Nejste přihlášen/a.
Když položís vejce na rovný stůl a roztočíš jej,jak poznáš, jestli je syrové nebo uvařené na tvrdo? Aniž ho rozbiješ? Děkuji za pomoc! ![]()
Syrové vajíčko nemá většinou žloutek umístěný přesně ve středu vajíčka. Bílek vytváří pro žloutek takové prostředí, v němž se žloutek může při pohybu vajíčka pohybovat. Tím se při otáčení neustále mění poloha těžiště syrového vajíčka a to po roztočení kolísá. Ve vařeném vajíčku je žloutek i bílek v pevném stavu a to znamená, že těžiště vejce je stále na stejném místě. Proto se může vařené vajíčko dobře a dlouho točit.
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.