Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Pravopis S Z

Od: davidnemecek odpovědí: 21 změna:

Dobrý den chtěl bych poradit s Českým jazykem, studuji dálkově maturitu a už jsem trošku ze školu zpět. Mám třeba větu: Po vánocích byly v obchodech výrazné LEVYa mě by zajímalo jestli tam bude Z nebo S jakou si mám položit pádovou otázku?

21 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

5x

No pádová otázka vám tady nepomůže, tady jde o samotné slovo. Slovo "zleva"má význam "z levé strany", takže zde bude SLEVA, SLEVY.

V případě pochybností (nejen zde) nahlédněte do prirucka.ujc.cas.cz/..., vypňte si slovo a ono se vám ukéže; najdete tam i nějaké gramatické poznámky obecnšjšího charakteru, jako tčeba "psaní předpon s-, z- (k tomu se zde uvádí:

1 Obecné poučení
Oběma předponami se od sloves nedokonavých (končit, trávit, křížit, tížit) tvoří slovesa dokonavá (skončit, strávit, zkřížit, ztížit). Zatímco předpona z- má v takových případech pouze zdokonavující význam, předpona s- dodává mnohdy ještě význam další.
2 Psaní předpon s(e)-, z(e)- ve slovech domácích
2.1 Slova s předponou s(e)-
Předpona s(e)- naznačuje a) směřování dohromady: scelit, shromáždit se, spojit, sjednotit, smluvit se, sblížit se; b) směřování shora dolů, po povrchu pryč: sklonit, sklopit, shýbnout se; c) zmenšení objemu, až zánik (scvrknout se, shořet, shnít). .
U mnohých slov je třeba si způsob psaní pamatovat, neboť původní význam si dnes již neuvědomujeme: skončit, slevit (sleva), sprovodit, stěžovat si, strávit, stvořit, stýskat si; stěží, shora (ze shora).
2.2 Slova s předponou z(e)-
Předponou z(e)- se tvoří:
a) od nedokonavých sloves dokonavá, která nemají žádný z významů uvedených ve 2.1 (moknout → zmoknout, lámat → zlámat, rušit → zrušit, trestat → ztrestat);
b) od podstatných nebo přídavných jmen slovesa mající význam ‚učinit nebo stát se tím, co znamená slovo základové‘: ocel → zocelit, pochybný → zpochybnit, prostý → zprostit, totožný → ztotožnit.
U mnohých slov si je třeba způsob psaní pamatovat: zkoumat, zkoušet, zkusit, zpěčovat se, zpívat, zpověď, zpytovat, zpupný, způsob, zřídit, ztepilý.
2.3 Slova s předponou s(e)- i z(e)-
Některá slovesa lze psát jak s předponou s-, tak s předponou z-. U většiny z nich je mezi oběma podobami zřetelný významový rozdíl: sběh lidí _ válečný zběh, sjednat přednášku _ zjednat nápravu, správa domu _ novinová zpráva, zhlédnout představení, film, výstavu, dokument _ shlédnout z rozhledny dolů, stěžovat si ve škole _ ztěžovat práci.
U skupiny sloves mezi podobami s předponou s- a z- zásadní významový rozdíl není, a je proto možno je psát oběma způsoby: zcestovat i scestovat, zkrápět i skrápět.
3 Psaní předpon s(e)-, z(e)- ve slovech přejatých
U sloves zakončených na -ovat (aktualizovat, kopírovat, kombinovat, kompletovat, komplikovat, kontaktovat, konstruovat) je podoba s předponou z- vždy správná. Jen u některých z nich lze zvolit i předponu s- (zestylizovat i sestylizovat, zkontaktovat i skontaktovat, skompletovat i zkompletovat, zmontovat i smontovat). Výjimkou jsou pouze ta slovesa, která mají už s- v původním jazyku: skandalizovat (neexistuje samotné kandalizovat), skandovat, skartovat, skreč _ skrečovat, smeč _ smečovat.
4 Psaní předpon s(e)-, z(e)- u příslovcí
U příslovcí, která vznikla z předložkových výrazů, se předpony píšou v souladu s předložkou původního předložkového výrazu: např. stěží, shora, zcela, zlehka, zleva, zprava, zpět, zpátky, ztěžka; zblízka (i z blízka), z daleka (i zdaleka) _ viz též Psaní spřežek a spřahování
Skrýt zobrazený výklad

artik*
hodnocení

2x

děláte si srandu? Jakou dálkovou školu děláte? Sleva se snad ani nedá ničím nedá odůvodnit

mowla*

To by chtělo zleva - zprava...

:-D

mowla*
hodnocení

1x

"Z-" ("za-")se jako předpona používá tehdy, dochází li ke změně stavu - zlevnit (ale sleva), zkousnout (ale skus), zamotat (ale smotek), zalátat (ale slátanina)...

;)

Pro úplnost:zlevnit je správné, ale od slova sleva je slovo slevit.

doplněno 10.12.12 11:19:

Naproti tomu slovo slevnit jazyková příručka nezná, zde plně platí Mowla. Jsou to složitosti, zrovna okolo těchto slov se to hodně člověku plete.

pt®

"kartaginec", Vy máte, jak znalosti, tak svatou trpělivost. *palec*

"mowla" a "ladinpraha", budu mít krásný den, tolik jste mně pobavili, díky. *vtip*

davidnemecek
hodnocení

Já potřebuji, nějaké věty kde si mohu položit otázku třeba Koho čeho, kdo co atd zda mi rzumíte mám se naučit pádové otázky a potom je to jednoduché a budu vědět kde mám psát Z a S

hop®

předpona s- a z- nemívá s pádovými otázkami mnoho společného, u jednotlivých pádů jde spíše o předložky...

Viz výše:
příklad věty, kde pomocí pádové otázky rozhodneme, zda psát předložku (ne předponu)s/z:: S kým, čím - s Boží pomocí
budeme těžit z koho, čeho - z Boží pomoci
davidnemecek
hodnocení

Český jazyk mi vždy dělal problém. Obchodníci po vánocích ZLEVNILI SBOŽÍ? Je to správné to Z a S?

ladinpraha*

Když ti nestačí pravidla, tak tam napiš PO VÁNOCÍCH BYLA BOŽÍ CENA. Jaký bude další dotaz?

Zlevnili ano (mowla), ale sboží nic není, tedy samozřejmě zboží.

mowla*

S Boží pomocí...

;) *smich*

No vida, a hned tu máme příklad věty, kde pomocí pádové otázky rozhodneme, zda psát předložku (ne předponu)s/z:: S kým, čím - s Boží pomocí

budeme těžit z koho, čeho - z Boží pomoci

artik*

na jaký škole se to učíte? My na střední bereme jen literaturu , protože mluvnici už prý každý musí ovládat *smich*

ladinpraha*
hodnocení

0x

KDO, CO tam byl/o - sleva.

123t321*
hodnocení

0x

Sleva= snížení ceny! SNÍŽENÍ!

A zlevnění je znížení ceny *afro*

jabraka*
hodnocení

0x

Sleva,tedy i snížení ceny bude slevnění.

JABRAKA

Nikolikerodruhůvěk, bude to zlevnění (jako změna stavu). (Internetová příručka.)

hop®

Anebo slevnění, cena půjde shora dolů... *smich*

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma skompletovat
Otázky na téma slovo základové

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]