Nejste přihlášen/a.
Zdravím,
prosím o radu.Dostala jsem za úkol sepsat klady a zápory elektřiny.Klady jsem měla sepsané raz dva, ale se zápory mám menší problém.Nic kormě toho, že ničí životní prostředí mě nenapadá.Prosím tedy o pomoc.Budu vděčná za každou radu.Předem moc Děkuji.
Jak ničí elektřina životní prostředí? Životní prostředí ničí některé způsoby její výroby, které vymyslel člověk, elektřina za to nemůže . Bez elektřiny by ani nevzniknul život na zemi. Těch záporů se asi najde hodně málo, že zabíjí? Mnoho věcí může zabít, když se s nimi špatně zachází a že zabíjí vedení vysokého napětí ptáky? Opět vina člověka, že je vedení vysokého napětí vedeno tak jak je vedeno. Tak zbývá asi jen ten přírodní blesk, který zapálí nebo zabije...
Zajímavý názor, že elektřina zabíjí ptáky, kteří sedají na dráty vysokého napětí... Může mi někdo ze zastánců této teorie objasnit, jak k tomu dochází? Aby elektřina zabíjela, musí být napětí, tzn. potenciál mezi bodem A a B. A na tyto body by musel pták dosednout, levou pařátou na A, pravou na B. Musel by to být opravdu velký pták, aby rozkročmo překlenul izolátor. Proto také ptáci mohou sedět na vedení, protože se v drtivé většině případů nedokáží uzemnit. Takže s touto myšlenkou se raději ve škole nechlubte, to víc ptáků zemře po nárazu do drátů, ale to je mechanická překážka a je úplně jedno, zda je vodič pod napětím nebo ne...
doplněno 12.11.11 18:00:Ale k tazatelovu dotazu - záporům elektřiny: 1) jak bylo uvedeno, možnost zranění či smrti při neopatrné manipulaci či závadě, 2) fakt, že elektřinu nelze efektivně skladovat, 3) víc mě nenapadá
Ano, dochází k tomu, sám jsem také na poli sežehnutého ptáka nalezl, nicméně vzhledem k počtu dosednuvších ptáků na vodič se jedná o marginální záležitost - pták, který sedne na drát VN nebo VVN, případně třeba na trolej, v žádném nebezpečí není. Když má smůlu a uzemní se (přes sloup), zabít jej to samozřejmě může. Ale to se více ptáků zabije samotným nárazem. Nicméně opravdu bych to nepovažoval za negativum elektřiny. Všem, kteří nesouhlasí, se omlouvám.
To, že nelze elektřinu efektivně skladovat je opět jen technologická nevyspělost lidí a ne nedostatek elektřiny, to že zabíjí je zase jen neopatrnost lidí a ne nedostatek elektřiny...atd...
doplněno 12.11.11 20:04:Ostatně cokoliv v rukou člověka může zabíjet.
hlavním záporem elektřiny je její relativně vysoká cena pro koncového spotřebitele. Tento argument podpořím zisky výrobců a i distributorů elektrické energije,které jsou nejvyšší ve státě. Jinak se dá získávat i ze slunce nebo větru, takže záporů mnoho není. To že může zabíjet bych tam nepsal. Lidi se zabíjejí sami například jezením nekonečného množství uzenin, a taky o tom nikdo zvlášť nelaboruje. Jedinou zásadní nevýhodou je, že se nedá vést vzduchem, jako třeba světlo, nebo vysílání televize.Musí se vést kabely.
Ono by to šlo, vést ji vzduchem, jenže vemte si co by takový výkon udělal, kdyby to prošlo lidským tělem
Možná bych zmínil jednu nepřímou nevýhodu, která se ale týká nejen elektřivny, a to závislost lidstva na vyspělých technologiích a s tím souvisící zranitelnost. Čím je například město lépe zajištěno elektřinou (ale nejen jí), tím kratší dobu přežije bez ní. Dejte si do vyhledávače klíčové slovo blackout, případně New York blackout. Hodně toho, co vyskočí, bude anglicky, ale v době automatických překladačů to tolik nevadí a najde se i řada českých odkazů.
A akumulátory jsou co? Zase je to jen otázka kvalitní technologie, která už nejspíš existuje zamčená v sejfech naftových magnátů .
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.