Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hlavní myšlenka Kytice

Od: lili* odpovědí: 10 změna:

Dobrý den , chtěla bych se zeptat jestli nevíte jaká je hlavní myšlenka knížky Kytice od K.J.Erbena? Máme úkol ze školy udělat rozbor této knížky a já už všechno ostatní mám ale jen tohle mi chybí . Proto moc děkuji za odpověď! =))

10 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

3x

Já bych využila srovnání s Májem. Erben klade vinu na konkrétního člověka, narozdíl od Máchy, který z tragédie vinil společnost. A taky ukazuje na narušené vztahy, hlavně matka-dítě. Snad je to ono... :)

doplněno 02.01.12 19:14:

To tak obecně. Jinak by se samozřejmě mohla rozebrat jedna balada po druhé. :)

lili*
hodnocení

Jo jo díky :) .. Právě máme udělat hlavní myšlenku z celé knížky né jednotlivé balady .. :)

martinaa*

Google říká toto:

Hlavní myšlenka: Sbírkou prolíná přísný lidový názor mravní. Za provinění přichází neúprosně trest. V křesťanské etice jej zmírňuje či odčiňuje pokání ( Poklad, Svatební košile, Záhořovo lože ). Erben vysoce ocenil společenské poslání ženy, zejména matky. Všechny skladby kromě Záhořova lože mají své ženské hrdinky. A nad velikostí i úskalími mateřské lásky se kniha zamýšlí ve většině baladických písní Erbenova poselství národu posud oslovují náš dnešek.

lili*
hodnocení

Děkuji ..:))

hodnocení

0x

Když máš napsat rozbor, měla by sis dílo nejprve přečíst.

lili*
hodnocení

Celou knížku mám samo sebou přečtenou ...

hodnocení

0x
Tohle je prece pro cloveka s fantazii jeden z nejlehcich ukolu co muze byt..uz proto ze skutecnost zna na 100% vlastne jen autor..a ten uz s Vami dialog vest nemuze.
Dodnes si pamatuji jak jsem na SPS dostal velmi slusnou znamku za rozbor knihy, kterou jsem nikdy necetl..s .dokonce jsem ji ani nemel nikdy v ruce.

kvik
hodnocení

0x

Název: Kytice
Autor: Karel Jaromír Erben

Hlavní myšlenka díla:Sbírkou prolíná přísný lidový názor mravní. Za provinění přichází neúprosně trest. V křesťanské etice jej zmírňuje či odčiňuje pokání ( Poklad, Svatební košile, Záhořovo lože ). Erben vysoce ocenil společenské poslání ženy, zejména matky. Všechny skladby kromě Záhořova lože mají své ženské hrdinky. A nad velikostí i úskalími mateřské lásky se kniha zamýšlí ve většině baladických písní Erbenova poselství národu posud oslovují náš dnešek.
Kompoziční prostředky:skladby mají přesný stavební záměr (vzájemně si tématicky odpovídají básně 1. a poslední, 2. a předposlední atd.). Jazyk je spjat s obsahem: použití lidových prostředků, zvukomalby a živých dialogů. Dále je použit popis osob, líčení krajiny, metafory, epizeuxis a anafory.

K tomu není co dodat, jen info z netu.

lili*
02.01.12 19:30
hodnocení

Dííky :)

jurnicek
hodnocení

0x

Hlavním motivem Erbenovy kytice je hřích (rouhání) nebo zločin a trest za rouhání či zločin.

Hřích a trest, zločin a trest.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]