Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Stupidní matematická úloha ale problém

Od: alexandr147* odpovědí: 6 změna:

Dobrý den,

když jsem řešil tuhle (16 zaměstnanců zvládne práci za 30 dnů ... po 6 dnech práce však 4 onemocní ... za jak dlouho dokončí zbylých 12 zaměst. práci? ) lehce jsem ji spočítal ale přišel jsem na 2 řešení o kterých si myslím že jsou správné avšak mají jiné výsledky ... 1 řešení trojčlenkou vyjde 38 dní 2. když se zamyslíte tak 6 dní pracují a potom 4 odpadnou takže budou mít 75% "výkon" jako by mělo 16 pracovníků ... takže jim musí zbylá práce trvat o 25% déle ... tzn.30 dnů + 6 dá 36 dnů ... jak to? vždyt to mělo vyjít stejně ... dík za pomoc ;)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

dzordz*
hodnocení

2x

Druhá úvaha je v podstatě správná, jen jim při snížení výkonu na 75% nebude práce trvat o 25%, ale o 33,3% déle. Vlastně dělíte 1 / 0,75.

Tady to vychází na to periodické číslo, ale třeba při 80% výkonu budou pracovat o 25% déle (1 / 0,8), při výkonu polovičním budou pracovat dvojnásob dlouho (1 / 0,5).

hodnocení

0x

ano, v matematice se to dá spočítat...

v životě bude řešení úplně jinak... minimálně dva další začnou špekulovat, potom se s ostatními (a vlastně všichni) rozhádají a tak to dofušují, že to nikdy nebude hotové...

radarbrdy*
hodnocení

0x

RE: .. za jak dlouho dokončí zbylých 12...

Mně to vyšlo že zbylých 12 bude makat ještě 32 dne. Počítal jsem takto:

"výkon" který je třeba odvést celkově=W1=(zaměstnanci*dny) W1=16lidí * 30dní (vzorec 1)

"výkon" odvedený za 6 dní W2=16lidí * 6dní (vzorec 2)

"výkon" odvedený za zbytek dní W3=12lidí * x dní (vzorec 3)

W1 = W2 + W3 (vzorec 4)

16*30=16*6 + 12*x

x = 16*(30-6)/12=32 dní

Trik je ten, že není v zadání hned řečeno jaká hromada práce se má vykonat.

woral*
hodnocení

0x

U toho 1.postupu jsi vypočítal celkovou dobu a ne zbytek ( je to nepřímá úměra 16 dělníků...24 dní

12dělníků x dní x=32

2. způsob : úvahu máš dobře, ale čísla ne...16 zaměstnanců pracuje 6 dnů a pak odpadnou 4 zaměstnanci, ale nezbývá jim 30 dní jak to máš ty, ale jen 24 dní (kdyby jich bylo teda stále 16 dělníků) no a k tomu přičti těch 25% což dává 32 dní.

alexandr147*
hodnocení

ale já tam nemam 30 ... já tam mam taky 24 a přesto to nevychází

vasekpasek*

Trojčlenka je dobře. Ti zbylí to budou dělat ještě 32 dní. Úvaha taky nebyla špatná, ale jak už bylo řečeno, nebude to trvat o čtvrtinu déle, ale o třetinu. Viz výše.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]