Nejste přihlášen/a.
Zdravím všechny rádce,
přeji pěkný víkend. Učím se na písemnou práci z fyziky a tento příklad mi není nějak jasný. Nemohl by prosím někdo poradit? Díky moc.
wiki kondenzátor:
1/ Sériovým zapojením dvou a více kondenzátorů se celková kapacita snižuje.
Paralelním zapojením kondenzátoru se celková kapacita zvyšuje.
2/ Q=C*U
Pro náš případ: ty dva paralelně vpravo mají dohromady kapacitu 2C.
Vstupní napětí se rozdělí rovnoměrně mezi levý (2C se nabije na 1V) a ty dva se nabijou taky na 1V.
Takže výsledek zleva doprava: Q1=2uF*1V, Q2=1uF*1V, Q3=1uF*1V
PS nezapomeňte fin. podpořit projekt wikipedie
Díky moc za Vaši odpověď, ale ve výsledcích je napsáno, že výsledek je 2 mikroF a 1 mikroF. Podle vašeho výpočtu vychází jak Q2 tak Q3 1 mikroF. Já nevím, možná to máte dobře, ale zajímá mě, proč jsou ve výsledku jen dva číselné údaje, když na obrázku jsou tři kondenzátory.
Takže podívejte se na vzorec Q=C*U
Q (náboj) jednotka je Columb
C (kapacita) jednotka je Farad
U (napětí) jednotka je Volt
Pokud je otázka: určete náboje počítáme Q výsledek v Columbech
Pokud by byla otázka určete kapacity : počítáme C výsledek ve Faradech
Ještě nevím toto prosím:
doplněno 04.12.11 16:23:Nevím, jestli jsem si to zjednodušila správně. Nechápu pojmy otevřen a uzavřen.
Tak to je dobře, jenže mi to nějak nevychází. Podle výsledků to má vyjít 90 ohmů. Mně to vyšlo 0,0140625 ohmů. Nemohl byste to pro jistotu vypočítat podle těch mých dvou nákresů? Já sem ještě hodím postup, kdybych někde udělala chybu. Jinak díky moc.
doplněno 04.12.11 17:10:Tak, tady to je. Doufám, že pochopíte, co to znamená RA a RB. Když tak pište.
Díky moc.
Bez vás bych na tu chybu nepřišla a trápila bych se tím pěkně dlouho. Tak v tom byla ta chyba. Už to vychází. No, já jdu počítat dále a kdybych na něco narazila, tak kdybyste byl tak hodný. Samozřejmě bodík vás nemine.
Ještě jeden příklad, se kterým ani nehnu:
Elektromotorické napětí akumulátoru je 2 V, jeho vnitřní odpor 0,5 ohmů a odpor vnější části obvodu 2 ohmy. Určete svorkové napětí akumulátoru.
Přemýšlela jsem, ale nevím, jak na to. Možná bych mohla vyjít ze sériového zapojení, protože akumulátor se bude chovat jako odpor? Já nevím ...
Díky moc.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.