Nejste přihlášen/a.
Mám reakce a potřebuji doplnit produkty. Teď nemám na mysli konkrétní příklad.
Jak na to?
Třeba podle Redox, když mám v reakci prvky a vím, zda-li jsou red. nebo ox. činidly. Ale to mi nepomůže určit, co přesně vzniká.
Zn + H2SO4 (zředěná méně než 20%) -> ZnSO4 + H2
Při různých koncentracích reaguje reakce je jiná, proč nereaguje kov a kyselina v nejvyšší možné koncentraci např. Zn + H2SO4 (98%)
H2O2 + KMnO4 + H2SO4 -> O2 + H2O + MnSO4 + K2SO4
proč?
(NH4)Cr2O7 -> Cr2O3 + N2 + H2O
tohle je myslím sopka na stole? Proč nevzniká třeba oxid dusičný nebo jiný?
BrO -> Br- + BrO3-
dojde mi, že to je disproporcionace, ale je těžší určit, co přesně vzniká, i když tady to je docela jasné
Jsou prvky, které jsou stabilní v určitém ox. čísle, ale nevím, jak zjistit, jaká konkrétní látka z toho vzejde.
1. Protože při různých koncentracích kyseliny v závislosti na tom, s čím reaguje může dojít k pasivaci povrchu kovu který potom dále s kyselinou nereaguje.
2. Protože v kyselém prostředí dochází k redukci manganistanu na manganatou sůl a oxidaci kyslíku v peroxidu na volný O2
3. Protože nejsou spněny podmínky k jejich vzniku.
4. A to ještě třeba záleží i na tom, jaké jsou při reakci podmínky (teplota ...). Pro začátek doporučuji studium odborné literatury, třeba:
Klikorka, Hájek, Votinský - Obecná a anorganická chemie
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.