Nejste přihlášen/a.
Dobrý den, potřebovala bych pomoct přeložit pár vět do Němčiny, jelikož nejsem moc dobrá v němčině, uvítám jakoukoli pomoc .
Dívka se koupala. Děti vedle ní hráli fotbal. Děti si hráli na silnici. Babička seděla na židli a pletla. Chlapec vedle ní poslouchal muziku. Paní myla okna. Tři páni vzadu pili.
Předem moc děkuji za každou odpověď
V préteriu prosím!
" ter", vždyť Vám němčina jde, kolikrát zde radíte. Tak to napište a zkoukneme to. - stařenka -
préteritum - Präteritum- používá se především pro vyjádření minulého času v psané formě - zprávy, média, knihy, pohádky atd.
- dále velmi často i v mluvené formě pro slovesa haben a sein (místo perfekta)
- téměř vždy pro spojení es gibt (es gab) a modální slovesa
- sloveso stojí ve větě na druhém místě s vyjímkou otázky, kde je na místě prvním
- préteritum u pravidelných sloves se tvoří přídáním přípony (e)te
příklad:fragen | antworten | |
---|---|---|
ich | fragte | antwortete |
du | fragtest | antwortetest |
er, sie, es | fragte | antwortete |
wir | fragten | antworteten |
ihr | fragtet | antwortetet |
sie, Sie | fragten | antworteten |
Pozor! První a třetí osoba čísla jednotného jsou stejná
2) nepravidelná slovesa - unregelmäßige Verben- nepravidelná slovesa mají své vlastní tvary préterita, které je nutné se naučit nazpaměť
bitten | helfen | bleiben | kommen | streiten | |
---|---|---|---|---|---|
ich | bat | half | blieb | kam | stritt |
du | batest | halfst | bliebst | kamst | strittest |
er, sie, es | bat | half | blieb | kam | stritt |
wir | baten | halfen | blieben | kamen | stritten |
ihr | batet | halfet | bliebet | kamt | strittet |
sie, Sie | baten | halfen | blieben | kamen | stritten |
- u většiny nepravidelných sloves je kladen intonační důraz na první slabiku ([ba:t], [ka:m] atd.)
3) pomocná slovesa - Hilfsverbenhaben | sein | werden | |
---|---|---|---|
ich | hatte | war | wurde |
du | hattest | warst | wurdest |
er, sie, es | hatte | war | wurde |
wir | hatten | waren | wurden |
ihr | hattet | wart | wurdet |
sie, Sie | hatten | waren | wurden |
müssen | sollen | können | dürfen | wollen | mögen | |
---|---|---|---|---|---|---|
ich | musste | sollte | konnte | durfte | wollte | mochte |
du | musstest | solltest | konntest | durftest | wolltest | mochtest |
er, sie, es | musste | sollte | konnte | durfte | wollte | mochte |
wir | mussten | sollten | konnten | durften | wollten | mochten |
ihr | musstet | solltet | konntet | durftet | wolltet | mochtet |
sie, Sie | mussten | sollten | konnten | durften | wollten | mochten |
- dříve, než se podíváme na plusquamperfektum, tak si zde ještě uvedeme ucelený přehled nejpoužívanějších nepravidelných sloves a i nějaký test, protože jsou to právě slovesa, která tvoří nejdůležitější podstatu při výuce cizího jazyka
Moc děkuji za odpověď a ochotu, zde píši můj překlad.
Na obrázku je dívka.- Im Bild ist ein Mädchen.
Dívka se koupala. - Das Mädchen badte.
Děti si hráli s míčem. - Eine Kinder spielten mit dem Ball.
Babička seděla a pletla. - Die Oma sitzte und strickte.
Chlapec seděl vedle babičky a poslouchal muziku. - Der Junge sitzte neben der Oma und hörte musik.
Paní myla okna. - Die Frau waschte den Fenster.
Tři muži pili. - Drei Männer tranken.
Vím, bude tam moc chyb, nejsem si jistá, zda- li jsem to pochopila tak, jak jsem měla =D
Je to správně, až na tyto 3 věty:
(2) Das Mädchen badete.
(3) Die Kinder - v množném čísle neexistuje neurčitý člen.
(5) od sitzen je präteritum saß (nepravidelné - nutno pamatovat nazpaměť)
Jinak si můžete na stránce de.wiktionary.org/... (nejde o wikipedii, ale o wikislovník) zkontrolovat pravopis a tvary přítomného a minulého času německých sloves ve všech osobách, stačí slovo vyhledat vpravo nahoře. Funguje i to jako kontrola časování složitějších slov, u každého slova nebo slovesa jsou napsány i ukázkové věty. Já používám tuto stránku třeba když píšu nějaký úřední dopis v němčině a nejsem si úplně jistý daným tvarem.
" ter", zpět na stromy, je to ve 4. pádě, máte to dobře. - stařenka
doplněno 08.01.12 18:09:koho, co 4.pád č. množ.: ty okna - die Fenster
Co to zkusit nejdřív sama a potom žádat o radu, případně o opravu. Takhle v němčině nebudete dobrá nikdy. Ba, ani se nezlepšíte. Ani v češtině nejste totiž dobrá...
doplněno 08.01.12 15:00:Nejčastěji se při tvorbě minulého času v němčině používá preteritum a perfektum.
Myslíte, že kdybych to nezkoušela, že to sem dávám?...
Snažila jsem se s tím poradit, ale jak je to rozdělené na slabé a silné slovesa, tak jsou u všeho jen 3 příklady a já nevím, kam ta ostatní slovesa mám přiřadit. Mimochodem, splést se může každý i v češtině, neznamená však, že když si spletu jedno "Y" - *děti si hrály*, že nejsem dobrá v češtině
1.Madchen in der Badewanne.2.Kinder spielen Fusball neben ihr.3.Kinder spielen auf der Strasse.4.Grosmutter sas auf einem Stuhl Stricken.5.Junge neben ihr Musik horen.6.Mrs.gevaschen Fenster.
7.drei Herren trinken auf der Ruckseite.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.