Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Zapeklitá rovnice

Od: michelle* odpovědí: 9 změna:
Dobrý den, chtěla jsem se zeptat a poprosit o pomoc. Narazila jsem na rovnici, u níž mám pocit že jsme se neučili řešení a nebo nevím její "odborný" název :) Případné i popostrčení k řešení uvítám ;)x/2*(1+x)+1681 = y/2*(x+1+y)Děkuji předem za ochotu :)

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

thomas100*
hodnocení

0x

Zdravím,

Jmenovatel je 2*(1+x) a 2*(x+1+y) nebo o obou jen 2?

michelle*
hodnocení

x/2(krát)(1+x)+1681 = y/(zlomková čára)2(krát)(x+1+y):)
thomas100*

1681 je pod zlomkovu čarou nebo již samostatný člen?

michelle*
hodnocení

Je to samostatný člen :)

thomas100*

V tom případě bych celou rovnici vynásobil 2*(1+x)*(1+x+y).

Stačí navést takto?

michelle*
hodnocení

Děkuji :) snad to můj nijak zvlášť chápavý mozek dovede do konce ;)

fran

Z toho po tom vynásobení vyjde

X*(1+X+Y)+3362*(1+X)*(1+X+Y)-Y*(1+X)=0

přehledně když A=(1+X)

X*(A+Y)+A3362*(A+Y)-AY=0

To je tedy jedna rovnice o 2 neznámých, kvadratická k tomu. Nevidím fígl, jak zabránit alespoň tomu kvadrátu ... Už to někdo vyřešil?

hodnocení

0x

No ono to nejde "vyřešit" v tom smyslu, že bych našel jednoznašné (nebo třeba i dvojznačná) řešení (x0, y0), případně ještě (x1,y1) astd.. Jak řečeno, je to jedna rovnice se dvěma neznámými. Ta má obecně nekonečně mnoho řešení, která tvoří nějakou křivku. Zde, protože rovnice je kvadratická, jde o rovnici kuželosečky, podrobnější rozbor ukáže, že půjde o hyperbolu.

fran

Něco v tom zadání podle mne chybí. Já typuji na druhou (vypadlou) rovnici (třeba x+1=něčemu)? Pak by to byla normoš soustava 2 rovnic o 2 neznámých...

Podle způsobu položení dotazu mi připadá, že to není z mat-fyzu nebo jiné VŠ s vyšší matematikou a s řešením rovnic takhle skoro- neřešitelným.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]