Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
chtěl bych se zeptat jak byjste pojmenovali vzorec Al(ClO3)3 bez googlu nebo periodické tabulky kde jsou nejčastěji vyskytovaná oxid. čísla pro jednonotlivé prvky ... ten vzorec mám v sešitu z gymplu ale ted nechápu jak jsem na něj tehdá přišel .. vím že sloučenina se jmenuje chlorečnan hlinitý ae nemám páru jsem na to před rokem přišel :D mohl by mě někdo poradit ... a předem upozorňuji že odpovědi víme že hliník ma ixod číslo III nepotřebuju vím i sám ... díky za pomoc
Pokusím se to jednoduše objasnit. Máme zadáno vytvořit vzorec chlorečnanu hlinitého. Kouknu se a vidím, že to je nějaká sůl. Vyjdu z toho chlorečnanu. Vím, že vznikl z kyseliny chlorečné. Doufám, že jak se tvoří kyslíkaté kyseliny víte. Kyselina chlorečná - HClO3. Z tém musím udělat sůl, tj. chlorečnan. Oddělím tedy vodík, ale musím si zapamatovat jeho oxidační číslo, což je I. Kouknu se na vzorec a vidím hlinitý, takže píšu Al. Pak za Al napíšu tu sůl, tj. chlorečnan. Vznikne Al(ClO3)3. Ta trojka za tím chlorečnanem, to máte vysvětleno na fotce (víme , že -itý je oxidační číslo III). Snad jsem vám pomohla.
Díky za odpověď ... doufám že vás nenaštvu kdy vám řeknu že jsem na to přišel ještě ten večer a sám
ClO3´ je aniont jednovazební,přesto že chlor v něm je pětivazební.Aniont chlorečnanový se tedy naváže na trojvazební hliník.Musí se zůčastnit reakce třikrát.Snad tohle vysvětlení pochopíš.
JABRAKA
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.