Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
chci se zeptat, jak dlouho lze studovat zdarma na vysoké škole?
Nastoupil jsem v září do prváku, ale škola se mi zdá dost těžká a ani obor mě dvakrát nenadchnul, tak přemýšlím o přestupu...
Dříve mi bylo řečeno, že studium je zdarma do 26 let. Na škole nám říkali, že je to podle počtu odstudovaných dní (u nás 3roky + 1) ale možná to tak je pouze u nás...
Na státních školách musíte platit, pokud součet délek vašich studií ukončených jinak než řádně (= absolvováním) překročí standardní dobu studia prodlouženou o jeden rok. Bez ohledu na to, kolik vám je (nad 26 pak asi platíte tak jako tak). Takže bakalář 3+1, devátý semestr by se už platil, podobně magistr 2+1. U vás to bude vlastně 1+3, na nové škole byste při prodlužování bakaláře platil už sedmý semestr. Bere se to přesně na dny a platí se na půl roku dopředu.
Když nedokončíš řádně studium na VŠ a začneš pak studovat znova, tak se ti ta už odstudovaná doba - v tvém příadě by to byl 1 rok - započítá do tvého dalšího studia (takže budeš mít přesně 3 roky - 2+1 zdarma). A když přesáhneš standardní dobu studia, což je u většiny Bc. oborů 3+1 let, tak si musíš studium platit. Tohle všechno najdeš v zákonech o VŠ, na které většina studijních odděleení na svých webovkách odkazuje - stačí si na stránkách své školy najít studijní předpisy a tam se pak vyznat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.