Nejste přihlášen/a.
Pomozte mi prosím s příkladem.
Přišlo mi to docela lehké, ale ke správnému výsledku se nemůžu dostat. Nevím kde dělám chybu.
Určete hustotu ρ směsi m1 = 8 g vodíku a m2 = 64 g kyslíku při teplotě T = 290K a tlaku p = 0,1MPa. Uvažujte plyny jako ideální. Vypočítejte: (a) objemovou, (b) hmotnostní koncentraci vodíku a kyslíku ve výsledné směsi.
no je to lehké. ró= m/V
hmotnost máš (72g), parciální objemy vodíku a kyslíku (každý zvláštŤ) vypočítáš ze stavové rovnice a sečteš je =V a je to. Ale je třeba mít na zřeteli, že M vodíku je 2,02 g/mol a M kyslíku je 32 d/mol.
objemová a hmotnostní koncentrace jsou paskvily, zřejmě jde o hmotnostní a objemový (neboli molový) zlomek.
Jasné díky moc.
Jen pro kontrolu: vyšlo mi to 6,959 je to možné? přijde mi to moc...
A ta koncentrace by mohla být podíl H2 i O2 s celkovým objemem a celkovou hmotností?
tak jsem to přepočetl.
Nevím ani kde jsem udělal chybu. Prostě jsem si někde vymyslel nějaké číslo.
Teď už mi to vyšlo stejně. Jen jednotky mi vyšly jinak. Vyšlo mi 0.5 kg na litr. To je ale fakt asi hodně, ne? Ten tlak mám nechat v KPa? Pak by mi to vyšlo v gramech.
Díky za pomoc.
ano, třeba v kPa.
Jednotky jsou naprosto prvořadá záležitost, v nich nesmíš při výpočtech udělat chybu, jinak je výpočet k ničemu. Ten kilogram jsi tam nemohl v žádném případě dostat, protože mol. hmotnost je v gramech na mol, udaná hmotnost je v gramech.
Pokud tlak do stavové rovnice dáš v kPa, tak objem vyjde v litrech, protože kPa*litr= J (joule)
a universální plynová konstanta R = 8,314 J*mol-1*K-1
KDybys tlak dal v Pa, tak objem vyjde v m3, když v MPa tak objem vyjde v mililitrech atd atd
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.