Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Spískat x Zpískat

Od: anzionka® odpovědí: 42 změna:

Zdravím,

mílí moji rádcové. Opět a bohužel jsme psali diktát, já mám jeden problém. Byla tam věta, nepamatuji si to přesně, ale asi takto: S/Zpískaly to ty víly. No a já buhužel, alespoň myslím bohužel, napsala z. Vím, že tam asi bude s, ale není nějaká skulinka v pravopisu, jak by se tam dalo procpat z? Jaký je významový rozdíl slova, pokud napíšu s nebo z? Je vůbec nějaký?

Díky moc. *bzum*

42 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hodnocení

3x

Rozhodně spískat. Slovo zpískat neexistuje. Kdybych ho, hypoteticky, chtěl použít jako neologizmus, představoval bych si něco jako že na někoho budu tak dlouho pískat, až ho zpískám do kuličky, nebo tak něco.

Chceš-li vyjádření odborníků, podívej se do internetové jazykové příručku, přímo slova spískat se týká odkaz prirucka.ujc.cas.cz/... , kde v odkazech máš i odkaz na psaní předpon s/z .

doplněno 25.10.11 09:15:

Cituji:

2.1 Slova s předponou s-

Předpona s- naznačuje a) směřování dohromady: scelit, shromáždit se, spojit, sjednotit, smluvit se, sblížit se; b) směřování shora dolů, po povrchu pryč: sklonit, sklopit, shýbnout se. U mnohých slov je třeba si způsob psaní pamatovat, neboť původní význam si dnes již neuvědomujeme: skončit, slevit (sleva), sprovodit, stěžovat si, strávit, stvořit, stýskat si; stěží, shora (ze shora).

doplněno 25.10.11 10:10:

Napadla mne ilustrativní dvojice stlouct X ztlouct, kde existují obě možnosti.

Na okral, docela by mne zajímalo, jak vlastne slovo "spískat"(v uvedeném významu) vzniklo; ví to tu někdo?

doplněno 25.10.11 13:01:

Možná jsem s tvrzením, že slovo zpískat neexistuje, byl příliš kategorický; akt je, že ho nezná jazyková příruka, ale ani Trávníčkův slovník (ten ale neuvádí ani spískat). , ale ani kademický slovník nebo třeba pravidla českého pravopisu, a nic jsem nenašel ani v českém národním korpusu (aspoń ne jako neregistrovaný uživatel). korpusu Ale mohlo by to docela dobře znamenat (spíš ve zvratné podobě zpískat se) něco jako zhulit se
není úplně špatný , ale nasadit spodek do hip hopu azhulit seve studiu nestačí . Padlo jenom hodně drog , nic

Ale například Hůožek má verš

Ten déšt všechno zpískal,
tlouklo šest,
a já se přepočítal,
kde tě v dešti hledat mám...

hodnocení

2x

Z je podle meho v poradku, prootoze zpiskat ve smyslu neco zpusobyt je se z :)

hodnocení

Díky za rychlou odpověď. Když by to bylo se z, tak bych byla samozřejmě hrozně ráda, ale jaký význam by to slovo tedy potom mělo se s? Já jsem také tak uvažovala, ona ta učitelka ještě říkala, že to ty víly způsobily/pokazily. Já nevím, jsem úplně bezradná. Nejhorší je, že když mám jednu chybu, tak už mám za 2. Ale díky moc.

martinaa*

Samozrejme S.*bzum* (smajl patri prvni odpovedi). Slovo zpiskat vubec neexistuje...

jumba
hodnocení

0x

Podle mě tam má být spískat. Je to podstatné jméno- spískají, spískání

jumba

Víly to spískaly - spískaly něco společně, dohromady.

hodnocení

Díky moc všem za snahu i odpovědi. Asi to fakt bude s, co se dá dělat. Myslela jsem, že tam bude alespoň nějaká nepatrná skulinka, ale co ... Když tam nebude žádná jiná chyba, tak to hold bude za dva no ...

1jara*

Řekl bych že by tam mělo být Z jako zkazit znič. Podle všeho se musím přiučit, většina vyhrává.*hi*

martinaa*

Nejlepsi vysvetleni ma jumba:) S protoze dohromady (sbit, stloukat...).

hodnocení

No, oni to sice udělaly ty víly dohromady, ale pokazily to, takže mně logicky vyplyne z. Ale moje logika je někdy věc docela ošemetná.

martinaa*

*vtip* Jj, to zname:)

No vtomhle smyslu by to odpovídalo, něco jako že to zprasily. Jenže v tomto smyslu se to nepoužívá, byl by to asi neologizmus, který nejspíš do diktátu nedostanee. Mělo by to být asné iz kontextu.

doplněno 25.10.11 19:03:

A stejně i tam bych napsal s, navíc zpískat opravdu neexistuje.

1jara*

Stlouka máslot, zatloukat hřebík.

martinaa*

1. Předpona s- (se-) píše se:

a)tam, kde sloveso s touto předponou (a slova s ním souvisící) má význam směřování dohromady (na jedno místo, k sobě - k vytvoření nějakého celku, k zmenšení objemu, popř. k uvedení v soulad apod.) nebo kde tento význam, obsažený již v slovese samém, předpona zdůrazňuje. Je to zejména v těchto případech: sejít se, scházet se, schůze, seřadit (se), seskupit (se), sešikovat (se), sehnat, shánět, shon; sezvat, seznámit (se), sdružit (se), shromáždit (se), shledat (se), sjednotit, sjet se, slétnout se; sloučit, smluvit, splynout, srotit se; sebrat, sbírat, s(e)čítat, spočítat; sestrojit, sestavit, sešroubovat, sesypat; svařit, svar, sroubit, srub; sešít, sestehovat, sešpendlit, spíchnout, slátat; sklepat, stlačit, stěsnat, stisknout, spěchovat; sbalit, srolovat, stočit, svinout, svázat, sevřít, svírat; sklížit, slepit, sletovat, stmelit; sepnout, spínat, spona, spojit, spoutat, spřáhnout, složit, skládat, skloubit; snést, snášet, snosit, splést, smíchat, smísit; spořádat, srovnat, seřídit, shrabat, shrábnout, shrnout; sdílet, shodnout se, smířit (se), smír, svářit se, svár; seprat (se), seschnout (se), scvrknout se, smrštit se; sešpulit, shrbit (se), skrčit (se); sblížit (se), sbratřit (se), skamarádit se, spřátelit se;

b)tam, kde sloveso s předponou (a slova s ním souvisící) má význam směřování shora dolů nebo z povrchu pryč, anebo tam, kde tento význam, obsažený již v slovese samém, předpona zdůrazňuje. Je to zejména v těchto případech: sejít, scházet, sestoupit, seskočit, sešplhat, sesout (se); sjet, sklesnout, sklouznout, skulit (se), sletět, spadnout, snížit (se); sehnat, shánět, seslat, sesílat, sejmout, snímat, sesmeknout, sesunout (se), sestřelit, shodit, sházet, sprovodit, srazit, srážet, stáhnout, svalit; snést, snášet, sehnout (se), shýbat (se), shýbnout (se), schýlit (se), skácet, skanout, sklonit, sklopit, svěsit; svléci, svléknout, svlékat; seseknout, seškrábnout, seštípnout, sčesat, sloupnout, sloupat; setřít, stírat, smazat, smýt, smývat, spláchnout; sfoukat, sfouknout; sestřihnout, sešlapat;

c)v několika ustálených případech: schovat (se), skonat, skončit, slevit, spálit, spasit, spáchat, stěžovat si, strávit, stvořit, stýskat si aj.

Nas pripad je hned u A:) Dohromady. Zatloukanim nedavate dohromady nic, ale stloukanim uz ano:)

1jara*

To je vyčerpávající, děkuji.*uspech*

martinaa*

:D:D Neodolala jsem *placni*

1jara*

Co když je le význam jiný, spískaly to ty víly, popletly kouzlo, ne že dávaly něco do hromady. Možná máme na mysli každý něco jiného, nebo se mýlim?

doplněno 25.10.11 18:05:

Má tam být Co když je ten

martinaa*

Jenze ony ty vily neco provedly dohromady. Zalezi jakym zpusobem, nikoli co. Tak ci tak, slovo zpiskaly proste neexistuje:)

1jara*

Zkusil jsem to. ;) Když jsem něco pokazil tak Děda řekl tys to teda spískal!*plac*

martinaa*
25.10.11 18:57

No super!;)

Přiznám se, že teď tomu zdůvodnění nějak nerozumím. To jako, že ty víly na to šly společně? Asi jenom nechápu formulaci, ale tak, jak jsem to teď napsal, by to snad nebyl ten pravý důvod-Přesi kdymy ty víly někoho zmlátily, bylo by tam z bez ohledu na to, že se na tom podílely společně, a z druhé strany, i jedna víla může něco spískat.

Já bych tomu rozumněl, kdyby šlo o to, že výsledkem vílího pískání bylo, že něco (ale co?) pak bylo nějak pohromadě (třeba kdyb, analokicky, někoho tloukly, tak by ho ztloukly (nebo ne?), ale máslo by stloukly. Což mne přivádí k domu, co sem už jednou napsal, že vlastně nevím, co značí slovo spískat, nebo spíš ak vzniklo. Nevíte to někdo?

dzordz*

A jestli ono spískat třeba není celé jenom kořen, tedy to s pískáním nemá nic společného? Bude se to ale těžko zjišťovat, když nikde ve slovníku není :(

petapeta*
Ale je ve slovníku (viz výše odkaz Kartagince). Synonyma ke slovu spískat: způsobit, ztropit, zosnovat. Doopravdy to nemá nic společného se slovem pískat.
pt®

Martino, výborná odpověď. *palec* A pak je prý pajdák k ničemu. Vidíte, jak je Vaše vzdělání přínosem. - stařenka

martinaa*

Dekuji*hi* nastesti je cestina odmala mym konickem, ale... chapete doufam, proc se vubec nevyjadruji k otazkam z matiky, fyziky a chemie?:D:D

hodnocení

To je vidět. Samozřejmě v dobrém slova smyslu ... Mohu se optat, jestli studuješ dále nebo už máš dostudováno? Já se jen ptám, třeba jestli nestuduješ žurnalistiku nebo tak něco. Protože já nad tím přemýšlím a hodily by se mi nějaké zkušenosti, jak to probíhá. Nejsem si totiž jistá, jestli na to mám. Jinak díky všem za rady, nápady a vysvětlování. Zdravím.

martinaa*

Ted mam studium prerusene, jinak pajdak spec. prirodopis. Na zurnalistiku jsem se kdysi take hlasila, a uprimne receno - tam musis mit pisemny projev bez jedine chyby a jeste aby byl originalni. Ja psala skolni slohovky, vyhravala ceny, psala si ruzne dvacetistrankove povidky... a na lidi, co prisli nabuseni, znali slova, co ja v zivote neslysela, umeli psat clanky do novin, znali vsechny rady a tipy elevu a dokazali o tom hodiny souisle mluvit, jsem proste nemela:)

Taky tam z asi 800 lidi berou cca 35...

hodnocení

Díky za odpověď. Já ještě vůbec nevím. To jsem ve třeťáku na gymplu (horním)! Ty jsi asi studovala GSOŠPG, že? Baví mě skoro všechno, jak již víš, hlavně MdB. Ale herečka ze mě asi nebude. Proto přemýšlím o té žurnalistice ... Ale láká mě třeba i medicína, ale bojím se, že na ni nebudu mít. Biologie - pohoda. Avšak fyzika a hlavně chmemie, no prostě k nim nemám takový vztah. Nechci se celou vysokou školu jen drtit nějaké latinské názvy. VŠ typu pajdák - no nevím, nejsem si jistá mým hlasem a také tím, jestli zvládnu nějakou bandu dětí či pubertálních výrostků.

No, kdo ví, jak to bude. Já vím, můj projev není úplně bezchybný, ale myslím, že ho mám skoro nejlepší ze třídy, která má být výběrová. Gymzn je prý výběrová škola, ale nevím, nevím ... Když jsem se na ni hlásila, šla jsem na průměr. Podmínka byla 1, 00. Avšak většina ze třídy se tam dostala na odvolání ...

Měj se pěkně. ;)

Tož držím palce a přeji štěstí a dobrý výběr.

Jinak váhal jsem, jestli sem mám takovou prkotinu napsat, ale když se zmiňuješ o svém projevu a je to částečně tvá devíza, dovoluji si upozornit, že s podmětem se pojí přivlastňovací zájmeno svůj, ne múj). Tedy nejsem si jistá svým hlasem. Jinak přiznám se, že ač základní pravidlo je tak jednoduché, taky občas znejistím, ale zde je to snad jednoznačné.

Zdar!

hodnocení

Díky za připomínku, vidíš, chybka se vloudila ... Samozřejmě je rozdíl psát někam na web a třeba článek do MF Dnes, že? Mně diktáty moc nejdou, nelze se v nich vyhnout různým slovům, u kterých si nejsem jistá. Ale slohovky, to je něco jiného. Jsem detailista, takže každému slovu věnuji patřičnou péči. Ale jak říkám, nevím, zda jsem tak dobrá, abych vůbec na tu žurnalistiku mohla pomýšlet. Zkusím se optat své? učitelky, ona přece musí nejlépe znát můj písemný projev.

Slohu zdar! :)

martinaa*

Samozrejme, ovsem reporter musi mit vybornou cestinu a obrovskou slovni zasobu, aby byly clanky dobre, poutave.:) jj, ucitelka zna tvuj pisemny projev nejlepe, a co mu rikas ty jako autor? Pripada ti, ze jsi v tom skvela? Myslim to beze zloby, proste si uprimne odpovez, zda na to mas. Ony te totiz prijimacky velice prekvapi... ja byvala nejlepsi cestinar v rocniku a na prijmackach jsem byla jedna z nejhorsich. Proste - kdyz jsem videla, co umi a znaji ti ostatni, tak jsem sklapla patky a musela uznat, ze na tohle proste nemam:)

hodnocení

No, to je těžká otázka, hodnotit sama sebe. Hodně mě baví číst, už od mala. Čtení prý obohacuje slovní zásobu, takže bych ji měla mít teoreticky docela dobrou. Když porovnám své texty s texty spolužáků ve třídě, tak patřím mezi nejlepší - a to podle učitelky a myslím, že i podle sebe. Samozřejmě mám nějaké nedostatky, vím o nich a snažím se je zlepšovat (slovní vata, čárky, výjimky z vyjimek atd.). Jen na okraj: máme takovou zvláštní učitelku na čj, jak sis mohla všimnout, hodně tíhne k divadlu. Její prioritou je literatura, z ní píšeme pravidelně testy. Na druhé příčce v jejím pomyslném žebříčku stojí sloh. Ve druháku jsme psali celkem hodně cvičných slohovek, od recenze až po líčení. Mluvnice je u ní okrajová. Máme učebnici, z ní opisujeme různé poučky a pravidla, ale fakticky nemumíme nic. Rozbor vět, ten jsme dělali za ty tři roky jen asi třikrát. Docela se obávám didaktického testu. Ale diktáty píšeme pravidelně a jsou tam samé zapeklité věci, viz. má otázka se spískat.

Abych se dostala k jádru věci. Myslím si, že moje texty jsou velmi dobré, ne však dokonalé. Mezi vrstevníky si připadám nějak nesvá, jako bych k nim nepatřila. Víš jak jsem ti posílala ten text o Kvítku, tak učitelka už ho četla. Její reakce na něj byla: " Dokonalá recenze, vážne ... Se vším všudy by mohla jít do novin.". Našla tam sice pár chyb, hlavně v čárkách, ale dala mi za jedna (jen mimochodem s hvězdou a číslo bylo dvakrát podrtžené, nechci se nijak chlubit). Ostatní spolužáci také jezdí do divadla a píšou zápisy stejně jako já. Ale u nich to vypadá tak, že do googlu zadají název hry a ctrl+c -> ctr+v.

Jen tak k zamyšlení, kdo z náctiletých čte pravidelně a s chutí noviny? Já no, a to jakékoli. Samozřejmě mám své oblibené noviny i rubriky. Čtu však vše. Ze třídy čte knihy málokdo. Já mám přečteno na maturitu asi 13 knižek. Co myslíš, že ostatní? Když píšeme písemku z literatury a je tam nějaké dílo z nějakého období, stáhnou si obsah z netu a je to ...

Asi tak ... Vím, že někteří mohou psát lépe než já, to také vidím. Něco se čte velmi pěkně, něco jen stěží přelouskám.

martinaa*

Mas pravdu, clanek Kvitek z horroru byl nejlepsi, cos mi zatim poslala, a byl opravdu na urovni:) Pokud je ti psani opravdu blizke, tak zurnalistiku zkus. Sice vetsina uchazecu minimalne vedla skolni casopis ci jiz plno let prispivali do ruznych platku, ale proc to nezkusit, ze?:)

Jj, dnesni pubertaci jsou proste control - Cizi, control - Vlastni:D:D Celkove zajem o cesky jazyk jako takovy upada, mluva se zhorsuje, pisemny projev take. Toz pokud se na zurnalistiku dostanes, tak se muzes snazit o napravu:) A ja tvoje noviny a clanky cist budu;)*placni*

odpověď viz doplněk k mému příspěvku níže (chybyčka se vloudila).

doplněno 26.10.11 13:35:

Dokonce dvojitá

hodnocení

Já jsem to pochopila. ;)*palec*

Tohle by odpovídalo významu slova spískat jako svolat pískáním; to by bylo docela logické.

doplněno 26.10.11 11:59:

Já protivá tomu souhlasím ;) , ale pro uklidnění: ani články v MF Dnes (a taky v iDnes) nejsou bezcgyb. On žurnalista by měl pravopis atd. umět, ale ten časový pres musí být často silný. A své si vybere i šotek.

doplněno 26.10.11 13:21:

Ten přrdchozí dodatek měla být přímá odpověď na anzionku, klepl jsem místo toho na doplnit.

buss
hodnocení

0x

Něco ve smyslu zavinit, dát dohromady, učinit, vykonat ale spíše v mírném negativním smyslu. Zpískat snad ve smysku ožrat, ale používá se ztřískal.

1jara*

Anzionka by mohla uvést celou větu, ať všichni víme, o čem jsme vlastně diskutovali.

hodnocení

To bych ráda, kdybych si tu větu ovšem pamatovala. *smich* Byl tam nějaký muž, kterého víly svedly a udělaly mu něco opravdu nehezkého. A ta věta začínala: Spískaly to ty víly ... Více si bohužel nepamatuji. Stejně už je asi dodebatováno, bude tam na 99 % s, tudíž mám na 99 % horší známku než jedničku. *bum*;)

doplněno 26.10.11 17:09:

Ale až ten diktát dostanu, tak dám vědět.

hodnocení

Tak diktát již mám. Věta zní: Spískaly to tři víly, které se tu objevily cestou z Vilíkovy vily ...

Učitelka to vysvětlila tak, že je tam s. Kdyby tam bylo z, tak ve smyslu na něco pískat. Tak jsem dostala za dva no. Ale co, alespoň si to budu pamatovat. Zdravím. ;)

Co se dá dělat.

Ale věta mi připomíná úlohu, přeložit do latiny "Vlk nese domovníkovi noviny". ;)

hodnocení

Jo ... *smich*:D*slunce*

Škola základ života. Báječný film a ještě báječnější hudební komedie v Městském divadle Brno. *placni*

link: mdb.cz/...

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]