spát..
Paní ředitelka bude ražení jako před lety ta naše. Myslí si, že když řediteluje, je jen o malinko víc než prezident celé zeměkoule. Její slaboduchý mozeček neumí vyhodnotit, že ji živí peníze, které vydělávají rodiče oněch dětí. My to naštěstí tenkrát mohli řešit přechodem na jinou školku a dodnes doufám, že je ředitelka hodnocená i podle počtu dětí.
je to jen o přístupu a že se musí dodržovat pravidla to ano... Ale nemůžeme si tady děti do 6 let představovat jako důcodce v důchoďáku. takže když nespí a nechtějí spát nemůžeme je tomu nutit. Učitelka je tam od toho, aby se dítěti věnovala a vytvořila mu tam i jistou příjemnou atmosféru. Učitelky v MŠ nevěřím, že by si opravdu skrze matku zasedli na dítě, i když samozřejmně vyjímky potvrzují pravidla.
Moje teta je učitelkou MŠ a problém taky nastal, když do školky začal chodit synovec od bráchy. Nechtěl spát apod o to horší bylo smozřejmě, že věděl, že tam má tatku, takže věděl kam si jít dupnout a hlavně se toho nebál a nestresoval se s toho, kdž ji tak důvěrně znal. A věřte, že to byli pro tetu nejnáročnější roky, když tam byl synovec ale prostě řešila to tím a řeší tím dodnes, že když prostě někdo nespí vymýšlí s nimi nějaký poobědově aktivity tiché, zábavné apod.. někteří si prý po půl hodince jdou lehnout, protože na ně padne únava, někteří v tom vydrží po celou dobu. Ale je to pro ni opravdu nejen práce, ale i koníček, takže kvůli tomu, že nikdo nespí, by si na dítě nebo matku nezasedla, ani nestěžovala.
Na druhou stránku teta říká, že se jí za dlouholetou praxi potvrdilo, že děti kteří třeba nechodí spát, protože nechcou a nespí oproti ostatním mají problémy ve škole především v první třídě. A to z důvodu, že si velmi dobře pamatují, že ve školce šla udělat vyjímka a očekávají jí i ve škole a to potom velký problém je. Tam není prostor na uhybací manévry a na to, že to nechce dělat, tak bude dělat jinak není prostor. Školka je od toho naučit základní pravidla a pochopit a naučit se nějakému řádu a připravit se především na tu školu, takže jak říká teta i na to je dobré dítě připravit a né hned jít za učitelkou a nemusí to dělat. nemusí teď, ale bude muset stejně dělat něco co nehce a tuďíž je pak jednoduché přijít o nějaké vyklosti a těžkému nabývání jich.
Zeptala bych se, který zákon toto upřesňuje. Jistěže žádný, je to výmysl soudružky učitelky. Nám chodí do školky obě vnoučátka a ani ten malý tříletý pokaždé neusne, ale vživotě jsem neslyšela, že by nemohlo dítě z tohoto důvodu chodit školky. - pt
To je ale blbost. Nám také dost dětí nespí, a co? Buď leží, předškoláci to většinou zvládnou v klidu, nebo se trochu mrskají a pak si jdou třeba potichu malovat. Mám dojem, že paní učitelka je opravud jen líná starat se o nějaké dítě, když si chce dáchnout, protože děti také odpočívají.
Ve školce mám velmi hyperaktivní holčičku a není to žádný velký problém
Jak ale píše Viky, pozor na zasednutí učitelky na dítě. Na druhou stranu děti občas předvádějí ohromná divadla, mlátí sebou o zem, vzteky ječí a vymýšlejí si pohádky jen proto, že ve školce musí dodržovat určitá pravidla apod. a doma se můžou "poflakovat"
Naprosty nesmysl.Chteji si vse zjednodusitt a co je to za ucitelky,kdyz se k tomu nedokazi postavit a jen se chteji vyhnout?Je na nich,aby daly sanci diteti si zvyknout a najit zpusob,aby byla klidnejsi.Zkuste si s nimi rozumne promluvit,ze by mely prave trenovat,aby se zdarilo.
Jo, nechaly jí tam na zkoušku 2 dny, ve středu ráno když jsem jí vedla do školky, tak už měla nachystaný pyžamo abych si ho odnesla. Když si vezmu že některé děti si zvykají na školku jako takovou třeba měsíc a taky je nevyhodí.. po dvou dnech že.
Dobrý den. Luciferko, pokud jste zaměstnaná, školné platíte řádně, pak si na tento přístup učitelek stěžujte u nadřízeného orgánu. Souhlasím ale s tím, že pokud budete tvrdě prosazovat své právo, může se stát, že Vaše dcerka bude ještě větším trnem v oku učitelek. Jenomže pokud nemáte možnost přeřadit dítě do jiné školky, jak to máte jinak udělat? Nechat si takovéto jednání líbit? Proč?
Nenene, jen proto, že maminka byla protivná nebo nevím jaká, žádná učitelka si na děcko nezasedne. Fakt ne! Hodně jsem za ty roky ve škoce, viděla a slyšela, ale nikdy se nestalo, že by učitelka neměla ráda dítě, skrz matky!
Luciferko,ja bych se domluvila s ucitelkami,ze budu cekat za otevrenymi dvermi,abych se presvedcila,jak je dite neklidne,ze by jste to proste chtela videt,v cem je problem.Ty ucitelky se chovaji jako,kdovi jak dite nevyvadi.To brebta,nebo dokonce krici,ze nemuzou ostatni spat?Je treba,aby si deti zvykaly vzajemne.Predstavte si,kdyby byli sourozenci,tak to jako,jedno dite by bylo diskriminovane a spalo v jine mistnosti,nebo vubec?Muzete to takhle ucitelce rici,ze by nemela branit,aby se kolektiv zzival prirozene,vzdyt i v zivote budou muset celit podobnym situacim,jen at si deti zvykaji.Pokud nejde o extremni dite-nemocne,ze by patrilo do rukou psychiatru,tak nevidim problem.na ucitelky bych si nestezovala,ale pekne si to s nimi vyrikala a sama se o veci presvedcila.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.