Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Dělitelnost - zajímavá úloha

Od: jozkaa* odpovědí: 7 změna:

Mám problém s jednou úlohou: Mám napsat libovolné trojciferné číslo dvakrát za sebou. Vzniklé šesticiferné číslo dělit 7, výsledek 11 a další výsledek 13. A chtějí po mě vysvětlit, co pozoruji.

7 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

4x

Co pozorujete, když vynásobíte 7, 11 a 13?

jozkaa*
hodnocení

Zkousel jsem to, vím, že vyjde znovu to jakékoliv trojciferné číslo. 7 x 11x 13 = 1001. 7, 11,13 jsou prvočísla.

No to je ono. A co se stane, když trojciferné číslo vynásobím tisícem? A co kduž ho pak (vynásobeno jednou) k tomu výsledku přičtu?

Ale na tom přeci nic není.

7 * 11 * 13 = 1001. Když číslem 1001 vynásobíš libovolné trojciferné číslo vyjde ti ono kouzlo :)

Příklad:

123 * 1001 = 123 * (1000 + 1) = 123000 + 123 = 123123

a tedy

123123 / 7 / 11 / 13 = 123

hodnocení

1x

Výsledkem je původní trojciferné číslo. :)

noyd
hodnocení

0x

pokud zní úloha takto nikde tam nevidím že musí být děleno beze zbytku, Pak si tam můžete na začátku napsat jakékoli 3ciferné číslo

:)

tesyk*
hodnocení

0x

Co pozorujete vy nevím, ale já pozoruji, že vám to ani nestojí za to si to zkusit a něco vypozorovat. Asi se to v těch debilních PC hrách nepotřebuje.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]