Nejste přihlášen/a.
Ahoj,
dostala jsem za ukol vypracovat seminární práci na téma Biodegradabilní plasty. Každá práce má obsahovat logicky i rovnice a jediná, která mě napadá krom rozkladu je jejich výroba, která spočívá v tom, že hydrolýzou škrobu se izoluje glukóza, z která pak je kvašením získána kyselina mléčná a z ní polymléčná (?). Nevíte někdo, co všechno vzniká hydrolýzou škrobu krom glukozy?
Vyhledejte si informace o trávení škrobu. Tento proces "biodegradace" probíhá u většiny organismů (bakteriemi počínaje a člověkem konče) dost podobně. Na jeho začátku je rozklad katalyzovaný amylázami až na monosacharid glukózu (žádný jiný monosacharid v řetězci amylózy není). Glukóza je pak rozložena obvyklými procesy buněčného dýchání. V anaerobních podmínkách je produktem rozkladu (glykolýzy) nejčastěji kyselina mléčná (mléčné kvašení), případně i etanol (alkoholové kvašení), v aerobních podmínkách na anaerobní glykolýzu navazuje citrátový (Krebsův) cyklus a závěrečná oxidace na biomembránách (u bakterií na cytoplazmatické membráně, u eukaryotických organismů na kristách mitochondrií) až na konečný oxid uhličitý a vodu. Podrobné informace o detailním průběhu jednotlivých dějů snadno najdete v každé učebnici biologie a samozřejmě i na webu.
Protože škroby jsou polysacharidy,dají se i tepelným rozkladem v kyselém prostředí degradovat na nižší cukry a ty pomocí kvasinek na alkohol a oxid uhličitý.Rovnice snad zvládneš.Podobným postupem se získává BIOlíH do autopaliv.
Zde: fortika.cz/...
JABRAKA
1) Děkuji Konečně mám kompletní představu o tom, jak to vlastně funguje. Díky Vám jsem narazila na úžasnou stránku, kde jsou ohledně škrobu všechny rovnice, co potřebuji.
2) Jinak pro zajímavost to jsou plasty, která degradují za pomoci mikroorganizmů. Ale je okolo toho moc nezodpovězených otázek ( jestli to vůbec pomůže při ochraně ŽP ba naopak) a reklamních tahů ( Norma o biodegradabilitě umožňuje plastům s přídavkem aditiv používat nálepku BD i když ve skutečnosti nejsou ).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.