Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úlohy

Od: saanfu* odpovědí: 14 změna:

Dobrý večer,chci se zeptat,na tyto slovní úlohy a jednu konstrukci.1. V domě s ústředním topením se denně spotřebuje 0,6 t koksu. Zásoba koksu stačí na 75 dní. Po 25 dnech se oteplilo a snížila se denní spotřeba o 37,5 kg koksu. Na kolik dní vydrží tato zásoba koksu?
2. Sestrojte trojúhelník KLM: KL je 8 cm,výška ke straně l je 6 cm,těžnice ke straně m je 9 cm. Proveďtě rozbor,zápis a konstrukci. Prosím o vysvětlení postupu při konstrukci a o zápis.
3. Vyjdeme z chalupy v 8:00,pokud půjdeme rychlostí 3 km/h,dojdeme na zastávku 9 minut po odjezdu autobusu. Pokud půjdeme rychlostí 4 km/h,přijdeme na zastávku 6 minut před příjezdem autobusu. Jak je vzdálená chata od zastávky?
U slovních úloh prosím postup. Děkuj všem za pomoc

14 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

pacourek*
hodnocení

3x

1) 600.75=45000 (Celkova zasoba)

600.25 =15000 (spotřeba prvnich 25 dnu)

45000-15000=30000 (zasoba po25 dnech)

600-37,5=562,5(spotřba od26 dne)

30000/562,5=53(počet zbylich dnu)

53+25=78 vysledek

Vysledek jsem logicky odvodil do vzorce to dat neumym (jak jsem v minulosti tady poznal)

petapeta*
hodnocení

2x
Rozbor:
Náčrtek snad zvládneš.
Výška z bodu L je kolmá ke straně KM, proto pata kolmice P musí ležet na Thaletově kružnici opsané nad průměrem KM.
Strana KM musí ležet na přímce KP.
Bod M musí ležet na kružnici k = (Sm; r = tm = 9 cm).
Zápis konstrukce:
1) Úsečka KM; d(KM) = 8 cm
2) Střed Sm úsečky KM
3) Thaletovu kružnici nad úsečkou KM
4) Kružnici k1 = (L; r = vl = 6 cm)
5) Bod P, P je průsečík kružnice k1 a Thaletovy kružnice
6) Přímku KP
7) Kružnici k = (Sm; r = t = 9 cm)
8) Bod M, M je průsečík přímky KP s kružnicí k = (Sm; r = t = 9 cm)
9) Doplníme na trojúhelník KLM.
Kolik řešení má úloha, na to snad přijdeš sama.
doplněno 05.01.12 15:18:

V rozboru má správně být: P musí ležet na Thaletově kružnici opsané nad průměrem KL

doplněno 05.01.12 15:22:

I v zápisu konstrukce jsem se přepsal:

1) Úsečka KL; d(KL) = 8 cm
2) Střed Sm úsečky KL
3) Thaletovu kružnici nad úsečkou KL

Slovní úlohy
saanfu*
05.01.12 15:18
hodnocení

Děkuji :)

petapeta*

Pozor, v zápisu jsem popletl bod L s bodem M.

saanfu*
hodnocení

Teď sem na to taky koukala :)

petapeta*
hodnocení

2x
3)
Vzdálenost označíme s. Pak doba chůze při rychlosti 3 km/h bude t1 = s/3,
při rychlosti 4 km/h t2 = s/4. Časový rozdíl t1 _ t2 = (6 + 9) min = 15 min = ¼ h.
Vypočítat vzdálenost x z rovnice x/3 _ x/4 = ¼ bys již mohla zvládnout.
saanfu*
hodnocení

hodnocení

0x

To vůbec nemáš tušení jak se to počítá? To snad ne?

saanfu*
hodnocení

Trošku vím,ale potřebuju s tím pomoct. Od někoho,kdo to umí. Učím se poslední 2 měsíce doma. Prosím pište mi odpovědi... děkuju

Nooo, co začít obráceně? Napiš sem co a jak jsi zatím spočítala a pak se budeme moci bavit co a proč je špatně a co udělat jinak.

ivinek*
hodnocení

0x

tak tahle se dělá DU.

saanfu*
hodnocení

Kdepak DŮ,to je příprava na chození do školy a učení se látky doma... Díky za ten jeden spočítanej příklad,jinak koukám,že mi tady asi nikdo nechce bez keců pomoct...

Ale tím, že ti sem dáme vyřešený příklady se to nenaučíš. Napiš co jsi spočítala a pak to pujde líp.

saanfu*
hodnocení

Pardon,Vaši odpověď jsem přehlídla tu poslední (včera). Tak tu první už mám,u té konstrukce,nejdřív jsem si udělala stranu m,poté jsem sestrojila z bodu K a z bodu L rovnoběžky. Takhle jsem řešila podobnou úlohy,ale u téhle jsem se už dál zasekla. A ta třetí,tak tam sem si to zapsala jako 3 km/h...x+9
4 km/h...x-9

a tam jsem skončila.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]