Nejste přihlášen/a.
To záleží, kolik vody dokáže vytlačit. Když píšete, že budete mít ve vodě vzduch o objemu 1l, tak při hustotě vody 1000kg/m3 by 1 l měl unést 1 kg vody. V takovém případě by se předmět spojený s tímto vzduchem ve vodě volně pohyboval. Aby se ale udržel objem vzduchu na hodnotě 1l, musel by se neustále upravovat tlak vzduchu, protože s klesáním by docházelo ke stlačování vzduchu a ke zmenšování obejmu a tedy i vztlaku, který by daný vzduchu dokázal vyvinout. Toto řeší Archimedův zákon, který říká, že těleso je ve vodě nadlehčováno hydrostatickou vztlakovou sílou, která je stejná, jako hmotnost vody, které dané těleso vytlačilo.
doplněno 02.12.11 17:39:To, co jsem popisoval, tedy platí pro vzduch o objemu 1l uzavřený třeba do igelitového sáčku pod vodou. Ale i jinou kapalinou, pak ale také závisí na hustotě dané kapaliny a síla, kterou sáček unese se mění.
martincakl: Vždyť do snad ví.
doplněno 02.12.11 17:52:Takže když budete mít třeba cihlu o objemu 1 litr, tak aby volně plavala spojená se sáčkem, který ji bude nadlehčovat 1 kilogramem tak by musela mít hmotnost 2kg, protože sama cihla vytlačí také 1 kg vody a bude tedy nadlehčována také 1kilogramem.
doplněno 02.12.11 17:54:Tady jsem to vyřešil i graficky.
chci se zeptat na nazor : zelezny valec ktery je R 5,5cm vyska 10 cm vazi 1 kg. Bude plavat? Nebo jak velike musi teleso aby uneslo vice kilo nez samo vazi...je to vubec mozne? Omlouvam se za cestinu jsem pristehovalec.
dik za odpoved budu tady zas kolem 21:00
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.