Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Špatná volba oboru na Vš

Od: ufon009* odpovědí: 11 změna:

Zdravím,potřeboval bych poradit. Zvolil jsem si špatný obor na Vš, už vím kam na školu jít za rok. Teď ale mám problém-nenasbíral jsem dostatečný počet kreditů a tudíž se nedostanu do letního semestru. Musím se od ůnora přihlásit na úřad práce,nebo budu ve škole vedený jako student?mám i brigádu-čili nějaká ta koruna měsíčně bude, ale zajíma mě jak to je se sociálním a zdravotním, a jestli je nutnost být na úp...děkuji za odpovědi :)

11 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

frame*
hodnocení

0x

U nás teď teprve začíná zkouškové období. Vy už to máte za sebou nebo nemáte ani zápočty? Na konci tohoto semestru by Vám měl přijít od školy dopis o ukončení studia =>ÚP. Nicméně mě mrzí, že hned myslíte na pracák. Vím, že se říká, že doba je zlá a že je těžké sehnat práci, ale u nás v okolí je hodně firem, které berou lidi na pozici dělník ve výrobě. Vím, že to je na nic, ale když je to dočasný...I přesto, že vím, že peněz od státu zneužívá spousta lidí, ale já to beru tak, že ÚP je ta nejhorší varianta a že ty peníze potřebujou např. lidi co opravdu nemohou pracovat (inv. důchodci). Vlastně nemusíte chodit ani do práce a ani být evidován na ÚP, ale musíte si platit zdravotní pojištění a z něčeho žít.

chrest*
hodnocení

0x

To by mě taky zajímalo. Ze školy sice přijde dopis o ukončení studia, ale potvrzení o studium se vždycky dává na celý rok, tzn. na oba semestry. A pochybuju, že škola rozesílá po úřadech to, žes skončil. To by zase bylo práce na všech školách s vyřizováním na pos*ání.. Já si myslím, že pro úřady budeš dál vedený jako student, ale je to jenom moje domněnka, třeba tu je někdo, kdo ví jak to je.

dzordz*

Při vyloučení dostanete potvrzení zpětně na celé studium, od-do přesně na den.

O nějaké vedení nebo nevedení na úřadech ani tak nejde, ale: Zdravotní pojištění musí "někdo" zaplatit a škola to rozhodně nebude. Stejně tak v dalším roce si podáváte daňové přiznání (případně rodiče uplatňují slevu na dani) a svým podpisem prohlašujete, že jsou uvedené údaje úplné a správné. Tam to je po jednotlivých měsících. Nevím, jak budete vysvětlovat, že jste si platil pojištění sám (nebo ÚP za vás), ale přitom jste měl studentskou slevu na dani z příjmu.

chrest*

Ok díky za odpověď.

dery*
hodnocení

0x

Jak psal "chrest" - potvrzení o studiu škola dává na rok, stejně tak máte ISIC. Ovšem problém je v tom, že škola přestaně platit vaše pojištění a někdo ho musí zaplatit.

Buď se můžete stát samoplátcem a platit si ho sám nebo se přihlašte na ÚP. Je to asi ta nejlepší varianta - já to taky tak měla, taky jsem odešla po zimním semestru ze školy a od letních prázdnin jsem už zas byla přijata na novou školu. Jen počítejte s tím, že vás ÚP bude posílat na na konkurzy, budete přece veden jako uchazeč o zaměstnání.Na rovinu jim řekněte, jak to je, podle toho vám to možná trochu přizpůsobí.

postanka

A jak je to s tím, když ukončím studium nesplněním a pak se znovu hlásím na školu? Někde jsem slyšela, že když ztratím status studenta, už ho zpátky získat nemůžu. V únoru 2011 jsem ukončila VŠ a od září 2012 bych chtěla jít na jinou, ale nevím co všechno bych si měla platit a co všechno to pro mě znamená.

ufon009*
hodnocení

a když mám brigádu,čili nějaký ten příjem mám(měsíčně jen pár tisíc kč,ale aspon něco),tak se taky musím hlásit na úp kvůli pojištění?

dzordz*

Jo, navíc hrubé příjmy z vaší brigády nesmějí (papírově) překročit 4000 měsíčně.

ufon009*
hodnocení

A kdybych se na úp nehlásil a měl jen tu brigádu,tak tím pádem bych pojištění musel platit sám. Kolik to vychází měsíčně?

dzordz*

1080 myslím.

ufon009*
hodnocení

a sociální se platit nemusí?

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]