Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Elektřina - kapacita příklad

Od: anzionka® odpovědí: 4 změna:

Zdravím,

nemohl by mi někdo prosím vysvětlit tento příklad:

4.) Deskový kondenzátor bez dielektrika o kapacitě C0 odpojíme od zdroje napětí U0 a ponoříme ho do
oleje, jehož relativní permitivita je 3. Určete, jak se při tom změní a) jeho kapacita, b) napětí mezi
deskami, c) velikost intenzity elektrického pole mezi deskami.

3 1/3 1/3

To, že se zvětší kapacita 3x vím z tohoto: C= permitivita prostředí x Co. Ale nevím, co s tím napětím a intenzitou.

Moc děkuji.

4 odpovědi na otázku
Řazeno dle hodnocení

petapeta*
hodnocení

2x
Jelikož náboj zůstává stejný a kapacita se zvětšila 3krát, napětí se 3krát zmenší.
Q =C0U0
C = 3C0
U = Q/C = (C0U0)/(3C0) = U0/3
Vzdálenost mezi deskami se nezměnila, napětí je 3krát menší, proto i intenzita bude 3krát menší.
E = U/ℓ
hodnocení

Moc a moc děkuji, konečně jsem to pochopila. Hned jsem dala bodík.

Ještě jsem však narazila na jeden nejasný příklad, tak jestli byste mohl.

Mezi dvě rovnoběžné desky nesoucí náboje +Q a -Q vložíme desku z dielektrika o relativní permitivitě 5. Jak velké vázané náboje -Q a +Q se na dielektriku vytvoří?

* ve výsledcích píšou toto: Q = Q - Q relativní permitivita = 0,8Q

Nevím, jak na to přišli. Díky moc za radu. A nebojte není to domácí úkol, jen se učím na test a tyto dva příklady mi nějak nesedí.

ferda60*

Jen tak cvičně jsem zkusil prohledat zda se někde nenajde řešení i pro tenhle příklad a - úspěch se dostavil. Vzhledem k tomu, že je to na mne v neděli večer příliš teorie.

hodnocení

Díky moc, také jsem dala bodík. Byla jsem z toho tak znechucena, že na to nemůžu přijít, že mě ani nenapadlo tohle zkusit. ;)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]