Dobrý den, chtěla jsem se zeptat a poprosit o pomoc. Narazila jsem na rovnici, u níž mám pocit že jsme se neučili řešení a nebo nevím její "odborný" název Případné i popostrčení k řešení uvítám x/2*(1+x)+1681 = y/2*(x+1+y)Děkuji předem za ochotu
No ono to nejde "vyřešit" v tom smyslu, že bych našel jednoznašné (nebo třeba i dvojznačná) řešení (x0, y0), případně ještě (x1,y1) astd.. Jak řečeno, je to jedna rovnice se dvěma neznámými. Ta má obecně nekonečně mnoho řešení, která tvoří nějakou křivku. Zde, protože rovnice je kvadratická, jde o rovnici kuželosečky, podrobnější rozbor ukáže, že půjde o hyperbolu.
fran
Něco v tom zadání podle mne chybí. Já typuji na druhou (vypadlou) rovnici (třeba x+1=něčemu)? Pak by to byla normoš soustava 2 rovnic o 2 neznámých...
Podle způsobu položení dotazu mi připadá, že to není z mat-fyzu nebo jiné VŠ s vyšší matematikou a s řešením rovnic takhle skoro- neřešitelným.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.