Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Starověké přečerpávací zařízení

Od: anonym1546 odpovědí: 13 změna:

Nikde nemůžu najít jak vypadalo a fungovalo přečerpávající zařízení ve starověku

Poradí te mi prosím?

13 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cepagis*
hodnocení

1x

Co třeba trkač? Ale ten si myslím je až ze středověku...

doplněno 30.10.11 10:49:

Tak ještě lépe: Archimédův šroub, cs.wikipedia.org/...

anonym1546
hodnocení

cs.wikipedia.org/...Śerpadlo

No tady se píše že to čerpadlo bylo poháněno lidsko nebo zvířecí silou. Ale když se podívám na ten obrázek Archimédův šroub tak to zvířecí silou mi tam nesedí.

anonym1546
hodnocení

cepagis*

A proč by ten Archimédův šroub nemohl být poháněn zvířetem?

anonym1546
hodnocení

Na tom obrázku je ta klička. to bych chtěl vidět jak by tim zvíře otáčelo. Promin, ale neumím si to tedy představit :D

cepagis*

Anonyme, na tom obrázku je jen princip, u člověka který dokáže pochopit smysl přečerpávání se tak nějak počítá s tím, že pochopí, že k pohonu může být použit člověk, zvíře, dnes třeba elektromotor...

dzordz*
hodnocení

0x

Není myšlen cs.wikipedia.org/...

doplněno 30.10.11 10:52:

pozdě..

hodnocení

0x

Šroub ne, ten je historicky celkem mladý. Spíše půjde o vodní kolo, které má na lopatkách nádoby a ty přečerpávájí vodu. Dodnes se to používá v Africe, u nás k vidění např v ZOO Jihlava

virtualtravel.cz/...

doplněno 30.10.11 11:13:

Tady i s popisem

novinky.cz/...

dzordz*

Mladý? Archimedes byl někdy př.n.l. a ten šroub si pamatuju z knížky, která se věnovala starověkýmu Egyptu, tahali jím vodu na závlahu polí. Nevím, jestli bylo dřív tohle nebo starověká Čína a kolo.

anonym1546
hodnocení

Omlouvám se, ale ještě jsem nenapsal že to mám být z Mezopotámie

Tak já bych řekl, že vodní kolo je snad nejstarší zařízení na čerpání vody, konkrétně bylo používáno i v té Mezopotámii.

energyweb.cz/...

Archimedes ten šroub vlastně ani nevynalezl, viděl ho v Egyptě a popsal; viz odkaz na Wikipedii, který uvádí výše Cepagis.

Ale stajně bych to viděl spíš na nějaké to vodní kolo, již zde rovněž víckrát zmíněné. Porovnej s

energyweb.cz/..., ale ten Archimedův šroub bych nevylučovel ( divysveta.sweb.cz/... , svetvedy.cz/... )

hodnocení

0x
Tady je hezký popis s několika obrázky: montanistika.sk/...

doplněno 30.10.11 11:27:

Týká se sice spíše těžbě rud, ale princip je stejný...

Starověké přečerpávací zařízení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]