Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Lehčí cesta k titulu?

Od: martinaa* odpovědí: 32 změna:

Hezký den, zrovna jsem po nepříjemné hádce s přítelem... dostal se na VŠ, blíže specifikovat nebudu. No, dostal... chtěl původně na úplně jiné školy, kde se nezadařilo, tak skončil na této. Není ryze soukromá, ale ani státní, tudíž tak nějak nevím, o jaký typ školy se jedná. Jisté ovšem je, že za semestr platí student určitou částku, ze které škola platí své učitele. Navíc se na školu nedělají přijímačky, ale pouze nějaký pohovor, při kterém už všem zájemcům řekli, že jsou přijati.

Na přednášky studenti chodit nemusí, to jim bylo přímo řečeno, materiály k přednaškám mají na netu (samozřejmě na ostatních VŠ jsou přednášky víceméně též nepovinné, ale málokdy Vám profesor něco dá na internet, některé přednášky jsou ale povinné a zapisuje se docházka). Dala jse hlavy dohromady s kamarády studenty i absolventy různých VŠ - všude bylo nutno se poměrně dost učit, kvůli jednomu kreditu (zápočet z přednášky) se člověk mnohdy mínil zbláznit s pěti ruznými pracemi, které mu byly třeba našestkrát vráceny, pak ještě zkoušky. Na této VŠ k zápočtu stačí předložit práci k tématu z přednášek a jako zkouška se tyto práce obhajují. Samostatnou kapitolu pak tvoří cvičení, o kterém ještě nikdo nic moc neví.

Nedávno jsem tu psala, že se celý život potýkám se svým zaměřením, což je učitel. Hodně lidí se tomu vysmívá, pajdák vidí jako únikovou školu. Ano, na pajdák je snadné se dostat (záleží na oboru), ale těžké se udržet. Dokonce i rodina přítele říká, že učitelkou se nijak chlubit nemůžu, ať to raději nikde nahlas neříkám atd. Jenže - teď si připadám jako odpad, ačkoli jsem se na vysněné školy dostala, makala jak barevná a o vše se musela zasloužit sama. Přítel naproti tomu přijímačky nedělal, do školy téměř nemusí - jen občac vypracovat nějakou práci, a už se vidí s titulem. Není to tak trošku titul zaplacený, bez větší snahy? Mrzí mě, že rodina na něj kouká jako na obrázek, že je teda na výšce.. přičemž se o to nijak snažit nemusel. Když mu řeknu svůj názor, prý ho srážím atd.

Fakt nějak nevím, jak se k tomu postavit. Co myslíte? (zároveň děkuji všem, co přečetli mé slohové cvičení až sem:) )

32 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

cocinkamichalka*
hodnocení

3x

Martino, pokud to příteli (a jeho rodině) vyhovuje, nechala bych je tak. Ona ta VŠ, kde člověk nedostane vše zadarmo, člověka hodně naučí - jak si zorganizovat čas, jak se učit, jak vytvářet priority atd. Vždyť to sama víš. Mě by musela hanba fackovat, kdybych si titul takhle "koupila". Znám spoustu lidí, kteří nemají tituly a pracují ve velmi vysokých pozicích.

Zrovna dnes se chlubila jedna kolegyně (UJAK), že chodí do školy 3x 2 dny za semestr. Školné tuším 25tis/semestr.

A vůbec - neměj komplex z toho, že studuješ pajďák. Já mám ekonomku (Obchod a marketing), pokračuju Ing. podnikovkou a taky slyším, že ekonomů je všude 3 pr... ;)

Chápu tě, že to vnímáš jako nespravedlnost (stejný titul a jiná dřina :)). Já to mám taky tak. Přítel studoval sice státní školu, ale dálkově. I mezi dálkovým a denním studiem je velký rozdíl (proto si svého titulu VÍC vážím :)). Ale samozřejmě mu to neříkám :-D

martinaa*

Tak ta Vase kolegyne me dostala:D Ta zrejme opravdu titul bude mit koupeny. Ja poad verim, ze s prece jenom bude muset pritel snazit, a jak zde zaznelo - plno lidi naberou, ale taky je postupne vyhazi.

Myslite, ze dalkari to maji jednodussi? Kvuli systemu, legislative a vubec lidem na masarycce planuji na posledni rok studia prejit na dalkove do OL...

cocinkamichalka*

Ano, myslím si, že dálkaři to mají jednodušší. Probírají méně látky, na zkoušky je berou přednostně ("Oni přece chodí do práce"), zápočet mají často za seminárku nebo pouze za účast... O tom si jako deňák můžu nechat zdát. To je moje zkušenost. Já chodím do školy, do 2 prací a zvládat se to dá. Sice těžko, ale dá :)

martinaa*

Teeeda, mate muj obdiv:)

cepagis*
hodnocení

2x

Martino, nevím co znamená že není státní ani soukromá, ale to je jedno. Boom vysokého školství za posledních dvacet let vyprodukoval desítky vysokých škol univerzitního i neuverzitního typu. Dnes má de facto skoro každé okresní město nějakou tu VŠ. A když ne VŠ, tak alespoň konzultační středisko. Pak vznikly kraje - a aby každý kraj měl alespoň nějaké terciální školství, vznikly VŠ z bývalých SŠ a VOŠ, třeba v Jihlavě. Mnohé "multioborové" univerzity vznikly z původně i kvalitních VŠ - třeba z VŠCHT Univerzita Pardubice, VŠ pedagogická se transformovala na Univerzitu Hradec Králové atd atd... Porevoluční vlády se chtěly přiblížit Západu a chtěli zvýšit počet vysokoškoláků, vznikly tisíce míst, obtížnost i zavedených škol šla rapidně dolů... Ono něco podobného jsou maturity. Dnes je na tom člověk z matematického gymplu kolikrát v praxi mnohem hůře, než člověk s maturitou v oboru kuchař-číšník. Proto je dobré, že se zpět nasadí laťka a zavedou státní maturity (jen nechápu, proč dvě úrovně, buď na maturitu mám anebo ne a jdu na učňák). Totéž s těmi VŠ. To, že je dnes někdo Mgr. nebo Ing. ještě neznamená prestiž jako před dvaceti lety. Ze svého okolí znám několik takových dlouhodobě nezaměstnaných absoloventů, ktěří jsou nakonec rádi, že sehnali místo pokladních v supermarketu. Takže - není to o titulu, ale o schopnostech...

martinaa*
hodnocení

Je pravdou, ze dnes se absolventi VS chrli jako na bezicim pasu, aby pak stejne sedeli na pracaku:D Ovsem kamarad, co byl na ruznych stazich v zahranici, mi rika, ze takto to funguje jenom u nas. Vysoka skola je tady pozadovana, aby vam pak sdelili, ze vas neprijmou, pac vas nezaplati... jinde v evrope se ceni remesla a VS je pouze vase velke osobni plus, nikoli podminka...

hodnocení

0x

Asi by jsem to nechal být, takové žabo-mýší války nikam nevedou. Chlapi jsou ješitní, tak mu pogratulujte k vysoké škole. Jiná věc je ta, že by on neměl srážet Vaše vzdělaní, což nevím, jestli dělá, nebo ne.

martinaa*
hodnocení

Gratulace uz probehla, jsem rada, ze se nekde "upichnul". Jen mi proste osobne vadi ten rozdilny system, plno znamych maka jako blazni, maji ruzne klacky pod nohama, a k titulu se horko tezko dostanou... a na teto skole mi prijde, ze si ji proste staci zaplatit a pak jen ty tri roky pockat - a titul v kapse. A on me nesrazi, on ne:)

Nevim, jestli me to stve, nebo zarlim...

Asi to druhé, jak to vypadá. Prostě to tak je, něco jde lépe, neco hůře. Neco je lépe placené. Na druhou stranu se můžete uklidnit tím, že ne vsechny školy jsou stejně hodnocené. Jinak vypadá titul z K.U. a jinak ze skoukromé školy horní-dolní a je pouze na zaměstnavateli, aby si to uvědomil a často se to tak i děje

martinaa*
hodnocení

Dekuji za nazor:)

cepagis*

Titul z K.U.*haha*

martinaa*
hodnocení

Holt preklep, ale krasny:D

25.10.11 08:59

*hi*

hodnocení

0x

Povolání učitele je někdy pěkná řehole. Určitě se nemáte důvod za to stydět. Pokud Vám rodina přítele sráží sebevědomí, nedejte se!

martinaa*
hodnocení

Dekuji za kapku nadeje:) Mate krasny nick. Oni to berou tak nejak z legrace, ale me to tak nepripada, kdyz to slysim porad dokola... hlavne skorotchan, ten se ve vrtani (on to mysli v dobrem, vim, ze me ma rad, ale nevi, kdy prestat), vyziva, zrejme si budu muset zvyknout...

m
hodnocení

0x

No v zasade se da rict, ze kazda statni skola je lepsi nez jakakoliv ceska soukroma skola. Mozna jsou nejakej vyjimky. To ze mate pajdak sice moc prestizni neni, protoze to je skola, na kterou se dostane kazdy, ale je pravda, ze ne kazdy ji dokonci. Naopak na soukromou skolu se dostane taky kazdy ale i kazdy ji dokonci, pokud radne plati skolne.

Cela ta blbost s prodavanim titulu namisto vzdelavani by prestala, kdyby se zrusily VS tituly. Kdo by pak sel studovat za 50k rocne skolu, ktera by ho naucila tak malo?

Jenomze je to dobry byznys. Oni si reknou. Barak mam, auta mam tri, vsude uz jsem byl, tak si jeste koupim titul a budu si ho psat pred jmeno.

Me osobne to nevadi. Pokud nekdo da 250 000 za to, ze stravi nekde ve vyukovem centru par vikendu a bude z nej Mgr. tak je to stejne smesny idiot jako nekdo, kdo si koupi za 1200 gumove boty s vyrobni cenou kolem osmi korun znacky Crocks. Proste jsou to hloupe ovecky na kterych se nekdo chytry napakuje. Me to nevadi ja se bavim...

Jinak to ze se vas pritel dostal na soukromou VS a tak to proziva spolecne s celou rodinou znaci, ze to bude zrejme primitivnejsi rodina. Radeji bych ten vztah ukoncil a nasel si nekoho z vedecke obce, to vas povznese.

martinaa*
hodnocení

Ted to mozna pro pritele vyznelo zle, ale lepsiho chlapa bych nenasla:) Je chytry, sikovny. Ovsem ne kazdy takovy se na vysvenou VS dostane, kdyz je tam velky naval a protekce. Tohle je navic jeden z mala sporu, a jeste, jak zde bylo poznamenano, zabomysi.

Uvidime, skola je relativne nova... zda si poradi. Nema jeste tolik zajemcu, proto beroz kazdeho. Otazka je, kolik studentu skolu dokonci... a navic neni ryze soukroma, ale z penez se plati ucitele a pomucky.

Nicmene se porad nemuzu zbavit dojmu, ze cast tech penez jde buhvikam...

lucies*
hodnocení

0x

Nic si z toho nedělej, ono se to pak ukáže v praxi :) A pokud zaměstnavatel hledá někoho schopného, tak si určitě nevybere absolventa pochybné školy, kde se titul v podstatě legálně koupí.

hm*
hodnocení

0x

No, Martino, radši se spolu o vašich školách moc nebavte. Podle toho, co píšeš, bude asi uvedená škola docela na prd a titul z ní bude mít odpovídající úroveň. Ovšem když někdo na normální školu nemá a zároveň je dostatečně nesoudný, pak klidně může být pyšný i na takovýto tiltul (o rodičích ani nemluvě). A přiměřeně ješitný jedinec samozřejmě nese kritiku "svého krásného titulu" (a tím jeho schopností) špatně.

Takže: Je-li to jeho jediná vada, zabývejte se záležitostmi, ve kterých spor nemáte, a o vzdělání taktně oba mlčte. Je-li to jeho další vada, . . .

martinaa*
hodnocení

Tak nakonec jsme se museli dohodnout:) Skola je celkem kvalitni, ale proste se mi prici, ze nema prijimacky... ono vsechny skoly jsou lehci nez masaryka:D:D To je taky pravda. Prekvapuje me, ze skorotchan je velice chytry clovek, co si tvrde vybudoval prosperujici firmu, rozumi hodne vecem... jenze jeho sestra ma medicinu a sestra pritele se na medicinu taky chysta, toz se zda pajdak asi malo prestizni:(

lucies*

Nemůžou být všichni doktoři :) Kdo by pak dával dostatečný základní a středoškolské vzdělání těm budoucím doktorům, kdyby nebyli učitelé *frajer*

martinaa*
hodnocení

Tak znam sve moznosti:D Lekar, veterinar ci pravnik ze me opravdu nebude... nicmene opravdu jsem si vybrala obory, co me bavi:)

atreus*
hodnocení

0x

"Není ryze soukromá, ale ani státní" - podle zákona jsou:

veřejné vysoké školy

státní vysoké školy (tj. Univerzita obrany a Policejní akademie)

soukromé vysoké školy.

-

I na některé veřejné vysoké školy se nemusí dělat přijímací zkoušky.

Není přinejmenším slušné "shazovat" to, že studujete na pedagogické fakultě.

dzordz*

Na některé taky bez přijímaček nalákají hejna studentů kvůli penězům pro školu a během prvních dvou semestrů jich polovinu vyházejí ;)

Mě by docela zajímalo, jaký obor to je, že stačí vytvořit nějakou práci - pokud jsem to správně pochopil, je to jen takovej referát nebo povídání o daném tématu, které se vytvoří jako výtah z literatury, ale neobsahuje žádný vlastní přínos? To je skutečně u všech předmětů, žádné normální zkoušky? Jaké pak může být předpokládané uplatnění v praxi, když absolvent nic nezná a neumí?

martinaa*

Soukroma pry neni, ale statni skoly maji jinou infrastrukturu... ebo ne? Na statnich skolach neplatite, aspon ne na beznem prezencnim studiu a radnych terminech..

cepagis*

Jinou infrastrukturu? Jako že mají jiné příjezdové komunikace a teplovody?:) To snad ne*frajer* Na veřejných VŠ se neplatí školné, ale i zde jsou vyjímky - třeba ty, že když přešvihnete dobu studia (např. se necháte vyhodit z jedné VŠ) a pak nastoupíte na další (ony 3+1 rok pro Bc. a 2+1 pro navazující), pak se platí i na státních. Platby mohou plynout i za uznání zkoušky, pozdní zápis do ročníku atd...

martinaa*

Jezis:D:D Myslela jsem neco jako "interni strukturu", proste to tam chodi jinak, nez treba na UK, MU, UPOL:)

Skolne ted platim, studuji dele, nez bych mela (menila jsem obor), ale tady na te skole se plati od zacatku...

hodnocení

0x

Z tchana si nic nedelejte. Ja jsem se prizenil do Brna ajsem puvodem Prazak. Mam to na taliri pri kazde vhodne i nevhodne prilezitosti. Hlasky jako, podivejte na Prazaka, on take umi pracovat jsou velmi caste. Take to nemysli spatne, proste je to snadny cil :). Ja si potom rypnu do "buraku" z malomesta a je to.

martinaa*

Klasika:) Brno kontra Praha... toz jako polovicni brnak samozrejme taky na prazaky nadavam, ze:D*vtip*

dzordz*
25.10.11 19:59

Pepíci :D

zima*
hodnocení

0x

Studuji taky pedagogický obor a se spolužáky jsme taky občas řešili jak to probíhá na jiných školách. Vždycky jsem slýchávala, jak je Brno a Olomouc nejlepší. Do té doby, než jsem se o Brně doslechla, že ti co si zaplatí, se tam dostanou i pokud neudělají přijímačky. Nevím, co je na tom pravdy, ale celkem mě to zarazilo. Na OL jsem slyšela taky samou chválu, ale teď co dělám 2 školy, mám možnost chodit i do OL a ta škola mě nijak zazračná nepřijde. Nevím jak to chodí na jiných výškách, ale třeba u nás na seminářích dělají obsah hodiny většinou studenti. Musíme většinou prezentovat nějaké téma, které má každý zadané. Co vím, tak v OL si ty semináře většinou dělá vyučující. V OL je teď taky hodně změn např. nedovolují přestup z jiné školy, jediná cesta jsou už jen přijímací zkoušky, zavádějí prý i povinné přednášky atd. A co se týče názorů, že na pedagogickou se dostane každý, tak nevim, kde ty lidi na to chodí, ale třeba, když jsem se hlásila na bakaláře tak jen na můj obor se hlasilo kolem 500 lidí a brali 100. Taky mě docela rozčiluje, když si někdo titul zaplatí. Člověka vždycky zamrzí jak se snaží, dělá všechno poctivě, věnuje tomu čas a někomu stačí jen peníze a titul má taky. A s názorem, že je titul třeba z UK něco víc než z jiné školy nebo z porovnáváním titulu jsem se ještě nesetkala. Spíše mi příjde, že se řeší jen jestli titul někdo má nebo ne.

frame*
hodnocení

0x

Studii ČVUT. S kamarádkou jsme si už několikrát říkali, že nám to za to množství práce a starostí nestojí, ale...někteří bývalí spolužáci ze SŠ studují na VŠ zcela mimo náš obor. Jde jim to bez problému a nemám pochyb o tom, že by se jim nepodařilo dostudovat. Tito lidé ale SŠ prolezli jen tak tak. Chci říct, že mi je špatně při představě tohoto nepoměru. My jako POTENCIONÁLNÍ absolventi ČVUT bychom měli stejný titul ing. , ale zcela jiné hodnoty. Myslím, že to všichni chápete a nemá cenu abych se to dál pokoušel vysvětlit.

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]