Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lomené výrazy

Od: danuska00* odpovědí: 12 změna:

Ahoj,

potřebovala bych poradit s výpočtem těchto 4 příkladů, které jsou v obrázku. Porísm potřebuju rychle. Díky :)

12 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

1x

Ten druhý by spíš měl vyjít 11/(3y+12).

jaknato*
06.12.11 17:57

jakto 11?

jaknato*

__2___ + ___3__ 2 +(3x3) = 2+6
3y+12 y+4 = 3(y+4) 3(y+4) máš pravdu
doplněno 06.12.11 18:00:

* 2+9

11 jako 2+9

Jinak, doporučuji to zadání přepsat pomocí závorek a lomítka, takhle se to opravdu rozjíždé

doplněno 06.12.11 23:53:

Takže ten čtvrtý příklad, přepsáno pomocí lomítek, a rozepsáno podrobněji, b měl být takto:

Jsou dány dva výrazy, první z nich je a/b, druhý je b/a. Vypočtěte součin těchto dvou výrazů, následně jejich podíl, a tyto dva výzledky sečtěte;

rozumím tomu dobře:? (Trochu mne mate to, že třetí příklad mi přijde úplně stejný, jen s jinými písmeny.)

Nicméně pokud je to tak, jak píšu. tak součin těch výrazů je (a/b)*(b/a) = (ab)/(ab) = 1, podíl je (a/b):(b/a) = (a/b)*(a/b) = (a²)/(b²)

(ty závorky v posledním výraze jsou už spíš nadbytečné a dal jsem je tam jen pro jistotu)

a celkový výsledek je (a²+b²)/(b²)

Třetí příklad je stejný, jen místo a bude c a místo b bude d.

(Anebo jsem tomu špatně porozuměl a je to úplně jinak.)

danuska00*
hodnocení

ty příklady.
__5__ + ___4___
x+5 2x+10
__2___ + ___3__
3y+12 y+4
Vypočítej součet součinu a podílu těchto dvou lomených výrazů (v uvedeném pořadí):
__c__ a ___d___
d c
__a__ a __b__
b a

jaknato*

první

14

lomeno

2(x+5)

druhy 5

(3y+4)nadruhou

aspon mylsím a další dva neumím :D

danuska000
hodnocení

Děkuju moc :)

jaknato*

druhy vyjde tak jak ti to psal ten jiny uživatel.

jaknato*

napiš mi lepe ty další dva možna tit o tež spočítam a jestli to ccheš vysvětlit napiš

danuska000
hodnocení

ten další příklad:

c

lomeno

d

a druhý

d

lomeno

c

jaknato*

Jako

C D

_ + _

D C?

danuska00*
hodnocení

nene tam je napsaný takhle ten příklad, akorát místo toho + je tam a

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]