Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Hyperbola v deskriptive

Od: sqzrgrog odpovědí: 6 změna:
Dobry den,ve skole jsme dostali zadani rysu na DG a zni tako : známe dve tecny,na kazde zname jeden bod,jeden ve vzdalenosti 8 cm od pruseciku tecen,druhy na druhe tecne 7,1 cm od pruseciku.Kdyz tyto dva body spojime dostaneme usecku dlouhou 7,5 cm a na ni zname bod S,ktery deli usecku 3,5 ku 4 cm.Posledni co zname je velikost hlavni poloosy,ktera je 4 cm.Nevi prosim nekdo jak to vyresit?dekuji predem

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x
Zdali jsem zadání dobře pochopil, tak známe dvě tečny kuželosečky, její střed a velikost hlavní poloosy. Pro konstrukci využiji věty, že množina všech pat kolmic spuštěných z ohnisek elipsy na její tečny je vrcholová kružnice elipsy.
1)Sestrojíme vrcholovou kružnici g(S;4)
2)kolmici k1 k tečně t1 z bodu P1; bod P1 je průsečík tečny t1 a vrcholové kružnice g(S;4)
3)kolmici k2 k tečně t2 z bodu X2; bod X2 je průsečík tečny t2 a vrcholové kružnice g(S;4)
4)průsečík kolmic je ohnisko kuželosečky.
5)druhé ohnisko je středově souměrné s F2 podle středu S nebo jej sestrojíme podobně jako předchozí ohnisko jako průsečík kolmic na tečny.
Tak jak jsou zadány hodnoty vychází elipsa a ne hyperbola.
Hyperbola v deskriptive
sqzrgrog
hodnocení

Já vím no,takhle mi to taky vyšlo,ta elipsa,jenže učitel nám zadal : Sestrojte kuželosečky a mluvil o elipse a hyperbole,elipsu jsem udělal ale tu hyperbolu nechápu,přijde mi divné,že by učitel mluvil o dvou různých a přitom vyšla jedna. Každopádně moc děkuji za vysvětlení :) Ale neexistuje nějaký způsob jak dostat hyperbolu? :)

petapeta*

Kdyby průsečík těch kolmic ležel vně kružnice, tak pak bychom dostali ohniska hyperboly. Možná, že jsem zadání špatně pochopil. Má být bod S středem kuželosečky?

sqzrgrog
hodnocení

No měl by být no středem kuželosečky,kuželoseček případně...

petapeta*
hodnocení

0x
Když tedy zvolíme kolmice k1 k tečně t1 v bodě P1 a k2 k tečně t2 v bodě P3, tak se nám protnou vně kružnice v bodě F2. Nakonec tedy získáme hyperbolu.
Hyperbola v deskriptive #2
sqzrgrog
hodnocení

Děkuji mockrát,nemohl jsem na to zaboha přijít :D..

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]