Nejste přihlášen/a.
Dostal jsem v písemce příklad :Mám 3 litry 60% lihu a 2 litry 80% lihu.Kolika prcentní bude směs,když oba lihy smíchám?
A další podobný příklad : jedno čerpadlo načerpá nádrž za 12 hodin a druhé čerpadlo načerpá stejnou nadrž za 15 hodin.Za jak dlouho načerpají nádrž současně. Bude to také stejný postup jako u těch lihů,nebo musím zvolit jinou metodu?
Jak nám řekl učitel,kdo to počítal trojčlenkou,tak je to špatně.
Děkuji za rady a přeji krásný den
doplněno 13.12.11 11:00:Děkuji všem,jste moc hodní a třeba to někdy vrátím.
Podobné si moc nejsou. S lihem to je tak, že 3 litry 60% obsahují 1.8l lihu a 1.2l vody, 2 litry 80% obsahují 1.6l lihu a 0.4l vody. po smíchání bude 3.4l lihu a 1.6l vody, tedy 3.4/5 = 68%.
Ve druhém příkladu můžete třeba zjistit, jak rychle čerpadla čerpají. První za hodinu zvládne 1/12 celkového objemu, druhé 1/15, dohromady 1/12+1/15 = 3/20. No a jelikož je objem nádrže = čas * rychlost čerpání, tak čas = objem/rychlost, tedy 1/(3/20) = 20/3 hodiny = 6h20m.
doplněno 13.12.11 10:38:6h40m, neumím dělit.
Zeptm se ještě na něco a to jsem vůbec nevěděl jak počítat.Jde pán a pes z Prahy do Brna a délka trasy je 300 km.Pán jde rychlostí 6 km/h a pes běží rychlostí 8 km/h.Pas běží do Brna,vrátí se k pánovi,potom zase běží do Brna a zase zpátky k pánovi a tak až dokud nedojde pán do Brna.Kolik naběhá pes?Přiznám se,že tady nevím vůbec jak to řešit.Tak prosím o radu jak na to.Vím jen,že výsledek je,že pes naběhá 400 km.
Děkuji
Použil bych logickou metodu,protože snažit se na vše napasovat obecné vzorečky je náročnější, než logický výpočet a někdy to ani nejde.
V prvním příkladu bych si vypočítal kolik lihu je ve 3l a kolik je ho ve 2l. Ve 3l - (0,6x3) je1,8l a ve 2l - (0,8x2) je 1,6litru lihu. To znamená, že mám pak 5l směsi to je nový základ 100% a 3,4l lihu v nové směsi je? (68% lihu).
Druhý příklad - 1. čerpadlo za 3h - 25% nádrže 2. čerpadlo za stejné 3h - 20% nádrže. Tak pak za 6h je to 90% nádrže a dalších 10% je tam za 0,6666..h. Výsledk nádrž je načerpána za 6,666..h - 6h36´36"...
Mohl bych se tedy zeptat na podobný příklad?Mám jeden přítok a ten naplní rybník za 5 hodin,potom má druhý a ten naplní rybník za 7 hodin.Spočítám tedy za hodinu se naplní prvním přítokem 1/5 rybníka a druhým přívodem 1/7 rybníka,dohromady tedy za hodinu 12/35 rybníka.Z toho mi vyjde,že celý rybník se naplní za 2,916 hodiny.Ale už zase nevím jak převést 0,916 hodiny na minuty a na vteřiny.Mohu požádat o nějakou pomůcku,jak si zapamatuji jak to převedu?Ještě jsem dokázal spočítat,že 0,9 hodniny je 54 minut,ale potom jsem se nějak zasekl a nebohu spočítat kolik je 0,016 hodiny na minuty a na vteřiny.
Děkuji
Druhý příklad dzordz i bruk počítají dobře a vyšlo jim šest a dvě třetiny hodiny (o prvním příkladě nemluvě, tam není problém), ale při přepočtu na minuty se oba malinko sekli - hodina má šedesát minut, takže 2/3 hodiny je 40 minut.
A co se týče té trojčlenky - po pravdě si moc nedovedu představit, jak se pokusit trojčlenku na to napasovat, zejména u těch koncentrací. Trojčlenka je vlastně úměra, přímá či nepřímá, čili "kolikrát víc, tolikrát víc" nebo "kolikrát víc, tolikrát míň" V tom prvním případě vůbec nevidím, na co bych ji mohl zkoušet napasovat, ve druhém případě u jedné každé pumpy by někde v skrytu ta úměra byla - čím déle čerpám, tím více načerpám, ale dík tomu, že pumpy jsou dvě, mohla by se použít, ale až po sjednocení, třeba tak, jak píše bruk: za 3 hodin...45%; za x hodin... 100%; takže zde se vlastně dá použít, ale až po tom, co tak či onak vyjádříme rychlost plnění, v tom je jádro pudla (šlo by to i pomocí nejmenšího společného násobku 12 a 15, což je šedesát:
60 h ...9 nádrží
x hodin...1 nádrž)
Nemyslím, že bych se v tomto případě seknul. 6 desetin z hodiny je 0,6x60min to je 36 minut no ni? Jinak to počítání přes 9 nádrží je dobré.
JJ je to tam, kdybych to počítal jako v odpovědi pro zakladatele tématu výše a né z hlavy, tak by mi to taky trklo.
No tak "seknul", je možná příliš silné, omlouvám se, měl jsem napsat "zbtečně zaokrouhlil". Ono 6/10 hodiny je skutečně 36 minut; dále pak 0,06hod je 3,6 minut (na vteřiny to převádět nebudu), 0.006 hod je 0,36 min, atakdále, takže výsledek je
39,999999999... minuty, což je těch 40 minut (přesně, bez zaokrouhlení).
Mohu ještě doplnit jeden dotaz?Mám koláš o průměru 15 cm a spotřebuji na něj 10dkg mouky.Kolik mouky spotřebuji na koláč o průměru 30 dm?Počítak jsem to tak,že jsem si spočítal obsah koláčů a vyšlo mi,že mouky je potřeba 400 x tolik,je to možné?
Děkuji za odpověd.
Vzorec pro plochu kruhu je pí x r2. Máte tedy malý koláč r 0,75 nadruhou x 3,14 je 1,76625 dm2 a velký r 15 nadruhou je 225 x 3,14 je 706,5 dm2 706,5/1,76625 je 400 x 10 dkg mouky. Tak to sedí.
To je v pořádku. Už sama změna jednotek způsobuje desetinásobné zvětšení průměru, teď 30 je dvakrát patnáct, čili lineární velikost (řekněmě průměr) je dvacetkrát větší, a obsah roste se čtvercem průměru, to je těch vpočtených 400 krát. Ono se to nezná ale je to tak. Ještě výraznější by to bylo, kdyby se v příslušném poměru zvětšila i tlouštka koláče, to by pak bylo 8000 krát víc (ale kdo by tak tlusty koláč jedl, i kdyby se mu ho podařilo upéct).
Ještě se tady zeptám,postupoval jsem správně,když jsem to počítal pomocí obsahu?Nebo je i jiné řešení?Děkuji
Je to správně, ale pokud jste počítal konkrétní čísla, tak je to zbytečné.
Stačilo by S1=π*r1^2, S2=π*r2^2, chcete poměr S2/S1, π se vám zkrátí, zlomek strčíte dovnitř mocniny, takže obecně (r2/r1)^2. Do toho jen doplníte konkrétních 300 a 15cm.
Správně. Akorát to jde malinko zjednodušit, vy nepotřebujete vědět přesný obsah, ale v podstatě jen poměr, tedy kolikrát se ten obsah zvětší; při výpočtu poměru se vám ta píčka a další případné multiplikativní konstanty zkrátí a důležité je právě jen to, že obsah roste s druhou mocninou průměru (případně v podobných 3D případech, že objem roste se třetí mocninou).
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.