Nejste přihlášen/a.
Neporadil by mi někdo? Prosím...Jak se vypočítá... Do prázdného bazénu s průměrem dna 7,5 m přitéká potrubím 82 hl vody za jednu hodinu.Do jaké výše bude bazén naplněn za 3,5 hodiny? Jsem tupá nevím jak se to počítá,ocením každou radu
prosím potřebuju to.
Je to úloha, pro níž je nejdůležitější znát vzorec pro objem toho bazénu. Protože má "průměr", předpokládejme, že je to kruh. My známe objem, poloměr a pí, takže budeme dopočítávat výšku vodního sloupce. Je to prakticky jen dosazení do vzorce. Obsah spočteme, protože víme, jak dlouho voda teče a kolik jí za hodinu přiteče. Jediné, co je třeba pohlídat, jsou převody jednotek! Zkus to a ak to hoď sem na kontrolu, určitě se k výsledku dobereme.
Tak jsem v tom výpočtu při zadávání udělal chybu. Doufám že ji najdeš a opravíš.
82hl = 8200litrů vody za hodinu
za 3,5hodiny nateče do bazénu 3,5 * 8200litrů vody = objem vody v bazénu
Objem bazénu = PI/4 * (průměr) na druhou * výška hladiny
výšku hladiny máš vypočítat takže:
výška hladiny vody je: objem bazénu / (pi/4 * průměr na druhou) v decimetrech protože litr je decimetr krychlový.
výsledek je 6,49decimetru (nezapomeň na správné jednotky ve výpočtu)
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.