Nejste přihlášen/a.
Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli nevíte jaká je hlavní myšlenka knížky Kytice od K.J.Erbena? Máme úkol ze školy udělat rozbor této knížky a já už všechno ostatní mám ale jen tohle mi chybí . Proto moc děkuji za odpověď! =))
Já bych využila srovnání s Májem. Erben klade vinu na konkrétního člověka, narozdíl od Máchy, který z tragédie vinil společnost. A taky ukazuje na narušené vztahy, hlavně matka-dítě. Snad je to ono...
To tak obecně. Jinak by se samozřejmě mohla rozebrat jedna balada po druhé.
Google říká toto:
Hlavní myšlenka: Sbírkou prolíná přísný lidový názor mravní. Za provinění přichází neúprosně trest. V křesťanské etice jej zmírňuje či odčiňuje pokání ( Poklad, Svatební košile, Záhořovo lože ). Erben vysoce ocenil společenské poslání ženy, zejména matky. Všechny skladby kromě Záhořova lože mají své ženské hrdinky. A nad velikostí i úskalími mateřské lásky se kniha zamýšlí ve většině baladických písní Erbenova poselství národu posud oslovují náš dnešek.
Název: Kytice
Autor: Karel Jaromír Erben
Hlavní myšlenka díla:Sbírkou prolíná přísný lidový názor mravní. Za provinění přichází neúprosně trest. V křesťanské etice jej zmírňuje či odčiňuje pokání ( Poklad, Svatební košile, Záhořovo lože ). Erben vysoce ocenil společenské poslání ženy, zejména matky. Všechny skladby kromě Záhořova lože mají své ženské hrdinky. A nad velikostí i úskalími mateřské lásky se kniha zamýšlí ve většině baladických písní Erbenova poselství národu posud oslovují náš dnešek.
Kompoziční prostředky:skladby mají přesný stavební záměr (vzájemně si tématicky odpovídají básně 1. a poslední, 2. a předposlední atd.). Jazyk je spjat s obsahem: použití lidových prostředků, zvukomalby a živých dialogů. Dále je použit popis osob, líčení krajiny, metafory, epizeuxis a anafory.
K tomu není co dodat, jen info z netu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.