Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Částečné odmocňování

Od: hlupak* odpovědí: 3 změna:

Ahoj, mohl by mi prosím někdo vysvětlit jak nějak jednoduše částěčné odmocňovat? Velká čísla mi dělají dost problém a při písemce mi to tak ubírá hromadu času. Mám tu teď třeba příklad: částečné odmocni odmocninu z 315. Jak toto číslo částečně odmocnit, abych u toho neztrácel moc času? Potřebuju nějaký fígl :)

díky

3 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

tlapka*
hodnocení

2x

dobré je znát podmínky dělitelnosti (např. 4 je dělitelné číslo, jehož poslední dvojčíslí je dělitelno 4).

V tomto konkrténím příkladě by mě praštila do očí 5 na konci a vydělila bych to 5. Dostanu 5*63 a 63 jde krásně vydělit devítkou (ciferný součet je dělitelný devíti, další pravidlo - kromě toho, že je to jednoduchý násobek 7*9). Takže mám 5*7*9 a teď už jen vyhodit 9 z pod odmocniny. :)

Kromě těch pravidel to nějak zvlášť urychlit nejde, pokud vím. A třeba takový násobek 17 běžný smrtelník nepozná. :)

hlupak*
hodnocení

Díky, snad jsem to nějak pochopil. Uvidím jak se budu trápit s jinými příklady :)

dzordz*
hodnocení

1x

Nejrychleji a spolehlivě rozkladem na prvočísla, tady 3*3*5*7. Trojku tam máte dvakrát, můžete ji tedy vyndat zpod druhé odmocniny.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]