Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Úkol v excelu - sčítání jen největších čísel

Od: pavelsoli* odpovědí: 5 změna:

ahoj dostal jsem na praxi za ukol dat po sobe 10 cisel a aby excel vzdy secetl 8 nejvedsich nevim si s tim moc rady zkousim pouzivat funkci SUMIF ale nevim si rady s krireriemi diky Pavel

5 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x

Ted bez premejsleni a pomoci jednoduchych rocnic bych to provedl ve dvou krocich.

Takze. Do prvniho A sloupce A1 az A10 cisla. Do druheho B sloupce IF A1>A2 tak A1, jinak A2. A tohle zkopirovat do radek B1 az B9.

Tim dojde k eliminovani nejmensiho cisla. A pak znovu do tretiho C sloupce IF B1>B2 tak B1, jinak B2. A opet zkopirovat do radku B1 az B8.

Tim doslo k eliminaci druheho nejmensiho cisla. Ted uz staci secist.

Urcite by to slo i pomoci jednoho superdlouheho prikazu. A nebo pouzit nejaky filtr.

Tohle je jenom co mi ted honem napadlo, jak to provest bez vetsiho premysleni.

doplněno 03.10.08 11:45:

Tak nic. Sem to vyzkousel a nefunguje to pro nulu a vice stejnych cisel. A navic ta cisla musi byt serazena sestupne nebo vzestupne.

Takze nic. Omlouvam se za mylnou odpoved. Asi to chce neco sofistikovanejsiho.

pavelsoli*
hodnocení

Promin jen nerozumim tem sloupcum IF a ty prikazy jako B1>B2 tak B1, jinak B2 mam psat do jake funkce a ma tam byt i to tak a jinak?

dusatka*
hodnocení

0x

Mně teda taky nenapadá, jak to udělat v jednom kroku, ale dokážu to takhle:

do buněk a2:a11 zadaných deset hodnot. Do buněk b2 až b11 vzorec =RANK(A2;$A$2:$A$11;1) do buněk c2:c11 vzorec =KDYŽ(B2>2;C1+A2;C1) v buňce c 11 je pak hledaný součet.

kdybych měla víc času, možná bych přišla na něco lepšího ;)

doplněno 03.10.08 12:08:

Jaké je PŘESNĚ zadání?

pavelsoli*
hodnocení

Tak kdyz te pozdeji neco napadne tak se mi ozvy abych to mohl zvladnout alespon priste

doplněno 03.10.08 12:09:

;),;)

doplněno 03.10.08 12:10:

Jednoduse jsem dostal zadano abych dal do jednoho radku 10 cisel a na konci aby to secetlo 8 nejvedsich podle me je to dost tezky

dusatka*

=LARGE(A2:A11;1)+ LARGE(A2:A11;2)+ LARGE(A2:A11;3)+ LARGE(A2:A11;4)+ LARGE(A2:A11;5)+ LARGE(A2:A11;6)+ LARGE(A2:A11;7)+ LARGE(A2:A11;8)

za předpokladu, že zadání je pořád v a2:a11, pokud to máš mít v řádku, tak si to už určitě upravíš

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]