Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Obvod s odporem

Od: chabova7* odpovědí: 4 změna:

Dobrý den, potřebuji pomoc s jedním příkladem.

Elektrický motor připojený ke 230 V a 50,0 Hz koná mechanickou práci s výstupním výkonem 74,6 W. Jaký je jeho odpor, protéka-li motorem efektivní proud 0,650 A?

Děkuji za pomoc.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x

Tak jsem si to vypočítal, ale zde jsem našel pěkné řešení i s vysvětlením.

fyzikalniulohy.cz/...

klauke*
hodnocení

0x

R =U/I 230/0.65 = 353.8 Ohm

petapeta*

Toto není správné řešení.

radarbrdy*
hodnocení

0x

Ahoj, kouknul jsem se na: fyzikalniulohy.cz/...

1/ Ano, pokud chcete u paní učitelky za 1. tak se příklad "nabiflujte".

2/ Mezi námi, výpočet nahlíží na motor jako na sériovou kombinaci odporu a cívky. V reálném světě je třeba počítat ještě s účinností. Pozor účiník a účinnost jsou dva rozdílné pojmy. Ne všechen elektrický výkon "reálný"Pre=((Uef*Ief)*cos (fi)) se vám přemění na mechanickou práci v poměru 1:1. Proto počítat odpor motoru ze znalosti mechanické práce je přinejmenším "duchařina". Ale my chceme za 1. takže platí bod 1.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]