Nejste přihlášen/a.
Paní Kučerová jela na sedmidenní dovoloné a Káťa jí po celou tuto dobu venčila psa a krmila králíky. Dostala za to velký dort a 700 Kč. Po další dovolené, tentokrát čtyřdení, dostala Káťa za venčení a krmení podle stejných pravidel stejný dort a 350 Kč.
Jakou cenu měl dort?
No dle mého se cena dortu nedá stanovit. Jestliže pokaždé dostala úplně stejný dort+peníze, tak není z čeho vycházet.
Jestliže za 7 dnů dostala 700,-, tak za 4 dny by měla dostat 400 a ne 350. Ale cenu dortu si můžeš domyslet. Prakticky jej dostala jako bonus.
Proč by dort nemohl stát pokaždé 500,-?
Jsem Vám omylem klikla bod, přestože s Vámi nesouhlasím
Předchozí odpověď je správná, zcela logicky vidíte, že dort není jako"bonus", protože by to neodpovídalo"stejným pravidlům", a tedy dort musí být součástí ohodnocení.
Je to presne tak, napsala Dusatka.
Pes je zakopan ve vete o stejnych pravidlech.
Vy se na to divate z pohledu bezneho zivota, kdy za sedm dni prace dostanu jednu castku a za ctyri dni prace druhou castku. A hodna pani mi k tomu vzdy prida dort.
Musite se na to podivat ale matematicky. V prvnim pripade se za hlidani dostala jedna sedmina dortu za den ve druhem pripade jedna ctvrtina dortu za den. Tudiz vpodstate vetsi hodnota.
Z toho vypliva, ze na penezich se muselo dat min, aby jednotkove ohodnoceni zustalo stejne. A lze z toho vypocist prave i cenu dortu.
Tak asi to tak bude. Ale s jedním nesouhlasím. Za 117 Kč si velký dort nepořídíte
A o body mi nejde. Stejně nevím k čemu mi jsou.
... to jsem zvědavej na odbornej výklad.
700 na tejden, to je 100 na den a za 4 dny 400. Dostala jen 350. Tedy dort musí být větší o 50. Celý dort má 7 dílů za každý den 1 díl. Za 4 dny 4 díly + 50 co jí nedala v penězích.
Pokud je pak cena dortu 350, pak za 4 dny je cena dortu 200 + dlužných 50 za práci, tedy 250.
Tak ať to Kanadská jízdní hodí do vzorce ...
Vy jste to teda rozhrabal. Postavil jste řešení nesmyslně na předpokladu, že musí dostat 100,- za den. Dort nebude větší o 50, bude stejný, za den dostane buď 100,- + 1/7 dortu, nebo 87,50 + 1/4 dortu. Tyto hodnoty jsou stejné. Z toho jasně vyplývá, že cenu dortu lze stanovit jednoduchou rovnicí
100 + x/7 = 87,5 + x/4
100-87,5 = x/4 - x/7 vynásobíme společným jmenovatelem 28
28*12,50 = 3x
350 = 3x
x = 166,67
doplněno 16.12.08 21:57:samozřejmě 116,67 ... uťukla jsem se s těma šestkama...
Chee, chee ... Jedná se o "Dohodu o provedení práce" (dále jen Dohoda) ... bez ohledu na pracovní dobu, denně nakrmit králíky a vyvenčit psa. Sjednaná odměna je velký dort a 700,- Kč. Pokud tato podmínka byla i v druhém případě, jak výše uvedeno, náleží odměna 1/7 dortu a 100,- Kč za den, tedy za 4 dny 4/7 dortu a 400,- Kč. Vyplaceno bylo jen 350,- Kč a 4/7 dortu. Pokud druhá strana přistoupí na vyrovnání chybějících částky 50,- Kč ve formě dortu, tedy 1 díl dortu stojí 50,- Kč.
Chee, chee ... a teď si to převeďte:
Za vyčištění jednoho ucpaného záchodu dostane pracovník 100,- Kčs (z fondu vedoucího) a lahev rumu, dříve 50,- Kčs (nepočítám zálohu na lahev). A když mu nedám Hradčany, ale jen Štefánika, tak bude chtít dvě lahve rumu.
To je matematika chee, chee, che
Ahojky, nepřepsali jste se v částce? My máme taky ty příklady pro 6.třídu, ale v zadání stojí, že za 4 dny dostala 340 a dort. Pak by ten dort stál120Kč.
Tak teď už jsem totálně vedle. Na papíře mám taky 340 Kč, ale stále dokola mě cena dortu vychází 140 Kč
me vyslo 120 a ma tam byt 340 komu to vyslo stejne at mi napise na Tejessyova.L@seznam.cz
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.