Nejste přihlášen/a.

Přihlásit se do poradny

Výpočet chem. příkladu (molární hmotnost)

Od: lizzza* odpovědí: 6 změna:

Chtěla bych poprosit, jestli by byl někdo ochotný pomoci mi v jednom výpočetním úkolu z protokolu do chemie, většinou s tím nemám problém, ale dnes mi to nějak nemůže docvaknout:
Je potřeba připravit 5l Cl kolik gramů ox. manganičitého a kolik ml 36% HCl ( hustota= 1,789 g/cm3) k tomu spotřebujeme?
Předem díky :)

6 odpovědí na otázku
Řazeno dle hodnocení

hankauk*
hodnocení

0x

To nedává smysl... chlorid je solí kyseliny chlorovodíkové. Každý chlorid musí mít ještě další označení.(vápenatý, draselný, atd.). Nemohla bys tu otázku napsat znovu a srozumitelněji?

petapeta*
Ale dává _ jedná se o přípravu chloru oxidací kyseliny chlorovodíkové HCl oxidem manganičitým MnO2
4HCl + MnO2 → Cl2 + MnCl2 + 2H2O
lizzza*
hodnocení

Děkuju, myslím, že z tohodle už na to přijdu přesně, díky moc :)

lizzza*
hodnocení

No problém je, že takhle jsem to dostala zadáno, nic víc k tomu nemám...:(

hankauk*

Mně už to taky nemyslí... Cl je značka pro chlor... *zed*Ding, ding dong!

doplněno 23.10.11 19:12:

Ovšem nač potřebuješ oxid manganičitý pro "výrobu" chloru?! Vypočítat to jen z té HCl není problém...!

doplněno 23.10.11 19:29:

A je to problém... Jak jsem se právě dočetla. Chlor se dá vyrobit elektorlýzou oxidu manganičitého a HCl. Tohle už je na mě moc složité... Nechám se poddat. :(

hodnocení

0x
no a nepomohlo by, kdybychom tvrdili, že se jedná o oxidaci a redukci a ta rovnice bude vypadat třeba takhle
MnO2 + 2 HCl rovná se MnO + Cl2 + H2O
sorry za indexy patlam to na telefonu.
já bych spíš měl problém s těmi 5 litry chloru, ale asi se předpokládá standardní tlak.
doplněno 23.10.11 19:24: ale ta petapetova rovnice je lepší :)

Přihlásit se k odběru odpovědí z této otázky:
Otázky na téma molární hmotnost

Neneseme odpovědnost za správnost informací a za škodu vzniklou jejich využitím. Jednotlivé odpovědi vyjadřují názory jejich autorů a nemusí se shodovat s názorem provozovatele poradny Poradte.cz.

Používáním poradny vyjadřujete souhlas s personifikovanou reklamou, která pomáhá financovat tento server, děkujeme.

Copyright © 2004-2025 Poradna Poradte.cz. Všechna práva vyhrazena. Prohlášení o ochraně osobních údajů. | [tmavý motiv]