Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak určit produkty z reakce?

Od: spiz odpovědí: 3 změna:

Mám reakce a potřebuji doplnit produkty. Teď nemám na mysli konkrétní příklad.

Jak na to?

Třeba podle Redox, když mám v reakci prvky a vím, zda-li jsou red. nebo ox. činidly. Ale to mi nepomůže určit, co přesně vzniká.

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Zkus napsat konkrétní příklad, bude se to lépe vysvětlovat.

spiz
hodnocení

Zn + H2SO4 (zředěná méně než 20%) -> ZnSO4 + H2

Při různých koncentracích reaguje reakce je jiná, proč nereaguje kov a kyselina v nejvyšší možné koncentraci např. Zn + H2SO4 (98%)

H2O2 + KMnO4 + H2SO4 -> O2 + H2O + MnSO4 + K2SO4

proč?

(NH4)Cr2O7 -> Cr2O3 + N2 + H2O

tohle je myslím sopka na stole? Proč nevzniká třeba oxid dusičný nebo jiný?

BrO -> Br- + BrO3-

dojde mi, že to je disproporcionace, ale je těžší určit, co přesně vzniká, i když tady to je docela jasné

Jsou prvky, které jsou stabilní v určitém ox. čísle, ale nevím, jak zjistit, jaká konkrétní látka z toho vzejde.

1. Protože při různých koncentracích kyseliny v závislosti na tom, s čím reaguje může dojít k pasivaci povrchu kovu který potom dále s kyselinou nereaguje.

2. Protože v kyselém prostředí dochází k redukci manganistanu na manganatou sůl a oxidaci kyslíku v peroxidu na volný O2

3. Protože nejsou spněny podmínky k jejich vzniku.

4. A to ještě třeba záleží i na tom, jaké jsou při reakci podmínky (teplota ...). Pro začátek doporučuji studium odborné literatury, třeba:

Klikorka, Hájek, Votinský - Obecná a anorganická chemie

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]