Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Slovní úloha z matematiky - cena dortu

Od: beryk* odpovědí: 22 změna:

Paní Kučerová jela na sedmidenní dovoloné a Káťa jí po celou tuto dobu venčila psa a krmila králíky. Dostala za to velký dort a 700 Kč. Po další dovolené, tentokrát čtyřdení, dostala Káťa za venčení a krmení podle stejných pravidel stejný dort a 350 Kč.

Jakou cenu měl dort?

22 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

2x
116,6666666...
A jelikoz se uz nejede na halire, tak stal 117Kč.

jitka2*
hodnocení

1x

Dort byl přece stejný, jen peněz dostala polovinu. O ceně dortu se nepíše.

Nepise a normalne by se cena dortu urcit nedala. Ale:
Pokud se vychazi z predpokladu, ze poprve i podruhe zaplatila stejnou hodnotu, cast v penezich a cast v dortovych naturaliich, dalo by se rict treba pevnou hodinovou nebo denni sazbu, tak jiz cenu dortu spocitat lze.
Je to jednoducha trojclenka.
(Dort+700)/7=(Dort+350)/4
po uprave, osamostatneni a vyjadreni Dortu z rovnice vyjde, ze dort stal tolik, kolik sem napsal pred tim.
Ale jen tehdy, pokud plati pedpoklad stejneho ohodnoceni vztazeneho na jednotku casu pri prvni i druhe dovolene.
sasdax*

No dle mého se cena dortu nedá stanovit. Jestliže pokaždé dostala úplně stejný dort+peníze, tak není z čeho vycházet.

Jestliže za 7 dnů dostala 700,-, tak za 4 dny by měla dostat 400 a ne 350. Ale cenu dortu si můžeš domyslet. Prakticky jej dostala jako bonus.

Proč by dort nemohl stát pokaždé 500,-?

dusatka*

Jsem Vám omylem klikla bod, přestože s Vámi nesouhlasím ;)

Předchozí odpověď je správná, zcela logicky vidíte, že dort není jako"bonus", protože by to neodpovídalo"stejným pravidlům", a tedy dort musí být součástí ohodnocení.

Je to presne tak, napsala Dusatka.

Pes je zakopan ve vete o stejnych pravidlech.

Vy se na to divate z pohledu bezneho zivota, kdy za sedm dni prace dostanu jednu castku a za ctyri dni prace druhou castku. A hodna pani mi k tomu vzdy prida dort.

Musite se na to podivat ale matematicky. V prvnim pripade se za hlidani dostala jedna sedmina dortu za den ve druhem pripade jedna ctvrtina dortu za den. Tudiz vpodstate vetsi hodnota.

Z toho vypliva, ze na penezich se muselo dat min, aby jednotkove ohodnoceni zustalo stejne. A lze z toho vypocist prave i cenu dortu.

sasdax*

Tak asi to tak bude. Ale s jedním nesouhlasím. Za 117 Kč si velký dort nepořídíte *smich*

A o body mi nejde. Stejně nevím k čemu mi jsou.

body nepočítáme, jen odpovědi (dobré)... já bych v matematických úlohách nehledal až tolik životního moudra a navíc jsou mnohdy pár let staré, jen logika v nich stále je :) Jinak blohopřeju Axusovi ;)

mk3*
14.12.08 21:47
hodnocení

0x

116,6

troja*
hodnocení

0x

... to jsem zvědavej na odbornej výklad.
700 na tejden, to je 100 na den a za 4 dny 400. Dostala jen 350. Tedy dort musí být větší o 50. Celý dort má 7 dílů za každý den 1 díl. Za 4 dny 4 díly + 50 co jí nedala v penězích.
Pokud je pak cena dortu 350, pak za 4 dny je cena dortu 200 + dlužných 50 za práci, tedy 250.
Tak ať to Kanadská jízdní hodí do vzorce ...

Vy jste to teda rozhrabal. Postavil jste řešení nesmyslně na předpokladu, že musí dostat 100,- za den. Dort nebude větší o 50, bude stejný, za den dostane buď 100,- + 1/7 dortu, nebo 87,50 + 1/4 dortu. Tyto hodnoty jsou stejné. Z toho jasně vyplývá, že cenu dortu lze stanovit jednoduchou rovnicí

100 + x/7 = 87,5 + x/4

100-87,5 = x/4 - x/7 vynásobíme společným jmenovatelem 28

28*12,50 = 3x

350 = 3x

x = 166,67

doplněno 16.12.08 21:57:

samozřejmě 116,67 ... uťukla jsem se s těma šestkama...

troja*

Chee, chee ... Jedná se o "Dohodu o provedení práce" (dále jen Dohoda) ... bez ohledu na pracovní dobu, denně nakrmit králíky a vyvenčit psa. Sjednaná odměna je velký dort a 700,- Kč. Pokud tato podmínka byla i v druhém případě, jak výše uvedeno, náleží odměna 1/7 dortu a 100,- Kč za den, tedy za 4 dny 4/7 dortu a 400,- Kč. Vyplaceno bylo jen 350,- Kč a 4/7 dortu. Pokud druhá strana přistoupí na vyrovnání chybějících částky 50,- Kč ve formě dortu, tedy 1 díl dortu stojí 50,- Kč.

Chee, chee ... a teď si to převeďte:

Za vyčištění jednoho ucpaného záchodu dostane pracovník 100,- Kčs (z fondu vedoucího) a lahev rumu, dříve 50,- Kčs (nepočítám zálohu na lahev). A když mu nedám Hradčany, ale jen Štefánika, tak bude chtít dvě lahve rumu.

To je matematika chee, chee, che

dusatka*

A tak to zase pozor. Tohle je evidentně příkazní smlouva podle občanského zákoníku, dokonce pravděpodobně bez sjednané odměny.

troja*

"Já to beru, šéfe ..."

marus73*
hodnocení

0x

Ahojky, nepřepsali jste se v částce? My máme taky ty příklady pro 6.třídu, ale v zadání stojí, že za 4 dny dostala 340 a dort. Pak by ten dort stál120Kč.

kubanec

Tak teď už jsem totálně vedle. Na papíře mám taky 340 Kč, ale stále dokola mě cena dortu vychází 140 Kč :(

ikgfrsdghjkdsdsfgjkh

tulume trumpeto

Ahojky, a vy jste se náhodou nepřepsali? Kdyby za 4 dny dostala 340 a dort, stál by dort 140,-.;)

lucinkaa15*

ja to mam taky jestli myslis tu olympiadu pro sestky a kdyz sem to pocitala tak mi vyslo taktez 120

lucinkaa15*
hodnocení

0x

me vyslo 120 a ma tam byt 340 komu to vyslo stejne at mi napise na Tejessyova.L@seznam.cz

lucinkaa15*
hodnocení

0x

ja mam v zadani pro matematickou olympiadu 340 a vyslo mi 120

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]