Nejste přihlášen/a.
Ahoj rádcové, učím se na písemku z mikra, a protože je to už nejaký pátek, nemůžu si vzpomenout na parciální derivace.
Mám užitek U = 2 * Xna2 * Y, z toho potřebuji zjistit MUx a MUy tím, že se jednou ten výraz derivuje podle x a jednou podle y. Prosím, ví někdo nějaký polopatistický postup?
Tomuto např. rozumím:
U = 10X + 24Y - 0,5Xna2 - 0,5Yna2
Der. podle X vyjde: 10 - 2*0,5X = 10 - X
Der. podle Y vyjde: 24 - 2*0,5Y = 24 - Y
To je ale sčítání... U násobení si nevím rady. Děkuji za všechny odpovědi.
Parciální derivace dle jedné proměnné se technicky provede tak, že se zderivuje podle té jedné proměnné a druhá proměnná se bere jako konstanta.
(pd .. parciální derivace)
MUx = pd(2x^2*y)/pdx = 4x*y
MUy = pd(2x^2*y)/pdy = 2x^2
Sulfan, děkuji, vyšlo mi to
Takže polopatisticky mechanicky:
- u derivace, kde U je sčítáním, D podle X: odmyslím si vše s Y a derivuju normálně vše s X.
- u derivace, kde U je násobením, D podle X: to, co má X zderivuju a Y opíšu?
Lze to tak popsat. Vastně bych neřekl, že si odmyslím vše s Y. Ono to sice nakonec vyjde nastejno, ale přesnější je říci, že všechno s Y zderivuju jako onstantu, takže třeba ve výrazu X + Y derivace X je 1, derivace Y ako konstanty je nula, takže to vyjde, jako bych si ji odmyslel, ale vnitřní důvod je jiný. Trochu problém bych viděl v tom, že existují i složitější možnosti, než je součet a součin; co třeba sin (X² Y + Y X²), jen tak namátkou?
Já bych to zkusil polopatisticky popsat tak, že bych si při derivování podle X místo Y napsal třeba b nebo jiné písmeno, které si nespojuji s proměnnou, a po zderivování bych tam zase napsal místo b to Y.
Kartaginec, děkuji Můj problém je ten, že s matikou jsem nikdy moc nekamarádila, na Bc. studiu jsem ji prolezla s hoooodně odřenýma ušima a taky už to jsou 3 roky... já vím, výmluvy, VÝMLUVY
Proto pro tento můj mikroekonomický účel potřebuji mechanický postup. Když jsem hledala na internetu a strejda wiki mě vyjel grafické znázornění parciální derivace, polilo mě horko
pěkný příklad s postupem najdete také v této prezentaci mezi slajdy 9-23: user.mendelu.cz/...
Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.
Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.