Nejste přihlášen/a.
Dobrý den. Hloubám nad příkladem do fyziky a nevím, jestli jsem odhalila správné řešení. Nutno dodat, že mi toto učivo nikdo nevysvětlil, jsem tedy samouk. V zadání stojí:
Transformátor snižuje napětí z 230 V na 6 V. Primární cívka má přitom 1 200 závitů. Koik závitů má sekundární cívka?
Toť vše. Můj výsledek je 46 000 závitů, to mi přijde trochu moc. Mohl by mi někdo poradit, jak takovéto příklady počítat včetně zápisu? Mělo by to být pochopitelné pro žáky 9.ročníku jako jsem já. Znám pouze vzorec U2/U1=N2/N1.
Prosím, pomoc!
Řekl bych, že 31 jedna závitů. Napětí snižuješ, tak ti nemůže na sekundáru vyjít větší počet závitů, než na primáru. Poměr napětí máš 230/6 to je 38,33. v tom samém poměru musíš mít závity. 1200/38,33 to je 31 závitů. Vše zaokrouhleno.
jj, bude to 1200/ (230/6) = 31 závitů.
Primární znamená tady je vstupní napětí, sekundární znamená tady je výstupní napětí. Pro náš případ: primární je 230V sekundární 6V.
Pozn. blíže viz. wiki transformátor
Pozn. dobrá zpráva, jakmile dostudujete pravděpodobně na 99%, schopnost umět počítat transformátor nebudete v životě potřebovat.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.