Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Teplo - konečná teplota

Od: halas odpovědí: 6 změna:

Dobrý den, potřeboval bych poradit s následujícím příkladem z fyziky. Zítra píšeme písemnou práci a já opravdu nevím, přes jakou rovnici toto vypočítat. Potřeboval bych poradit s postupem, jak se dostat ke konečné teplotě v kaliometru. (tekutiny se promíchají)

Předem děkuji za odpověďi :)

Teplo - konečná teplota

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x
Stačí dosadit do kalorimetrické rovnice
m1 . c1 . (t - t1) = m2 . c2 . (t2 - t)
a z ní vyjádřit výslednou teplotu t.
doplněno 07.12.11 22:35:

A zde je výsledek:

wolframalpha.com/...

halas
hodnocení

Podle této rovnice jsem to zkoušel, ale bohužel mám neznámou t i t2, takže mi to nelze vypočítat... (mám neznámou deltu t a konečnou teplotu)

halas
hodnocení

Omlouvám se, nevšiml jsem si odkazu... děkuji moc

halas
hodnocení

Můžu se ještě zeptat, proč se ve výpočtu počítá s 0,79?

petapeta*
Protože 1 litr acetonu má hmotnost 0,79 kg _ najdeme v tabulkách hustotu.
1 litr vody má hmotnost 1 kg.
t1 je nižší teplota, tj. 90 °C a t2 je vyšší teplota, tj. 105 °C. Sice nevím, jak může mít voda teplotu vyšší než 100 °C. Jedině, že je kalorimetr uzavřen v tlakové komoře.
halas
hodnocení

Děkuji moc, už tomu rozumím.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]