Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
zítra píšu test, takže se trochu připravuju, ale nerozumín jedné věci.
Když se dostanu ke dvěma parametrickým rovnicím např.
x = 3 - 2t
y = -3 + 10t
První rovnici vynásobím pětkou a druhou mínus jedničkou? Takže by to vypadalo takto?
5x = 15 - 10t
-y = 3 - 10t
Pak bych měl udělat obecnou rovnici, která by měla podle tohoto být 5x - y + 18 = 0?
Podle učebnice je to špatný výsledek, mělo by to vyjít 5x + y - 12 = 0
Nechápu na tom, jak mám poznat jestli to mám vynásobit mínus jedničkou nebo ne, a kdy mám u obecné rovnice u C poznat, jestli se to sčítá nebo odčítá a jaké tam bude znaménko...
Jsem z toho docela vedle, doufám, že se někdo ozve a ujasní, předem děkuju za reakce.
Ty dvě rovnice dole můžete dopočítat metodou srovnávací:
5x - 15 = -10t, -y - 3 = -10t, takže 5x - 15 = -y - 3, po přeházení doleva 5x + y - 12 = 0.
Nebo dosazovací:
(5x - 15) / (-10) = t -> -y = 3 - 10 [(5x - 15) / (-10)], -y = 3 + 5x - 15, 0 = 5x + y - 12.
Nebo sčítací:
5x = 15 - 10t, druhá se vynýsobí minus jedničkou na y = -3 + 10t, po sečtení levých a pravých stran 5x + y = 15 - 3.
-1 násobit nemusíte, protože cílem je dostat u t stejné číslo, ale s opačným znaménkem (aby se vyrušily, jako u odstranění neznámé v soustavě dvou rovnic o dvou neznámých). Tím pádem na PRAVÉ straně rovnice vyjde 15-3 a tuto 12 pak převedeme na druhou stranu rovnice, tím se tam objeví to mínus. Stačí tak?
Tak nějak nechápu o co jde. Máte zadanou přímku parametricky a máte z toho vypočítat její obecnou rovnici? Podle zadání jsem to zkusila vypočítat a vyšlo mi to samé co Vám tedy 5x - y + 18 = 0. Nějak nechápu, proč jste to násobil. Já to počítala přes normálový vektor. Asi tomu nerozumím...
Já to právě počítal stejně, ale nevycházelo mi to s knížkou... Ale je lepší si to všechno hodit na jednu a pak na druhou stranu. Ve škole to taky děláme nějak čínsky...
Asi jste ten normálový vektor spošítala špatně, jinak to přes něj taky mosí jít. Směrový vektor přímky je dán koeficienty u prarmetru: v = (-2,10) , případně jeho násobky, třeba (-1,5). Normálový vektor pak je k němu kolmý a dostane se tak, že zaměníme soařadnice a, pozor, u jedné změníme znaménko, tak aby skalární součin čili součet součinů souřadnic byl nula. Normálový vektor je tedy (5,1) nebo násobek.
Jé děkuju Vám, pomohli jste mi. Z tý naší paní učitelky jsem už vážně úplně vedle, vždycky nám to vysvětluje na 1 příkladu a vždycky dojde k jinýmu výsledku :D Ještě jednou děkuju
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.