Nejste přihlášen/a.
Dobrý den,
mám vypočítat pár příkladů s vektory. Něco jsem vypočítal, ale nevím jestli dobře a něco mi moc nejde, pomůžete mi s tím prosím?
1) Je dán bod A a střed úsečky S. Určete souřadnice druhého bodu úsečky AB, je-li dáno: A = [ -4 ; 2] , B = [ -0,5 ; - 1.5]
Já jsem to počítal takto: |AS| = √(x2 _ x1)2 + (y2 _ y1)2 = √24,5 = 4,898
2) Určete neznámou souřadnici b2 tak, aby dané vektory byly kolineární : a = (7 ; -2) , b= (-2 ; b2)
Já jsem to počítal takto:
u1/v1= u2/v2
7/-2 = -2/7 násobit - 1
-7 / 2 = -7 / 2
- 3,5 = -3,5
3) Kolmost vektorů:
a) Určete, zda jsou vektory a = (- ¾ ; - 1) ; b = (4; 2) k sobě kolmé
b) Určete neznámou souřadnici d2 tak, aby vektory c= (1; -5) ; d = (5/7 ; d2) byly na sebe kolmé.
4) Určete souřadnice směrového voktoru přímky, která je dána dvěma body. Ke směrovému vektoru určete vector normálový ( kolmý ke směrovému)
a) s = TU; T (2 ; 0); U (7; -2)
b) s = CD; C ( -2; 3,5); D (0; 5)
5) Napište parametrické rovnice přímky (parametrické vyjádření přímky), která prochází dvěma body: A ( 2 ; 4) ; B ( 4 ; 9)
6) Určete obecnou rovnici přímky q, která je dána bodem A = (3 ; 1) a směrovým vektorem s = (2 ; 3)
3)
a)Aby byly vektory kolmé, musí platit a1b1 + a2b2 = 0 a to neplatí, proto vektory nejsou vzájemně kolmé.
Obrázek
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.