Nejste přihlášen/a.
Nevím si rady s tímto příkladem. Pomůžete mi prosím?
Určete teplotu vzduchu jako van der Waalsova plynu, aby se škrcením
a) ohříval; b) ochlazoval
Van der Waalsovu rovnici zapisujeme ve tvaru
,
kde a,b jsou konstanty charakteristické pro každý plyn (jejich hodnoty se stanovují experimentálně), p je tlak, n je látkové množství, V je objem plynu, T je termodynamická teplota plynu a R je molární plynová konstanta. Členy a b se nazývají van der Waalsovy korekce. Pro a = b = 0 přechází van der Waalsova rovnice na stavovou rovnici ideálního plynu.
Nechápu to s tím a, b .
To mám jako zjistit někde v tabulkách? Nebo jak se k tomu dostanu abych mohl něco vypočítat. Když tu píšou stanovuje se experimentálně...
Děkuji. Teď už jsem opravdu v koncích. Už vůbec nevím co s tím. Předpokládám, že k výsledku bych se měl dostat přez joule-tompsonův jev. Ale to mi vychází strašně malé číslo. Tam to musí mít ještě nějakou spojitost s tou van der Waalsovu rovnicí ne?
Ahaaa. No tak teď už je to lepší. Mě vycházelo strašně málo. Musel jsem najít jinde ty koeficienty. Tady mají b *10 na 5 , ale má být na -5.
Tak teď už to musím dát.
Díky.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.