Nejste přihlášen/a.
Zdravím vás je mi 14let a prostě už mám starosti co bude za 5-10let když vydím že je vše dražší a nechci se opírat o rodinu chtěl bych být na to finančně dobře i kdybi trestnou činností vyspěl jsem velice rychle rozum mám ale bojím se tohodle že nebudu mít kde spát co jíst a nechci nikoho využífat ..čeká mně výběr školy mám známky 2,3,4 spíše takové 3 a nevím kam na školu chtěl bych vydělávat hodně peněz a nebojím se ušpinit! Prosím náká inteligentní rada?
Ve většině příruček na toto téma se nedoropučuje honit něco jenom se zoufalou vidinou peněz, protože pak z toho není ani radost ani peníze.
Dobré výsledky dosáhnete nejpravděpodonběji tak, když se budete co nejhlouběji věnovat tomu, do čeho se nemusíte nutit a co Vás baví. Něco umět dobře je velký vklad.
Nikdo neví, co bude za 10 let, to nemá cenu připravovat. Má cenu připravovat dovednosti, které Vám umožní potom se uchytit. Trénujte sebedisciplínu, makejte na sobě fyzicky i psychicky, naučte se cizí jazyky. Takoví lidé se nikdy neztratí.
Běž na kuchaře - kuchař má co jíst, když bude dobrý kuchař bude i dost vydělávat, bude i třeba upatlaný ( jako že špinavý ) a ženám chlap, co bude vařit imponuje což odpovídá otázce s tím noclehem - určitě se nějaká ta komůrka najde. Ale já bych se rozhodoval ve výběru povolání podle toho co mě baví.
Zdravím Rocky,
to, že je vám teprve 14 let a už myslíte na svou budoucnost je chválihodné. Kolik vašich vrstevníku toto činí, že? Teď jde o to: Začal jste přemýšlet až teď a zbytek základní školy jste na učení a svou budoucnost kašlal? Vaše znáky nejsou nejlepší, to víme jak já, tak vy. Upřímně řečeno, pokud nejste nějak extra chytrý na gymnázium vůbec nepomýšlejte. Na to musíte mít extra dobré známky a hlavně se musíte umět učit, to je hlavní. Na průměr vás nevezmou, možná zkusit přijímací zkoušky, ale jak říkám, to byste musel mít extra štěstí. Doporučovala bych vám, buď střední odbornou školu, nebo učiliště. Musíte se smířit s tím, že pokud nemáte známé na vysokých postech, tak nikdy mít 50 000 Kč mesíčně nebudete. Budete rád tak za těch 20 000 Kč. A i to je v dnešní době luxus. Podle mě jsou perspektivní obory jako zdravotnictví, to bude potřeba pořád, nebo cestovní ruch je také na vzestupu. Jinak v učebních oboru ten kuchař není špatný. Slyšela jsem že je dnes až bídný nedostatek komíníku, tak co zkusit tohle, nebo šikovnému zámečníkovi budou lidé ruce trhat.
Zdravím.
Rocky, co máte (máš) dělat to Vám neporadím, ale doporučím více přidat v učení. To pak těžko doháníte v pozdním věku. Nevím koilk lidí v průměru prcuje v oboru, který si vybral v 15 letech. Ale v mém okolí skoro nikdo. Vždy ho vítr zavál jinam a musel se naučit jinému oboru..
Vždy ale s radostí do nového. Přeji Vám (Ti) jen správné rozhodnutí.
Všem hezké svátky a příští rok naschle...
Ahoj. Myslet na budoucnost a plánovat je to nejlepší co můžeš udělat. Na Harvardu dělali pokus, kde se zeptali studentů, zda mají nějaké sny a cíle. 100% z nich odpovědělo kladně. To dá rozum. Každý chce něco mít a po něčem touží. Dále se jich zeptali kdo má své cíle a sny napsány na papíru (nebo v PC). Kladně odpověděla pouhá 3%. Po 20 letech se těchto opět setkali s těmito lidmi z Harvardu a téměř všichni lidé z té 3%ní skupiny se mělo daleko lépe než 97% kteří si nic nenapsali a tvrdili, že mají vše v hlavě.
Co se týče výběru školy. Vůbec tě neznám, takže ti tady nebudu nic střílet podle budoucích platů. V tomto věku to je těžké rozhodování. Např. já o sobě tvrdím, že jsem nestudijní typ, šel jsem na SŠ, kde jsem očekával, že bych to mohl nějak průměrně prolézt. "Bohužel" jsem byl v odborných předmětech jeden z nejlepších lidí. A bylo se mnou hned jednáno jako s budoucím vysokoškolákem. Na VŠ jsem jít nechtěl. Škola mě nikdy nebavila. Po promluvě lidí do mé duše jsem nyní na VŠ a kdoví, třeba jim jednou budu vděčný.
Jinak, ať už se rozhodneš pro jakoukoli školu a jakýkoli obor, tak ti doporučiji - přečíst si myšlenky Roberta Kiyoskiho. Je to člověk co napsal řadu knih, které ti dopuručí nejeden úspěšný člověk, který začínal od nuly. Radím ti, pokud chceš být finančně řekněme zajištěný - uč se od lidí, kteří toho dosáhli. Když se budu chtít naučit péct dort, tak nevím jak ty, ale já bych asi nešel třeba za automechanikem.
Navíc - pokud se nechceš bát toho co bude za 10 let - musíš se naučit chápat režim ve kterém žijeme - tj. kapitalismus. Většina lidí ho nechápe a proto to vypadá, že je doba zlá. Vzdělání (školní) je super, ale vychovává nás na život typu: ráno vstát, běžet k autu, letět do práce, nervovat se tam co všechno už mělo být hotové, večer cestou domů se stavit v supermarketu, najíst, kouknout na zprávy a spát. O tom je život? NE. Je to na hodně dlouhé vyprávění a proto ti doporučiji knihy jako třeba "Bohatý táta, chudý táta" A určitě stolní hra cashflow.
Vydělávat peníze v 21.století prací je hodně zoufalé. Životní úspěch nezáleží na typu, úrovni a ni výši klasického školního vzdělání. Tím rozhodně neříkám, aby ses vykašlal na školu.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.