Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Příklady na vypočítání

Od: filip2142222 odpovědí: 15 změna:

1,Obsah rovnoběžníka na obrázku je? obázek zde: 2i.cz/...

2.V rovnoběžníku ABCD na obrázku je strana AB dlouhá 10 cm, úhlopříčka AC měří 15 cm. Vzdálenost vrcholu D od úhlopříčky AC je 2 cm. Jaká je vzdálenost vrcholu D od strany AB? obrázek zde: 2i.cz/...

3.Největší čtverec na obrázku má obsah 24 cm2. Další (menší) čtverce vznikly postupným spojováním středů stran větších čtverců. Obsah nejmenšího (vybarveného) čtverce je? obrázek zde: 2i.cz/...

4.Čtverec KLMN na obrázku má obsah 1 m2. Jeho úhlopříčka KM je rozdělená body A, C na tři stejné části. Obsah vybarveného čtverce ABCD je obrázek zde: 2i.cz/...

5.. Trojúhelník ABC a rovnoběžník BDEC na obrázku mají stejný obsah. Potom základna AD lichoběžníka ADEC měří? obrazek zde: 2i.cz/...

chtěl bych výpočty a výsledky díky všem za rady.

15 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

4x
Filipe, tady je poradna, ne místo, kam zadáš úlohu a požadavky! Napiš sem tvoje řešení, tvoje výsledky a dostane se ti rady nebo návodu, jak to vypočítat...nebo vysvětlení, kde děláš chybu. V životě to za tebe také nikdo řešit nebude!
Už v tvé předchozí otázce ti dali více rad a postupů, jak na to. Musíš musíš musíš i sám na sobě popracovat. Při písemce budeš moci použít jen to, co jsi pochopil a čemu rozumíš.
doplněno 29.10.11 08:30: Dále dávej pozor při vkládání odkazů! Protože jsi nevložil mezeru mezi slovo ZDE a http: atd... tebou napsané odkazy se nedají rozkliknout. Jen ten jeden, co se zabarvil.
Případně si před odesláním sám zkus ten napsaný odkaz otevřít, zda funguje.
doplněno 29.10.11 08:46: Abych jen nekázal:
Všimni si, že ta uhlopříčka ve čtverci je na třetiny, prodloužením úseček AB,AD,CB,CD se dá rozdělit čtverec KLMN na několik menších stejných čtverců. Vypočítat obsah
toho jednoho už by nemusel být problém.
V tom zadání také mohli 1 cm2 ubrat, vyšlo by to z hlavy bez těch drobných.
doplněno 29.10.11 08:57: U příkladu č.3 je očividné, že každý vytvořený vložený čtverec je o určitou hodnotu menší než předcházející... ta hodnota je v zadání jasně dána. Zbytek jsou jen jednoduché počty.
dzordz*

Pokud se ten 1cm^2 vztahuje ke trojce, tak to takhle vyjde z hlavy a přesně. Jen se to spočítá jako poměr ploch, nebudou se dopočítávat všechny rozměry (kdyby ty vyšly hezky, nebude zas z hlavy konečný výsledek).

hodnocení

2x
Nejen pozor na odkazy (níže jsem je pro pohodlí rádců opravil), ale i na zadání. Komentáře ukazují, jak jsou zadání někdy zmateční; což ono se to tady dá rozluštit, minule nám trvalo dost dlouho, než jsme se ke správnému zadání dopracovali.Tak ale skutečně, dej aspoň návrh nebo napiš, čemu nerozumíš. Uvidíme později. 2i.cz/... Ano, je, 2i.cz/... 2i.cz/... ano, je 2i.cz/... ne, obsah vybarveného čterce není obrázek 2i.cz/... Nerozumím, základna snad nic neměčí, je tam jen tak namalovaná a nehýbe sedoplněno 29.10.11 10:35: Tak počítat to nebudu, ale přeci několik návodů (něco poradil už Hejkal) ; podívej se na ně, zkus to a ozvi se.Ad 1: Obsah obdélníka je součin stran; jaký je obsah kosodélníka (rovnoběžníka)? Při výkladu jste si asi říkali něco o rovnoplochých obrazcích, vyšlo vám, že je to základna krát výška. (Nedej se mýlit obrázkem, základna nemusí být namalovaná vždy "dole") . Ad 2. Tady bych si vypomohl výpočtem obsahu: z jedníčky víme, že obsah rovnoběžníka je základna (zde 10 cm) krát výška (zde zatím neznámá a hledaná. Z druhé strany, obsah trojůhelníka ACD ( a ím i celého rrovnoběžníka) jistě spočítat umíš.Ad 3 ti již poradil Hejkal, já jen poznamenám, že na to lze jít i jinak - využít podobnosti.atím tak. doplněno 29.10.11 10:39: Pardon, poslední má poznámka má být ad 4. Ad 3 ti taky poradil Hejkal, ale k tomu nic nemám.

filip2142222
hodnocení

Takže potřeboval bych vědet postup k 4.Čtverec KLMN na obrázku má obsah 1 m2. Jeho úhlopříčka KM je rozdělená body A, C na tři stejné části. Obsah vybarveného čtverce ABCD je obrázek zde: http://www.2i.cz/eb427a5083 vyšlo mi (1 devítina m čtverečních) Potřebuji vědět postup nemůžu na něj přijít .

a ješte jeden příklad 1.Obsah rovnoběžníka na obrázku je? obázek zde: 2i.cz/... ,vyšlo mi 8cm čtverečních,ale nevím postup jelikož je tam domalovaná te vrchní strana co má 4cm a ta čárkovaná tak to jsem nepochopil díky

petapeta*
4) Protože rozměry jsou 3krát menší, obsah bude 9krát menší, tudíž 1/9 m2
1) S = z⋅v = 2⋅4 cm2

filip2142222
hodnocení

díky za ty dva výpočty už jsem to pochopil mám tu ještě 2 poslední příklady 2.V rovnoběžníku ABCD na obrázku je strana AB dlouhá 10 cm, úhlopříčka AC měří 15 cm. Vzdálenost vrcholu D od úhlopříčky AC je 2 cm. Jaká je vzdálenost vrcholu D od strany AB? obrázek zde: 2i.cz/... (předpokládám ,že by ta výška mohla mít cca 3cm ,ale potřebuju to odůvodnit díky )

a ještě poslední :Trojúhelník ABC a rovnoběžník BDEC na obrázku mají stejný obsah. Potom základna AD lichoběžníka ADEC měří? obrazek zde: 2i.cz/... (myslím si ,že by ta základna mohla mít 12cm ,ale potřebuju to odůvodnit ) díky všem lidem ,kteří mi pomohli nebo pomůžou nesmírně si toho vážím.:)

petapeta*
2) Jak radil Kartaginec, z obsahu rovnoběžníku : v = S/a . Vzdálenost vrcholu D od strany AB je výška rovnoběžníku. Rovnoběžník je tvořen dvěma trojúhelníky: ACB a : ACD. Obsah jednoho trojúhelníku je S = ½ ⋅ 15⋅ 2 cm2.
filip2142222
hodnocení

takže díky ještě kté 2jce jak mám tedy vypočítat obsah ,aby to pak mohl dosadit do vzorce v = S/a ,když nevím jak mám vypočítat obsah ,když znám stranu A a uhlopříčku na stranu A?Díky

petapeta*
Vždyť jsem to uvedl. Obsah trojúhelníku ACD je S = ½ ⋅ 15⋅ 2 cm2 = 15 cm2, Obsah ACB je stejný. Takže obsah lichoběžníku je 2⋅ 15 cm2 = 30 cm2.
filip2142222
hodnocení

Jasně to je od vás hezké:),ale já potřubuje vědet podle čeho vypočítám tu výšku.

petapeta*

Z obsahu rovnoběžníku : v = S/a = 30/10

petapeta*

4)

Obsah rovnoběžníku BDEC je S = 4 ⋅ v (základna krát výška)
Obsah trojúhelníku ABC je S = ½ z⋅ v (1/2 základna krát výška), z = d(AB)
Protože mají stejný obsah, platí: ½ z⋅ v = 4 ⋅ v , v můžeme zkrátit a dostaneme rovnici
½ z = 4
a z této rovnice vypočteme z. Základna AD lichoběžníku bude o 4 cm delší.
filip2142222
hodnocení

Takže díky moc:) tohle chápu:Obsah rovnoběžníku BDEC je S = 4 ⋅ v (základna krát výška) ,ale nechápu tohle proč S = ½ z⋅ v (1/2 základna krát výška,proč polovina neznámé? díky

Protože jde o obsah trojůhelníka, což je polovička rovnoběžníka. To platí obecně pro trojúhelník. Už to tu někde bylo.

doplněno 29.10.11 18:00:

Samozřejmě, ale to víš, z je základna toho trojůhelníka, zatím neznámá, ne ta základna čtyřúhelníka, která je rovna čtyřem.

filip214222
hodnocení

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma obsah lichoběžníku

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]