Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Moje dilema: být učitelem?

Od: tomh* odpovědí: 9 změna:

Zdravím přátelé,

mám takový možná pro někoho hloupý dotaz. Už od mala jsem chtěl být učitelem. Asi to všichni znáte, doma jsme si s kamarády hráli na učitele, psali písemky, apod. Za tu dobu se toho hodně změnilo, ale je fakt, že ta touha ve mě zůstala. Dnes je mi 21 let a studuji druhým rokem bakalářské studium se zaměřením na Informatiku a Management. Dále chci zkusit některou ze vysokých škol v Brně, abych si dodělal magistrské studium. Když jsem se tuhle zamýšlel, co bych chtěl vlastně dělat, zjistil jsem, že programovat, abych se tím živil, neumím, dělat "ajiťáka" by mě nebavilo, a na jiné práce nemám kvalifikaci, nehledě na katastrofální nezaměstnanost ve městě, ve kterém žiji. Napadlo mě tedy školství, práce s mladými lidmi, dva měsíce prázdnin, stálý, byť nikterak vysoký plat a hlavně, v našem městě chybí stále kolem 30 pedagogů. Jistojistě vím, že chci učit min. na střední škole. Na základkách to nejsou děti, ale zvířata s prominutím. Známá tam učí a sám jsem to viděl, je to opravdu děs a nejhorší je to, že na ně nic neplatí. Na střední škole můžete alespoň pohrozit, že je vyhodíte od maturity, ale na základce mají učitelé svázané ruce. Chtěl bych se vás zeptat na názor. Třeba do toho někdo z vás vidí více než já a hlavně má objektivnější názory či dokonce zkušenosti. Dále by mě zajímalo, co všechno musím získat, abych se stal právoplatným učitelem, myslím si, že je na to prý snad nějaké pedagogické minimum, či co.

Vím, že je ještě brzy, mám před sebou vlastně 4 roky studia, ale za zeptání nic nedám. Je možné, že do 4 let se školství "probere" a platy se třeba zvednou. U nás ve městě nabízejí 17.tis hrubého..není to nic moc, ale vyžít se s tím dá, a já jsem od přírody velmi skromný člověk :) Pokud si to vezmu, že bych chtěl pracovat jako IT technik ve větším městě, čili asi v 60km vzdáleném Brně, musím si od platu odečíst benzín a pak už jsem také někde jinde...je to holt těžký život, ale tvrdím, že je lepší mít práci, která člověka baví a uskromnit se, než se honit za penězi a pak si zníčit zdraví...

Děkuji za odpovědi a názory...

9 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

0x
Pokud budete skutecne chtit ucit a mate k tomu predpoklady, jako dobre komunikacni schopnosti, umite srozumitelne vysvetlit odbornou problematiku a jste do dane problematiky zapaleny, tak nevidim duvod, proc by ste nemel ucitele delat. Teda vydim a tim je plat, ale o tom se sam zminujete.
Aby ste ale byl dobry ucitel, musite CHTIT studenty naucit. Musite byt dychtit po tom, aby ste jim to mohl vysvetlit. Pak budou z vasich hodin odchazet spokojeni a budou Vas mit radi. Pokud tohle nedokazete, radsi ucitele nedelejte. Nudnych ucitelu je dost.
Co se tyka potrebneho studia, tak tim je pedagogicke minimum. Je to bakalarsky dvoulety obor. Vetsinou se studuje paralelne s hlavnim studiem. Takze zadne, ze mate jeste cas. Zbytecne by ste se o cas pripravil pak, az by ste dokoncil skolu.
Toto pedagoigicke minimum vas opravnuje vyucovat odborny predmet, ktere vystudujete v hlavnim studiu.
Pokud ale chcete byt opravdu dobry ucitel, mel byste mit na dany predmet aprobaci (teda aprobaci na konkretni predmet by mel mit kazdy ucitel, jenze praxe je zcela jina, ze.)
A jeste muj skromny nazor: Vim, ze se rika, ze kdo nic neumi, ten uci, ale pokud se necitite dostatecne dobry na programatorskou cinnost, pak nevim, jak kvalitne chcete pripadne studenty odborne pripravit. Budete pouze prumerny, nudny, ucitel, jehoz hodiny nebudou nijak kvalitni. Tot muj nazor.
tomh*
hodnocení

Ano o to právě jde. Mám trošku s vedením lidí zkušenosti. Čas od času vedu doučování skupinky lidí, které učím základy práce s PC, opravdu mě to baví a mám vždycky velikou radost, když někoho obdařím vědomostmi a on pak odchází spokojený, že se něčemu novému přiučil. Je pravda, že být učitelem by mě velmi bavilo. Nemyslím si, že bych byl nudný, že bych přicházel do třídy, rozdal papíry a písemka. Mám totiž určitou vizi, jak udělat revoluci ve výkladu látky, vím, že nejsou ve školství peníze, ale jsem právě ten typ člověka, který je ochotný na úkor vlastního komfortu škole pomoci a hlavně studenty naučit, ikdybych si měl za svůj plat koupit dataprojektor, kupříkladu. Jinak našel jsem tedy to pedagogické minimum - lli.vutbr.cz/...

To je tedy zřejmě to, co potřebuji. Jen se chci zeptat, zda to tedy mohu začít studovat nyní, nebo kdy je na to vlastně nejvhodnější čas. Nevíte někdo ještě, jakým stylem probíhá výuka? Pokud má studium 3 semestry, tak se od bakalářského studia značně liší, které má dvojnásobný počet semestrů. Ještě se chci zeptat, jak tedy na tu aprobaci. Chápu, že pedagogické mminimum mě pouze oprávní k výkonu učit, ale je fakt, že aprobace by se také hodila. Zvyšuje to hodnotu učitele, nevíte někdo jak taková aprobace probíhá? Jak se studuje? A jak dlouho kupříkladu trvá? Pokud se pohybuji v oblasti IT, volil bych aprobaci výpočetní technika, nic jiného mě nenapadá, ale je fakt, že co si pamatuji na mé střední, tak nikdo tam aprobace moc neřešil. Dokonce i to ped. minimum je možné si dodělat nějak dálkově už při příjmu do pracovního poměru. Holt nejsou lidi. Nechci si toho ale navalit moc, nejdříve musím udělat tohoto bakaláře, na kterém jsem, poté Ing., kdy bych si vlastně už mohl to ped. minimum přibrat také..

Jinak co se týká mých vědomostí, tak jsem obeznámen s programováním v Turbo Pascalu a konzolové verzi Delphi. Problém je ten, že mě to nebaví a nechci se tím živit. Jinak jsem spíše na hardware, síťařinu, scriptovací jazyky, weby a vše kolem. Myslím si, co jsem viděl osnovy na učení výpočetní techniky na klasických středních školách, tak, že moje vědomosti zcela postačují...

lm®
hodnocení

0x

Ve školství mnoho mužů není a ten mužský prvek si myslím značně schází ve výchově našich dětí.Máte dost času přemýšlet.Osobně bych učit asi nešla,a když jo ,tak snad jen na 1. stupeň ZŠ:).Většina mužů skutečně odejde kvůli platu,ale spousta mužů nosí domů i méně a žijí.Hodně peněz také není žádná záruka spokojenosti.Záleží čemu dáte přednost,můžete to zkusit při škole jen na záskok (nemoc apod.) a hned budete mít o trochu jasněji. Jak řekl klasik:Nepokusit se bývá osudné...

paja*
hodnocení

0x

Po vystudování celého vysokoškolského studia zakončeného titulem větším než Bc. si můžete dodělat při práci DPS tzn. doplňkové pedagogické studium , které trvá dva semestry a je bez titulu. Pokud chcete aprobaci ,tak tam se nabízí asi jen podstatně delší denní studium s výběrem dvou předmětů, pokud se podíváte na nabízené obory vysokých škol můžete si vyhledat kombinaci , která Vám vyhovuje. Pokud chcete učit jen informatiku tak by Vám měla stačit škola , kterou studujete s ttl.Mgr. a DPS .Ve školství to ,ale není procházka růžovým sadem , ani v tom středním, řekla bych , že to máte trochu zidealizované,na kurzy Vám chodí lidé , kteří se to co je učíte chtějí naučit ve škole tomu tak vždycky není,navíc musíte umět celou třídu zaujmout a držet v pozornosti 45 min. není tam oddych a navíc okamžitě reagovat na nenadálé situace.Ty prázdniny nejsou bez práce.:). Tak Vám přeji ať se Vás ty ideály drží , povolání je to krásné, ale těžké tak zlomte vaz.

tomh*
hodnocení

možná jsem naivní, ale je fakt, že se říká, že učitel pomaleji stárne a co je fakt je ten, že se nepotřebuji hnát za penězi. K čemu pak jsou peníze managerům, po třech infarktech a mrtvičkách. To opravdu nepotřebuji, ve školství se sice člověk musí někdy zlobit se studenty, ale většinou pokud vidí, že je učitel dobrák a nedělá ze svěho předmětu střed zeměkoule, tak se podle toho i chovají. Je fakt, že ohodnocení je nižší než jaké bych měl jako vysokoškolák v soukromé sféře, ale jak říkám - stresy, uzávěrky, nervy před každým jednáním..opravdu nechci..

Spíše bych zde chtěl apelovat na nějakou učitelku či učitele...přispějte svými názory...všem co přispěli mnohokrát děkuji, udělali mi v hlavě jasno, co všechno si vlastně musím dodělat a propo, znám spoustu učitelů s titulem Bc. ale o to tu nejde.

paja*

Ale já jsem učitelka a to už dost dlouho , jinak bych Vám o tom nemohla psát a mám Bc. a teď si dodělávám Mgr.:)

tomh*
hodnocení

Ahá, tak to je jiná, promiňte, že jsem to nepochopil. Mohu se zeptat, kde učíte (ZŠ,SŠ,..apod) a popřípadě i v jakém městě?

Já jsem z Třebíče a zde se hledá velmi mnoho učitelů a je fakt, že je to jediná jistota v tomto městě, kde je opravdu vysoká nezaměstnanost a dojíždět denně cca. 60 km do Brna se mi moc nechce. Mám známou, která učí na prvním stupni ZŠ a říkala mi, že je někdy vážně náročné. Je mi jasné, že jsou nutné práce jaksi "mimo" pracovní dobu, což jsou domácí přípravy, sylaby, opravování testů, apod. Ono řeknu to asi takhle, to, že chci působit ve školství mám v tuto chvíli rozhodnuto asi na 95 %. Abych tam nenastoupil, to by se muselo stát něco, co by mě dokázalo rozhodit - lepší nabídka v našem městě (nepravděpodobné), rapidní snížení platů ve školství (asi také nepravděpodobné). Je mi už teď jasné, že si budu přivydělávat v nějakých firmách ve městě...

Zajímá mě, v jakých intervalech se zvyšují platy ve školství..prý to je počtem roků působení jako učitel... je také možné, že budu chtít založit rodinu a plat mi prostě nebude stačit a pak se tedy rozhodnu cestovat a učitelování zanechám, ovšem to také nic neřeší. Pak si člověk stejně těch peněz ani neužije..

paja*

Pracuji v učňovském školství s problémovými žáky. Dojíždím asi 6 km. Ve školství jsou tzv. tabulkové platy . Jejich výše závisí na praxi a dosaženém vzdělání tzn. čím nižší vzdělání a počet odučených roků , které se Vám navíc ještě odečítají pokud nemáte předepsané vzdělání pro ten , který typ školy, tím nižší plat.Pokud chcete učit tak na 100% a ne si někde přivydělávat , protože dobře může člověk dělat jen jednu práci a učitelů , kteří jdou do práce s tím , že na žáky nebudou tlačit , jen si to nějak odučí a hodinu přežijí je v tomto státě myslím dost .A pokud chcete cestovat tak si to odjezděte teď a ne až budete chtít zakládat rodinu.Platy ve školství zase tak nízké nejsou což můžu posoudit , protože jsem pracovala i v jiných profesích i v soukromém sektoru , kde za maximum práce člověk dostal minimum peněz, takže pokud jste tak mimořádně skromný jak jste psal tak Vám plat určitě stačit bude , musíte na sobě ovšem pracovat. Hodně štěstí.

tomh*
hodnocení

Víte, znám spoustu dobrých učitelů výpočetní techniky, kteří dobře naučí a do toho zvládají dělat ve firmě, kde dělají programátora či síťaře. Myslím si, že skloubit se to dá a to aniž by utrpěla kvalita výuky. Je jasné, že zpočátku to bude těžké, ale později už budu mít zaběhnuté koleje a dá se říct, že už to bude trošku snažší. Jinak systém ohodnocení jsem již tedy plně pochopil. Je mi jasné, že na učňáku to není žádná sláva, děcka, čili studenti tam jsou opravdu ve velké části problémoví a nebo naopak velmi zakřiknutí. Je to těžké a člověk na takovém místě musí být svým způsobem i psycholog. Jak jsem řekl, místo bych měl tak nějak jisté, bylo by to na Průmyslovce a to za 17 tis. hrubého. Mě tento plat vyhovuje, přítelkyni zatím nemám a pro sebe samotného by mě to stačilo. Jenže bojím se toho, že příjde známost, svatba, dítě,..apod. Velikou výhodu mám v tom, že mi rodiče nechají byt, takže se nemusím trápit se zadlužováním (hypotéka apod.). Je fakt, že je to práce krásná, jen člověka zamrzí, když pak příjde za svým třídním absolvent, který má dvojnásobný plat jako nějaký obyč. obchodní zástupce...Ale to už je věc jiná a je to také o odříkání a o tom, že pokud jsou dva, tak se dá vyžít bezvadně. Možná vám to příjde směšné, že tu nyní řeším věc, která bude až za 4 roky, je fakt, že za tu dobu se toho může hodně změnit. Co jsem potřeboval vedět jsem se zde dozvěděl a všem samozřejmě moc a moc děkuji...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]