Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli nevíte jaká je hlavní myšlenka knížky Kytice od K.J.Erbena? Máme úkol ze školy udělat rozbor této knížky a já už všechno ostatní mám ale jen tohle mi chybí . Proto moc děkuji za odpověď! =))
3x
Já bych využila srovnání s Májem. Erben klade vinu na konkrétního člověka, narozdíl od Máchy, který z tragédie vinil společnost. A taky ukazuje na narušené vztahy, hlavně matka-dítě. Snad je to ono... ![]()
To tak obecně. Jinak by se samozřejmě mohla rozebrat jedna balada po druhé. ![]()
Google říká toto:
Hlavní myšlenka: Sbírkou prolíná přísný lidový názor mravní. Za provinění přichází neúprosně trest. V křesťanské etice jej zmírňuje či odčiňuje pokání ( Poklad, Svatební košile, Záhořovo lože ). Erben vysoce ocenil společenské poslání ženy, zejména matky. Všechny skladby kromě Záhořova lože mají své ženské hrdinky. A nad velikostí i úskalími mateřské lásky se kniha zamýšlí ve většině baladických písní Erbenova poselství národu posud oslovují náš dnešek.
0x
Dodnes si pamatuji jak jsem na SPS dostal velmi slusnou znamku za rozbor knihy, kterou jsem nikdy necetl..s .dokonce jsem ji ani nemel nikdy v ruce.
0x
Název: Kytice
Autor: Karel Jaromír Erben
Hlavní myšlenka díla:Sbírkou prolíná přísný lidový názor mravní. Za provinění přichází neúprosně trest. V křesťanské etice jej zmírňuje či odčiňuje pokání ( Poklad, Svatební košile, Záhořovo lože ). Erben vysoce ocenil společenské poslání ženy, zejména matky. Všechny skladby kromě Záhořova lože mají své ženské hrdinky. A nad velikostí i úskalími mateřské lásky se kniha zamýšlí ve většině baladických písní Erbenova poselství národu posud oslovují náš dnešek.
Kompoziční prostředky:skladby mají přesný stavební záměr (vzájemně si tématicky odpovídají básně 1. a poslední, 2. a předposlední atd.). Jazyk je spjat s obsahem: použití lidových prostředků, zvukomalby a živých dialogů. Dále je použit popis osob, líčení krajiny, metafory, epizeuxis a anafory.
K tomu není co dodat, jen info z netu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.