Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Jak vypočítat tání ledu?

Od: doola odpovědí: 4 změna:

Těleso ze železa o hmotnosti 1kg bylo ponořeno do vroucí vody a ohřálo se na teplotu 100 stupňů. Potom bylo vloženo do nádoby většího objemu naplňené ledovou kaší o teplotě 0 stupňů a ochlazeno na tuto teplotu. Určete hmotnost ledu, který přitom roztaje. Tepelná výměna nastala jen mezi tělesem a ledem.
-Příklad jsem opsala ze sbírky, kde je řešení 0,13 kg, prosím o vysvětlení, jak se k tomuto výsledku přišlu.
Díky, Doola

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x
Železo při ochlazení ze 100 °C na 0 °C vydá Q = cželezamž (t2 _ t1) tepla.
K roztátí ml kilogramů ledu beze změny teploty potřebujeme Q = ltml tepla.
Teplo, které vydá železné těleso se spotřebuje na roztavení ledu (ztráty zanedbáme):
ltml = cželezamž (t2 _ t1)
Z této rovnice vypočteme množství ml roztátého ledu.
doplněno 06.12.11 20:08:

A tady je výsledek:

wolframalpha.com/...

doola
hodnocení

Děkuji moc za odpověď! Mohla bych se však ještě zeptat, proč se to musí vydělit 332000? (omlouvám se, ale s fyzikou mám vážně problém)

petapeta*

332 000 J/kg je lt - měrné skupenské teplo tání ledu. Tuto hodnotu jsem nalezl v tabulkách. Někde se uvádí hodnota 334 000 J/kg

doola
hodnocení

Děkuji moc a přeji hezký týden! (Toto cvičení jsme dostali za DÚ, zítra na něj potom píšeme písemnou práci. Naše prof. se asi spletla...zatím jsme tuto veličinu vůbec neprobírali :D ... )

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]